logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uniknąć wybijania głównego bezpiecznika 20A przy zwarciu?

zin2 26 Gru 2008 07:22 5927 18
  • #1 5903561
    zin2
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam..Mam Problem z głównym bezpiecznikiem dom podzielony piwnica jedna faza parter druga poddasze trzecia przy zwarciu instalacji wybija główny bezpiecznik truj fazowy 20 A co zrobić by wybił ten niszy 16 A na słupie mam 25 A może zastąpić ten truj fazowy na trzy jedno fazowe żeby w razie zwarciu nie pozbawiać całego domu prądu.
  • #2 5903585
    sq9jjh
    Specjalista elektryk
    Ocena: 271
    Witam. Co to znaczy "na słupie mam 25A"? Na słupie w szafce z licznikiem, czy kabel ziemny podłączony do linii napowietrznej przez bezpieczniki?. Gdzie masz licznik, i co masz w umowie, jakie zabezpieczenie? Pozdrawiam.
  • #3 5903619
    zin2
    Poziom 11  
    Licznik mam na słupie bezpieczniki nożowe 25A w rozdzielce B20A trzy fazowy sieć TN-C.częś instalacji robił mi fachowiec podłączał rozdzielke z tego co wiem przy układzie sieci TN-C PEN ma być rozdzielone na PE i N w rosdzielce i uziemione ja mam tak że PEN podpięty do szyny N niebieskiej PE do szyny zielonej i uziemione czy między tymi szynami nie ma to być połączone
  • #4 5903645
    sq9jjh
    Specjalista elektryk
    Ocena: 271
    Trudno powiedzieć Kto i po co dał tam B20 ? (Podejrzewam, że jako wyłącznik główny). Z reguły daje się FR-a, za nim RCD i zabezpieczenia odpływów. Nie widząc całej instalacji, ciężko jest cokolwiek doradzić, bo różne cuda mają ludzie w domach. Zaproś jakiegoś rozsądnego elektryka, to coś poradzi. Pozdrawiam.
  • #5 5903682
    andziul
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Możesz wyrzucić ten wyłącznik główny 20A i dać rozłącznik izolacyjny (np. jak kolega wcześniej proponował FRa Legranda) a obwody pojedyncze będą zabezpieczone przez wył. 16A lub 10A i wtedy będzie spełniona selektywność. Obwody siłowe trójfazowe muszą być zabezpieczone wył. trójfazowym np. 20A.
  • #6 5903697
    zin2
    Poziom 11  
    siła jes tak zabespieczona
  • #7 5903742
    voytalo
    Poziom 25  
    Ocena: 130
    W przypadku zwarć, aby selektywność była spełniona, należy tak dobrać bezpiecznik główny i bezpieczniki zainstalowane "za nimi", aby ich charakterystyki czasowo-prądowe nie przecinały się w żadnym punkcie. W przeciwnym razie, nawet przy takim układzie (główny 20A, podrzędne 16A i 10A) nie ma pewności że przy zwarciu w obwodzie odbiorczym nie wyrzuci bezpiecznika głównego. pozdrawiam
  • #8 5903767
    zin2
    Poziom 11  
    charakterystyki czasowo-prądowe nie przecinały się w żadnym punkcie co to oznacza
  • #9 5903774
    voytalo
    Poziom 25  
    Masz zainstalowane bezpieczniki B20, B16 i B10 tak? Czyli bezpieczniki o charakterystyce B. Musisz odszukać w katalogu producenta tych bezpieczników ich charakterystyki (wykresy) czasowo-prądowe i je porównać ze sobą. Tzn. porównać charakterystykę B20 z B16 i B20 z B10.
  • #10 5903776
    andziul
    Poziom 13  
    Na obwód siłowy może być też wył. o charakterystyce C - żeby przy rozruchu silników nie powodować zadziałań wył. "wyżej" umiejscowionych. Natomiast trudniej jest uzyskać selektywność z zabezpieczeniem przedlicznikowym ale to już inna sprawa, bo za każde zwiększenie mocy zapotrzebowanej trzeba dodatkowo płacić.
  • #11 5903796
    zin2
    Poziom 11  
    Czy zamiast tego potrójnego B20 A można dać trzy pojedyncze C20 A jako zabespieczenie główne w rozdzielce
  • #12 5903802
    voytalo
    Poziom 25  
    Zgadza się, na obwody siłowe zaleca się bezpieczniki typu C. Nie napisałeś (albo ja nie doczytałem) jeszcze kol. zin2 czy wszędzie masz zainstalowane bezpieczniki topikowe czy może gdzieś wyłączniki nadprądowe,a przy selektywności to też jest ważne.

Dodano po 2 [minuty]:

zin2 napisał:
    Czy zamiast tego potrójnego B20 A można dać trzy pojedyncze C20 A jako zabespieczenie główne w rozdzielce
    Nie, raczej nie, bo w przypadku zwarcia między fazami nie rozłączy wszystkich faz.
  • #13 5903809
    andziul
    Poziom 13  
    Raczej nie. Też będą one wyrzucane bez potrzeby. Lepiej wrzuć rozłącznik a za nim odpływy po 16A, 10A, 20A na obw. siłowy. Rozłącznikiem będziesz mógł rozłączyć cały dom a nie będzie on działał samoczynnie.

Dodano po 6 [minuty]:

Ja mam przedlicznikowe 3 x 32A char. B (lepsza byłaby char. C) pojedyncze to się sprawdza gdyż w przypadku zwarć na 1 fazie wyrzuca tylko ten jeden bezp. Póżniej mam rozłącznik w rozdzielnicy a za nim różnicówke, za nią odpływy 16A, 10A, 25A char. B 3-faz. na obw. garażu. W garażu jest wył. 20 A char C 3-faz. i spełnia selektywność ale przedlicznikowe nie zawsze tzn. przy zwarciu w garażu wyskakuje 20A, w rozdzielnicy 25A nie wybija ale przed domem 32A na jednej fazie. Z zabezp. przedlicznikowym w postaci bezp. topikowych jest łatwiej uzyskać selektywność.
  • #14 5903827
    Wirnick
    Poziom 30  
    Ocena: 240
    Witam.
    Oprócz selektywności bezpieczników (istotny szczegół techniczny ), istnieje jednoczesność zasilania. Przy 20A masz przydział 4,6kW na jedną fazę (piwnica ,parter, piętro). Należy dokonać analizy jednoczesnego zasilania.
  • #15 5903950
    jurekN
    Poziom 23  
    Ocena: 116
    Musi być potrójne S 303 na zabezpieczeniu przed licznikiem , jeśli są jakieś silniki to charakterystyka C ,stosuje się je też dla tego że są jeszcze liczniki bez blokady ruch wstecznego kto jest zorientowany to wie o co chodzi.
  • #16 5905227
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 481
    Selektywności nie da się w tym temacie zapewnić. Zawsze będą wyrzucać wszystkie bezpieczniki.
    Przed licznikiem nie powinno być eski, tylko zwykłe bezpieczniki topikowe. Można też założyć eskę selektywną, ale ta imprezka kosztuje kilkaset złotych.
  • #17 5905331
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1504
    michcio napisał-
    Cytat:
    Przed licznikiem nie powinno być eski, tylko zwykłe bezpieczniki topikowe.
    Tu bym się do końca z Tobą nie zgodził.
    Poczciwe Bi mają zaletę selektywności, ale weżmy pod uwagę że są i plusy stosowania S- ek. W każdej chwili można sobie je wyłączyć, czy załączyć / nawet w nocy /, jeśli zadziała Bi, to tylko telefon do ZE a tu czasami rozczarowanie- kolesie przyjeżdżają na drugi dzień po południu... a problem dotyczy raczej występowania zwarć u odbiorców, oraz dobór zapotrzebowania mocy.
    Cytat:
    Można też założyć eskę selektywną, ale ta imprezka kosztuje kilkaset złotych.

Nie prawda. Nie można. Kto się na to zgodzi ? Uważasz, że jeśli ktoś sobie kupi selektywną, to podczas odbioru ją założą ? /Jeśli w warunkach jest określone np S 303 C25/ Wątpię.
  • #18 5905723
    andziul
    Poziom 13  
    Trzeba robić tak jak ZE sobie życzy a u nich to co kraj to obyczaj.
  • #19 5909058
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 481
    Co nie zmienia faktu, że pomysł ZE z eskami przed licznikiem to niewypał. Są tam tylko dlatego, że są tanie.

Wkładki topikowe są dostępne w obudowach modularnych na szynę TH35, w dodatku nie przepalają się, chyba, że w przypadku zwarcia na WLZ-cie (zakładając że instalacja odbiorcza jest zdatna do użytku i zabezpieczenia są odpowiednio stopniowane a nie zawatowane gwoździem).

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wybijania głównego bezpiecznika trójfazowego 20A przy zwarciu w instalacji domowej podzielonej na trzy fazy (piwnica, parter, poddasze). W sieci TN-C autor ma licznik na słupie z bezpiecznikami nożowymi 25A oraz rozdzielnicę z bezpiecznikiem B20A jako wyłącznikiem głównym. Dyskutowano o konieczności stosowania selektywności zabezpieczeń, czyli doboru charakterystyk czasowo-prądowych bezpieczników tak, aby bezpiecznik główny nie wyłączał się przy zwarciu w obwodach podrzędnych zabezpieczonych bezpiecznikami 16A lub 10A. Zalecane jest stosowanie rozłącznika izolacyjnego (np. FR Legranda) zamiast wyłącznika głównego B20A oraz zabezpieczeń o charakterystyce C na obwodach siłowych, aby uniknąć niepotrzebnych wyłączeń przy rozruchu silników. Wskazano, że potrójny bezpiecznik B20A nie jest optymalny, gdyż przy zwarciu międzyfazowym nie rozłączy wszystkich faz, a trzy pojedyncze C20A nie zastąpią potrójnego zabezpieczenia głównego. Omówiono również problem stosowania bezpieczników topikowych (esek) przed licznikiem, które są tanie i łatwe do wymiany, ale mogą powodować wyłączenia całej instalacji. Wskazano, że selektywność jest trudna do osiągnięcia w instalacjach z zabezpieczeniami przedlicznikowymi i że dobór zabezpieczeń powinien uwzględniać charakterystyki czasowo-prądowe oraz jednoczesność zasilania na poszczególnych fazach. Podkreślono konieczność konsultacji z elektrykiem oraz dostosowania instalacji do wymagań zakładu energetycznego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA