logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[STM32] ST-Link USB communication error przy programowaniu STM32F103C6 - co robić?

koval_blazej 25 Paź 2012 01:40 5190 4
REKLAMA
  • #1 11448091
    koval_blazej
    Poziom 2  
    Witam.
    Próbuję zaprogramować ST-Linkiem z płytki discovery procesor STM32F103C6.
    W St-Link Utility wybieram connect - pojawia się błąd "Internal command error"
    Tutaj ktoś napisał ze taki błąd przestał występować po zmianie zasilanie 3V3 na 3.0. Dziwne ale postanowiłem zasilić układ z ST-Linka zamiast z własnych stabilizatorów. Błąd zmienił się na "STLink USB communictaion error"
    Ktoś ma pojęcie co może być przyczyną? Jak to rozwiązać?

Sam programator działa ok - z założonymi zworkami bez problemu łączy się z prockiem na discovery. Wgrany jest najnowszy firmware
    Procesor który próbuję zaprogramować też raczej nie miał okazji zostać uszkodzony.
  • REKLAMA
  • #2 11450100
    piotrva
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 735
    Ja też taki komunikat mam na zewnętrznym procesorze, chyba jest to spowodowane zabezpieczeniami fabrycznego procesora pod bootloader. Spróbuj wywołać komendę Chip Erease.
  • REKLAMA
  • #3 11450484
    koval_blazej
    Poziom 2  
    Niestety, Chip Erease również wywołuje 'STLink USB communication error', lub, jeśli próbowałem wcześniej wykonać 'connect', 'Internal command error'

Czy bootloader działa nie sprawdzę, bo w układzie mam boot0 na stałe do masy.
  • REKLAMA
  • #4 11450988
    piotrva
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 735
    Hmm, nawet bez chip erease działa. Na fabrycznym STM32F103VCT6 podpinam do STM32F4DISCOVERY linie VTG, GND, nRST, SWCLK, SWDIO, zworki ST-LINK zdjęte i działa bez problemu.
    ---
    Już dokładnie zidentyfikowałem problem, połączenia mam takie:
    DISCOVERY <> płytka z STM-em
    1. GND (z listwy procesora) <> GND
    2. 5V <> 5V (i potem stabilizator LDO na 3v3)
    3. GND (ze złącza SWD) <> GND
    4. nRST <> RST
    5. SWCLK <> SWCLK
    6. SWDIO <> SWDIO
    7. VDD (ze złącza SWD) <> 3v3 (za stabilizatorem LDO)
    I jeśli pominiemy połączenie 3 to dostaję komunikat: Internal command error
    Także niech Kolega sprawdzi to połączenie
  • #5 11451132
    koval_blazej
    Poziom 2  
    Znalazłem mój błąd - wyjątkow głupi. Zapomniałem o cewce filtrujacej zasilanie dla częsci analogowej. wlutowanie jej natychmiast rozwiązało problem.
    U mnie wystarczajace jest podlaczenie GND(ze złacza SWD), SWCLKK i SWIO
REKLAMA