logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak niskich tonów we wzmacniaczu Forte 101 - co sprawdzić?

szluga1989 30 Sty 2005 14:15 3404 31
REKLAMA
  • #1 1181916
    szluga1989
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam....mam problemik...i nie wiem jak sobie z nim poradzi....;/ Mam wzmacniacz forte 101 ale wysiadly mi niskie tony a pozatym, wszystko gra....sprawdzalem plytke..ale wszystko wyglada wporzadku...czy kto[ wie jaka moze byc tego przyczyna...??Prosze o pomoc.....:D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1184114
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Na początek to przemierz sam potencjometr czy nie ma przerwy, jeżeli będzie dobry, to sprawdź rezystory R209, R212, R218, i pojemności, C209, C208, C212.
    Pozdrawiam
  • #3 1185411
    szluga1989
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Wielkie dzienki za pomoc...sypnal mi sie rezystor r218 wiec dzieki za pomoc...Nare[cie bedzie mozna sobie posluchac porzadnie muzy...;D
  • #4 1185620
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! No to cieszymy się kolego, jak by coś znowu z tym wzmacniaczem, to wal jak w dym, na tym forum, na pewno Ci pomogą i nie zapomnij kolegom powiedzieć, że takie fajne forum istnieje.
    Pozdrawiam
  • #5 1381843
    Galus81
    Poziom 2  
    Hejka ja tez mam problem z tym wzmacniaczem. Otoz dostalem go kiedys za free Wink o jeden koles mi go naprawil powiedzial ze byly podobno kondensatory spalone ;( ale dzialal dzieki nie mu teraz w sylwestra cos nad ranem juz nie wytrzymal i padl. Problem polega na tym iz nie ma on teraz sily ruszyc niskotonowymi glosnikami w moich Altuskach,a jak wezmie się glosniej to i soprany zaczynaja "chrapa", czy ktos moglbym mi "zielonemu" pomoc co moglo się stac?
    Chetnie tez poprosilbym o schemat...zawsze sie przyda.
    LGalinski(_at_)poczta.onet.pl
    Dziekuje z gory i pozdrawiam!
  • #7 1383347
    Galus81
    Poziom 2  
    Wielkie dzieki Janek.
    Bede mial tez prosbe co najlepiej powymieniac i na co,abym znow po jakiejs malej imprezce nie musial go rozkrecac. pozdrawia!!!
  • #8 1386161
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! On się nie popsuł z nadmiernej pracy, bo jest nie do zdarcia, ale ze starości, jemu też by się należała jakaś konserwacja, chodź by po dokręcać tranzystory mocy, bo po tych 30 latach, one są luźne, a to pierwszy powód do uszkodzenia, nie wspomnę, że i bety w nich się tracą, choć teoretycznie nie powinny, ale jest inaczej, powymieniaj wszystkie na nowe, tylko pomierz bety, zainwestuj w elektrolity i powinno znowu hulać.
    Pozdrawiam
  • #9 1398455
    Jasie-k
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Posiadam także takie maleństwo w domu i zastanawiam się co by z nim zrobić...
    Z niskimi tonami nie ma wogule problemów (po 15 min. można zwariować) ale jego głośność pozostawia wiele do życzenia. Czy można to jakoś przerobić by było głośniejsze ?
    Pomysły i sugestie mile widziane:).
  • REKLAMA
  • #10 1398485
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! Co do głośności, to na pewno ma 100W, z zasady mostki jakoś tak mocniej szarpią tymi głośnikami, więc przyczyny mogą być tylko dwie, albo potrzebujesz znacznie więcej jak 100W, albo masz głośniki o malej sprawności? A może podłączasz tylko dwie kolumny, bo na jednej nie zagra, bo gniazda są łączone w szereg i w tedy jest tylko 50, a nie 100W.
    Pozdrawiam
  • #11 1426835
    Jasie-k
    Poziom 19  
    Miałem przerwę w tym temacie ale kupiłem unitra pa 1801 i forte może iść na warsztat. Co się dzieje? Musiałbyś to sam usłyszeć. Kolumny są ok. bo na unitrze wyrabiają całkiem nieżle. Wzmachol działa tak jakby ktoś mu obcioł głośność a w zamian dał bas. Dopiero na 90% suwaków robi się ciekawie ale powyżej dźwięk staje się przesterowany i słuchac się nie da. Nawet na nowa unitera spokojnie kopie mu tyłek. Sam nie wiem co to może być.

Dodano po 1 [minuty]:

Miałem przerwę w tym temacie ale kupiłem unitra pa 1801 i forte może iść na warsztat. Co się dzieje? Musiałbyś to sam usłyszeć. Kolumny są ok. bo na unitrze wyrabiają całkiem nieżle. Wzmachol działa tak jakby ktoś mu obcioł głośność a w zamian dał bas. Dopiero na 90% suwaków robi się ciekawie ale powyżej dźwięk staje się przesterowany i słuchac się nie da. Nawet na nowa unitera spokojnie kopie mu tyłek. Sam nie wiem co to może być.
  • #12 1426989
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! Podłącz się z kolumna pod każdą końcówkę po kolei, będzie znacznie ciszej, ale sprawdzisz te końcówki każdą z osobna, czy pracują czysto, bo jak jedna poszła, to będzie bardzo nie wyraźnie.
    Witam
  • #13 1427053
    Jasie-k
    Poziom 19  
    Zdjełem obudowę i stwierdzam, że wzmachol jest przerabiany: WYjście z jednej końcówki jest podczepione do złącz głośnikowych a drugie "gdzieś" ale chyba do tego złącza na radiowęzeł. Wogule to gdy gra to grzeje się tylko jedna połowa.
  • #14 1427342
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! Weź sobie schemat, wywal te trafo głośnikowe, wszystkie te ekrany z wyjścia na linię zlikwiduj i zaraz się zrobi przejrzyściej, a potem powolutku odpalisz jedną końcówkę, potem drugą i powinno chodzić.
    Pozdrawiam
  • #15 1427386
    Jasie-k
    Poziom 19  
    te trafa głośnikowe można tak po prostu wywalić ? Myślałem że są potrzebne ale jeśli tak to je wywale i nawet masy mu ubędzie. Acha jak podłączam głośnik pod te duże złącze to normalnie gra. Dzisiaj już jednak nic nie zrobię bo do pracy trzeba iść.
  • #16 1427470
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    jak normalnie gra to coś jest nie tak w tym złaczu powinna być linia 100v podłaczenie głósnika bez trafa by spaliłó głóśnik ale skoro gra ....

wywal te trafa

ja sie domyśłam że uzwojenie jednego trafa jest właczone w szereg z gósnikiem i to daje filtr dolnoprzepustowy który ci obcina wysokie :D

jak wywalisz te transformatory to bedziemy dzkiałać dalej :D
  • REKLAMA
  • #17 1429456
    Jasie-k
    Poziom 19  
    Wywaliłem trafa i zrobiło się jaśniej w środku. Całość wygląda jakby była podczepiona tylko jedna połówka a druga jest podłączona pod to gniazdo rediowęzłowe. I jeszcze jedno: w nim nie obcina wysokich tonów tylko cały jest jakiś cichy. Acha obie końcówki działają bo jedna jest podłączona pod gniazda głośnikowe i uzywana a druga po podłączeniu głośnika także się odzywa.
  • #18 1466172
    janek11389
    Poziom 42  
    Skrzynka :: Wiadomość
    Od: jasie-k
    Do: janek11389
    Wysłany: 05 Maj 2005 10:35
    Temat: urwany temat:(
    Dlaczego zostawiłeś temat kolegi Szluda? Posiadam prawie sprawne Forte101 i jestem zainteresowany jego dalszymi modyfikacjami. Mój znajomy zoferował się, że mi je przerobi ale tylko zniszczył i wyjechał za granicę. Działają już obie końcówki ale nie są jeszcze zmostkowane musiałem tylko założyć inne trafo. Boję się , że daje za duże napięcie i coś się spali ale narazie działa.

Witam! Ano odstąpiłem, bo pojawił się drugi fachowiec, a dwóch do jednego wzmacniacza, to prędzej popsują jak coś naprawią, wiec uznałem, że lepiej odpuścić sobie. Jako że upłynęło trochę czasu, to napisz, na jakim jesteś etapie i co trzeba jeszcze zrobić.
    Pozdrawiam
  • #19 1466453
    Jasie-k
    Poziom 19  
    Były małe problemy bo kumpel mi miał go przerobić ale tylko nakopał i jeszcze gwizdął mi wszystkie trafa i tranzystorki z jednej strony. Teraz zwiał do holandii i zostawił mnie na lodzie. TRanzystory kupiłem i zamontowałem a trafo zamontowałem jaies z demontażu ojciec mi załatwił ts 180/cośtam. Ma napięcia 2x22 wolty. Podłączyłem tylko jedną połówkę trafa i powiedzmy, że jestem w punkcie wyjścia. Gra jak grał i obie połowy działają. Widać, że ktoś go przerabiał kiedyś bo jedna połowa zasila gniazda głośnikowa a dróga rediowęzeł.
    Ta....... było dwóch i obaj zamilkliście:(.
    Ja nie miałem czasu go robić bo robiłem vermonkę dla ojca a kumpel wpadł i zaoferował się z pomocą -ale nakopię mu do dupy jak wróci aż mu się elektronki odechce.
  • #20 1466550
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! No to masz fajnych kolegów, niech mnie drzwi ścisną, najlepiej to jest liczyć na siebie. Nie wiem, co konkretnie planujesz, z tym zrobić, ale masz trzy wyjścia: Puszczasz to na jednym uzwojeniu i masz nie za wiele, albo puszczasz te uzwojenie w szereg i masz 2x60W w sinusie, jako stereo, albo jeszcze możesz to puścić w mostek i masz koło, 200W, jeżeli Ci nie zależy na stereo, to takie rozwiązanie chyba będzie najkorzystniejsze, co Ty na to? Od razu napisz, jakimi przyrządami dysponujesz i jak stoisz z ta elektroniką?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #21 1466599
    micho a
    Poziom 35  
    no ja też czasem nie miałem normalnie jak to specu robiłęm dla siebie 2 efekty dyskotekowe 2 wzmaki i zwrotnice kolumny i też nie zawsze mam czasem wchodze na elke lukam troche co nowego pisze i spadam :D

mając ts180/xx to możęsz tak jak janek stereo bo 2x22v to po wyprostowaniu masz 2x30v i czyste 60wat /4om

200 w mostku nie bardzo z tym trafem za słabe jakbyś miał drugie identyczne albo przewiń to radiowęzłowe sobie na sieciowe 180wat powinieneś z niego wyciągnąc ( jeśli to to k211 ) ten drut co tam jest możesz na pierwotne wziąśc tam je 0,8mm to aż troche za grube ale na wtórne to ok 1,4mm by trzeba
  • #22 1466654
    Jasie-k
    Poziom 19  
    Niom trafa radiowęzłowe mi zakosił baranek jeden. Mam dwa mierniki: wychyłowy i elektroniczny z pomiarem hfe. W razie czego to znajomy ma oscyloskop tylko musze jechać do niego z tym złomem 30 km. Umiejętności mam takie sobie ale jakoś sobie radzę z vermonkami. Problem tylko, że ja nie mam neta w domu i piszę z pracy więc potrzebuję porady porcjami bo bede znowu w poniedzałek.
    Wolałbym taki wariant by nic nie dokupować eewntualnie jakieś drobiazgi. To trafo raczej zostanie chyba, że może być od rubina tak na oko 250 wat ale do przezwojenia. Może być stereo albo mono bo do techno nie trzeba lepszego. Fajnie byłoby gdyby się dało zrobić taki przełącznik stereo 2x60 albo mostek 200 bo byłby bardziej uniwersanly. Ja mam małe szafki i stereo wystarczy pod nie ale mój ojciec to muzyk i ma takie estradowe elestry 2x 150W :) rresztą sam rozumiesz.
  • #23 1466736
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! No to idziemy na 2x60 z przełączaniem w mostek, to nie jest problem, ponieważ masz cztery gniazda, dwa będą na stereo, a dwa na mostek i po problemie. Kosztów nie powinno być żadnych, chyba, że drobnica, typu BC, albo BD139 i 140. żeby nas z tym zima nie zastała, to proponuję ściśle wykonywać moje polecenia, zacznij od samego zasilacza, połącz te uzwojenia w szereg i uruchom zasilacz, sprawdź czy elektrolity, są na odpowiednie napięcie. Podłącz tylko jedną końcówkę i sprawdź czy nie wybuchnie, jak nie wytrzymają napięciowo tranzystory, to podmieniasz, T401 i T402 na BC327 i zaparować, T403 na BD139, T406 na BC337, T407 na BC327, ale myślę, że na tym, co jest to pójdzie.
  • #24 1466752
    Jasie-k
    Poziom 19  
    Ok kupię te tranzystorki i będzie juz na zapasik w razie czego. To będzie na weekend bo ja za ok 30 min kończe pracę i jade do domciu. Wpadne w poniedziałek i zdam ci relację z postepów w przebudowie. Az się nie mogę doczekać już. Co jeszcze potrzeba do niego to od razu kupię dzisiaj: jakieś wiatraczki czy coś ? Acha to trafo wytrzyma prace w mostku bez awarii?
  • #25 1466796
    janek11389
    Poziom 42  
    Wszelkie próby rób ma bezpiecznikach nie większych niż 500mA to nie spalisz żadnego tranzystora, nie wiem na ile to trafo wytrzyma w mostku, ale na pewno pójdzie, w najgorszym wypadku, będziesz miał 120W
  • #26 1466812
    Jasie-k
    Poziom 19  
    Na razie dzięki i do poniedziałku !!!
    Pozdrawiam.
  • #27 1469187
    micho a
    Poziom 35  
    tam są 2 trafa po 90 wat fabrycznie to masz 120 wat w mostku max

za to to od rubina ma 350 wat rdzeń :D przewin na 2x22v i ideealne na wzmak 200wat

tylko w nim cholernie cięzko rdzeń dobrze złożyć prawie zawsze buczy nawet włóżone w imadło ale jak ci lekkie buczenie nie przeszkadza to przewiń to jest potęzne trafo z dobrym odprowadzaniem ciepła każda impre przeżyje jak dobrze nawiniesz
  • #28 1475208
    Jasie-k
    Poziom 19  
    Jestem po pierwszych eksperymentach:
    - podłączyłem oba uzwojenia i dałem bezpieczniki 500 mA i je wywalało
    - po wymianie tranzystorów na te które pisałeś było ok (dobrze, że kupiłem zapas bo było w czym parować)
    - po 20 min. pracy na sucho ugotowały sie konsensatory 2200mF ale myślę, że to ze starości dałem inne trupy i nic się nie pali ale kupię nowe dla pewności
    Co dalej?
  • #29 1475276
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! No to łikęd Ci się udał, opanowałeś, jeżeli piszesz, że wywaliło kondensator, to musisz napisać jego symbol, jaki jest na schemacie, bo tego jest tam trochę i nie wiem, o którym piszesz, w sumie nie wiem, na jakim jesteś etapie, po tym łikędzie, musisz bardziej naświetlić sprawę.
    Pozdrawiam
  • #30 1475290
    Jasie-k
    Poziom 19  
    Wywaliło ten, z którego wycodzi sygnał na głośniki ale zauważyłem że był na napięcie 60 wolt więc mogła to być przyczyna. Ten drógi od drugiej połowy jest na 80 wolt więc wyczuwam tu wścipskie paluszki poprzedniego właściciela. nawet otwór po nim jakis lużny był taki akurat pod większy.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z brakiem niskich tonów we wzmacniaczu Forte 101 został zidentyfikowany jako uszkodzony rezystor R218. Po jego wymianie dźwięk niskotonowy powrócił. Dyskusja rozszerzyła się o kwestie konserwacji i naprawy wzmacniacza, w tym wymianę elektrolitów, tranzystorów mocy (np. BC327, BD139, BC337) oraz regulację prądu spoczynkowego i napięć na końcówkach mocy. Użytkownicy poruszali temat przeróbek, takich jak usunięcie transformatorów głośnikowych, które w oryginale pełnią funkcję filtrów dolnoprzepustowych, co wpływa na charakterystykę dźwięku. Wzmacniacz był często przerabiany, co komplikowało diagnozę. Wskazano na konieczność sprawdzenia potencjometrów, rezystorów (R209, R212, R218) i kondensatorów (C208, C209, C212). Wymiana starych kondensatorów elektrolitycznych na nowe jest zalecana ze względu na starzenie się elementów. Poruszono także temat zasilania i transformatorów, w tym możliwości pracy w trybie stereo 2x60W lub mostkowym 200W, z uwzględnieniem odpowiedniego doboru transformatorów (np. TS 180, trafo od Rubina) i zabezpieczeń (bezpieczniki 500mA). Dyskutowano o problemach z przeróbkami i uszkodzeniami spowodowanymi nieprawidłowym montażem lub eksploatacją. Wskazano na potrzebę dokładnego pomiaru i regulacji parametrów wzmacniacza, aby przywrócić pełną funkcjonalność i jakość dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA