logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odpowiedni bezpiecznik. Załączanie bez konieczności wymiany na nowy.

ViktorMC 31 Sty 2005 00:50 4773 11
REKLAMA
  • #1 1183751
    ViktorMC
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Witam wszystkich.
    Mam następujący problem....Często przy serwisie urządzeń zdarza się przebicie na układzie i tym samym zwarcie... Nie chciałbym non stop latac do skrzynki z bezpiecznikami i przełączać bezpiecznik (esy). Mam zamiar podłączyc do gniazdka zabezpieczonego bezpiecznikiem o prądzie zwarciowym do 16A(na całej lini) trójnik i na jego przewodzie dać bezpiecznik, który w przypadku zwarcia odłączyłby trójnik z sieci. Jakie bezpiecznik zastosować, by miał możliwość jego załączenia bez konieczności wymiany na nowy? "Esy" są zwłoczne i przy zwarciu i tak mi wywali w skrzynce... POMÓŻCIE.
    Z góry dzieki.
  • REKLAMA
  • #2 1183816
    marpiasek
    Poziom 27  
    Ocena: 41
    Daj w rozdzielni C16A a na stół B10A
    Esy są A,B,C (A-szybkie)
    B-standart
    C-zwłoczne
  • #3 1183822
    ViktorMC
    Poziom 14  
    Nie mam możliwości zmiany bezpiecznika w skrzynce...mogę zabezpieczyć tylko i wyłącznie trójnik...tak więc...?
  • REKLAMA
  • #4 1183829
    marpiasek
    Poziom 27  
    Lub zastosuj przekażnik priorytetowy PR-612
    wiecej u producenta www.fif.com.pl
  • #5 1183845
    ViktorMC
    Poziom 14  
    A jeśli w skrzynce mam "esy" typu B (b16A), to jeśli dam na lini typu A(A10) to nie wywali mi w skrzynce?
  • REKLAMA
  • #6 1183858
    marpiasek
    Poziom 27  
    Nie powinno -a dlaczego w skrzynce nie można.......
    -chyba że bedzie zwarcie krótkie (przewód do przewodu) to wyskoczą oba -przy przeciążeniu tylko 10A a 6A spokojnie zabezpieczy.
    ten przkażnik może rozwiązać problem.

PS. zastosuj B6A i po problemie -już wiem dlaczego nie możesz majstrować w skrzynce.
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • #7 1183900
    ViktorMC
    Poziom 14  
    W skrzynce nie mogę grzebać bo jest zaplombowana...na lini w gnizadku jest bezpiecznik B16A,na lini dać B6A?W przypadku zwarcia końcówek przewdem wywalą oba...ile kosztuje ten przekaźnik priorytetowy...na peno on by działał???
  • #8 1184125
    marpiasek
    Poziom 27  
    Sprawdź najpierw z B6A -bo z 10 raczej dwa .
    ceny nie znam PR-612 ale dużo,dużo droszczy od "esa"
  • #9 1184825
    Kapusta
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Robić ostre zwarcie na sieci to rzecz bardzo brzydka. Jeśli podłączamy urządzenia, które mogą mieć zwarcie, to w szereg z zasilaniem gniazda wskazane byłoby dać dławik tak dobrany, aby prąd zwarciowy był rzędu 30-50A. Przy takim zwarciu czas zadziałania bezpiecznika A10 i B16 powinien się wyraźnie różnić i stopniowanie będzie skuteczne (przy 1000A powinny oba wylecieć natychmiast albo jeszcze szybciej). Pzy sprawnym urządzeniu reaktancja dławika z reguły nie powinna znacząco zakłócać pracy.
  • #10 1186596
    ViktorMC
    Poziom 14  
    Słyszałem, że zastosowanie transformatora separującego mogłoby rozwiązać sprawę...czy istnieje taka możliwość? Jeżeli tak to jak dobrać transformator i jak powinien wyglądać schemat połączeń tego ukłądu?
  • #11 1186891
    marpiasek
    Poziom 27  
    Transformator separujący jak sama nazwa mówi -separuje Ciebie i urządzenie -wskazane bardzo w Twoim przypadku -od sieci czyli wieksze bezpieczeństwo ,ale jak zrobisz zwarcie no też poleci bezpiecznik .
    Wielkość trafa zależy jakie moce są Ci potrzebne ile wat pobiera twoja pracownia lub urządzenie?

Kup B6A- dobranoc
  • #12 1188110
    Kapusta
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Owszem, też myślałem o trafie - zwarcie będzie, ale nie 1000A, lecz 40A (ze względu na rezystancję i rozproszone indukcyjności trafa) - no i najważniejsze - bezpieczeństwo gratis! Do 1 kW na pewno warto podebrać transformator (lecz nie auto!).

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zabezpieczenia trójnika podłączonego do gniazdka z bezpiecznikiem o prądzie zwarciowym do 16A, tak aby w przypadku zwarcia możliwe było odłączenie trójnika bez konieczności wymiany bezpiecznika. Standardowe bezpieczniki topikowe ("esy") są zwłoczne i przy zwarciu wyłączają zabezpieczenie w rozdzielni, co jest niepożądane. Proponowane rozwiązania to zastosowanie bezpiecznika B6A na linii trójnika, który ma niższy prąd znamionowy niż zabezpieczenie w rozdzielni (np. B16A), co pozwala na selektywne wyzwalanie. W przypadku zwarcia krótkiego oba bezpieczniki mogą zadziałać, ale przy przeciążeniu mniejszy bezpiecznik zabezpiecza trójnik. Alternatywnie można zastosować przekaźnik priorytetowy PR-612, który odłączy trójnik bez konieczności wymiany bezpiecznika, choć jest to rozwiązanie droższe. Inną metodą jest użycie transformatora separującego, który ogranicza prąd zwarciowy do około 30-50A, poprawiając bezpieczeństwo i selektywność zabezpieczeń. Transformator powinien być dobrany do mocy urządzeń (np. do 1 kW) i nie powinien być autotransformatorem. Dławik na linii zasilającej również może pomóc w ograniczeniu prądu zwarciowego i poprawie działania bezpieczników.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA