corkalom napisał: Czyli mam rozumieć że jeśli mam mieć srednicę rdzenia załózmy 10cm² to musze zakupić plastikowy karkas 10cm², nawijam i potem składam odpowiedni rdzeń?
Nie sądzę abyś mógł tak od razu sobie kupić karkas o konkretnym przekroju. Co poza tym z blachami ? Jak chciałbyś je dopasowywać ?
Zwykle stosuje się do nawijania stare transformatory. które albo są niezbyt przydatne ale mają właściwe parametry rdzenia albo ... przezwaja się transformator uszkodzony.
W takim przypadku masz komplet czyli rdzeń i karkas.
Jak przekrój rdzenia jest za duży to tylko nie stosować pewnej ilości blach, jak za mały - użyć dwa takie same rdzenie - w obu przypadkach jednak karkas musisz już sobie sam zrobić.
corkalom napisał: I jak nawijam to nawijam najpierw pierwotne, a później wtórne na te pierwotne, jedno na drugie? I jeśli będą 2 uzw. wtórne to również nawijam jedno na drugie? I czy w takim razie stosuje się miedzy uzwojeniami jakieś dodatkowe izolacje?
Nie ma zbytnich reguł czy na zewnątrz jest uzwojenie pierwotne czy tez wtórne ale ... przy trafach głośnikowych często ma to znaczenie - chodzi m.in. o w miarę jednakową rezystancję uzwojeń, pojemności między nimi i inne parametry, które wpływają na jakość danego transformatora.
Nie zaszkodzi wszystkie uzwojenia odizolować od siebie np. przekładką z pergaminu, ceraty, bawełny lub czegoś podobnego.
Dobrym izolatorem jest też .... parafina - można taki karkas po nawinięciu i sprawdzeniu np. "wygotować" w niej co znacząco zaimpregnuje uzwojenia przed wilgocią.[/quote]
corkalom napisał: I jeszcze tak z ciekawości dopytam, jak mam zrobić transformator ze szczeliną powietrzną np. 0,2mm, to jak to wygląda w praktyce? W którym miejscu sie znajduje taka szczelina no i w jaki sposób się robi taką małą szparkę? brzeszczotem?
To zależy od tego jaki typ rdzenia posiadasz - w przypadku najpopularniejszych rdzeni typu EI składasz wszystkie takie same elementy razem (razem E oraz razem elementy I).
Na części E montujesz karkas a z drugiej strony oczywiście zakładasz część I. Między obie części wkładasz przekładkę np. z preszpanu i w ten sposób masz szczelinę.
A swoją drogą to ciekawe jakbyś chciał taką szczelinę wyciąć brzeszczotem
Napisz co próbujesz poskładać.
Jednak ... zastanów się czy nawinięcia tego trafa nie dać komuś, kto się tym zajmuje - nawet w zakładzie, gdzie są przewijane silniki indukcyjne. Samemu próbować nawijać to ... trochę kosztowne jak nie masz kogoś, kto mógłby się temu przyjżeć.
...ufffff - ale sie rozpisałem
Powodzenia !