logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schematy pieca lub przesteru basowego - DIY dla początkującego elektronika

muH 30 Sty 2005 14:19 2082 9
REKLAMA
  • #1 1181929
    muH
    Poziom 11  
    witam, mam prośbe, ma ktoś jakieś schematy do pieca lub przesteru? najlepiej basowego. ucze sie w technikum elektronicznym, ale mało jeszcze umiem a chciałbym sobie złożyć jakiś sprzęt za małe pieniądze byłbym wdzięczny za schematy, jakieś rady i ewentualnie koszt jaki mnie to wyniesie, z góry dzięki
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1182228
    muH
    Poziom 11  
    dzięki, jestem jeszcze bardzo niedoświadczony, ale sie pobawie w zbudowanie czegoś takiego. mam jeszcze pare pytań idzie go przerobić np. na 60W? i czy nada sie on do basu? będzie on już z przesterem? i czy mógłbyś wysłac mi zdjęcia na maila bo mam za mało punktów żeby je ściągnąć muhaa(_at_)o2.pl
  • #4 1182734
    BolzZ
    Poziom 26  
    Ocena: 67
    witam.
    punkty to sobie mozesz esem za 1.22pln zaladowac i na tamte zdjecia ci wystarczy.
    a co do pozostalych pytan, to przeczytaj wszystkie posty z tamtego tematu janka i sam poznasz odpowiedzi.
    robienie tego piecyka ma dodatkowa zalete-w kazdej kewstii mozna liczyc na pomoc autora, poza wyjatkowo glupimi sprawami...
    wiec zamias zaczynac nowy temat powinienes przeczytac to co dostepne, a w temacie janka znajdziesz i preamp i przester i wskazowki co do mocniejszej koncowki, a co najwazniejsz calkiem fajne brzmienie...
    narazie.
  • #5 1182891
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Masz 10 punktów od elektrody, do basu tamto się nie nadaje, jeżeli chcesz do basu, to zacznij od porządnego gara, a reszta to pryszcz.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 1182928
    ozman
    Poziom 21  
    Ocena: 36
    No tanio nic dobrego to niewyjdzie bo głośnik 18 całowy kostuje swoje i wg. mnie to 33% brzmienia. Preampik raczej można zastosować jakiś prosty ale koniecznie z korekcją np 5 punktowa a końcóweczka na jakimś TDA sprawdza się dobrze. No a resztę brzmienia to gitara i same palce basisty.
  • #7 1182954
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Wiadomo, że za darmo to nie zrobi, ale wyjdzie na pewno taniej jak by kupić gotowy piec, ale okazje się faktycznie zdarzają, ja na jego miejscu uderzyłbym najpierw na Allegro.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 1183267
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Są Eminency.. jeden model 25-centymetrowy , zapewnie dobry, taka sobie skutecznosć szerokie pasmo.

Powiedz co to za gitara basowa jaki masz styl, piece powinny byc przewidywane pod konkretną gitare (własciwie przystawki) i konkretny styl.

Sugeruje obudowe zamkniętą lub BR strojoną gdzieś 50 Hz i Odpowiedni głośnik. Bas wymaga dość dużej mocy i dobrego głośnika. Ceny od 150 złoty w góre za głośnik chyba że chcesz coś pokombinować na teslach 8" za to tanie. Ale moze sobie nie poradzić z Basem jedna... może 4 sztuki tych głośników po 30 złoty. Mówie o tym głośniku w sensie 'na już' pasmo od 60 Hz.

Przetestowałem, ale mój bas przetestowany na preampie do przystawek Seymoura z gitary po prostu grał mulasto i nie ciekawie - to raczej wina słabych przystawek... za póxno żeby puścić to przez kompresor... Ale moze tesle po przeróbce żyletką by się nadały do basu...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 1183521
    BolzZ
    Poziom 26  
    Ocena: 67
    tam jest "najlepiej basowego" napisane, a nie koniecznie basowego...
    ja tam bym naprawde sugerowal na poczatek maly, tani piecyk janka.w domu na czyms trzeba grac, to napewno sie przyda.
    a wprawe na czyms trzeba zdobyc, wiem po sobie(mam za soba cztery{prawie piec} semestry na mechatronice PW, zaliczone laborki z elektrotechniki, egzaminy z podstaw elektroniki,elektrotechniki, automatyki...a robiac preamp janka o najlatwiejsze rzeczy musialem pytac,zeby byc pewnym...)
    zegnam;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania schematów do budowy pieca lub przesteru basowego dla początkującego elektronika. Użytkownicy polecają zapoznanie się z istniejącymi schematami dostępnymi na forum elektroda.pl, zwłaszcza projektami Janka, które zawierają preamp, przester oraz wskazówki dotyczące końcówek mocy, w tym schemat końcówki 60W. Zwrócono uwagę, że tani sprzęt basowy wymaga dobrego głośnika, najlepiej 18-calowego, który stanowi istotną część brzmienia. Proponowane są proste preampy z korekcją pięciopunktową oraz końcówki mocy oparte na układach TDA. Wskazano, że do basu lepiej stosować obudowy zamknięte lub BR strojone około 50 Hz. Wspomniano o głośnikach Eminence oraz alternatywie w postaci głośników Tesla 8", które mogą wymagać modyfikacji. Koszty budowy zależą głównie od ceny głośnika, która zaczyna się od około 150 zł. Zaleca się zdobywanie doświadczenia na prostych, tanich konstrukcjach, a także korzystanie z pomocy autorów schematów i społeczności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA