logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch GBH 2-28 - rozszczelniła się - jaki smar i ile

subratri 22 Maj 2016 14:07 6717 11
REKLAMA
  • #1 15691589
    subratri
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Witam, temat jakby powszechny a jednak nic znaleźć nie mogę.
    Wiertarka ma prawie 4 lata i trochę się napracowała. Ostatnio w mniej uważnych rękach się przegrzała i wyrzuciła smar przez oring. Oring wygląda na zdrowy ale i tak go wimienię. Sam mechanizm wytarłem w poszukiwaniu oznak zużycia ale nic nie znalazłem. Ani opiłków ani śladów na powierzchniach.
    Smar ori do Boscha znalazłem onlina za bagatela 150 pln (bądź 42 Euro plus 8 przesyłka) za 225 ML ;) To co wycierałem to był smar grafitowy. Ciężko mi uwierzyć, że te pare gram smaru jest warte aż tyle $$.
    Czy może mi ktoś podpowiedzieć jakiego smaru w normalnych pieniądzach użyć? Drugie pytanie to ile tego smaru tam dać bo chyba nie całe 225 ML.
    Z góry dzięki
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15701487
    olejopalacz2
    Poziom 23  
    Ocena: 159
    Kup jakis markowy smar w sklepie motoryzacyjnym za 10 zł i temat rozwiązany.
  • #4 15701529
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6370
    W żadnym przypadku nie grafitowany - to zabójstwo dla łożysk. Cokolwiek lepszego niż ŁT43 - smary z dodatkiem dwusiarczku molibdenu np.
  • #5 15708508
    subratri
    Poziom 13  
    Ale tam był grafitowy. Nie wiem na jakiej bazie ale z grafitem. Ten różowy co tam ktoś podrzucił to jest do przekładni (w szlifierkach na przykład) albo do smarowania szybkozłączki główki. W samym udarze miałem grafit.
  • #6 15708666
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1618
    Orginalny smar Boscha do tego młotka to:1 615 430 001 kup taki i po problemie.
    Po czym poznałeś że to smar grafitowy? jeśli po kolorze to nic bardziej mylnego ponieważ "wypracowany smar ma kolor prawie czarny.
  • REKLAMA
  • #7 15708691
    subratri
    Poziom 13  
    Czyli jednak różowy? Kupiłem ten z końcówką 002.
    Tak wróżyłem po kolorze i konsystencji tego co wycierałem.
  • REKLAMA
  • #8 15708859
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6370
    Kolego szanowny, nawet chińczycy nie ładują grafitowego smaru do elektronarzędzi.
  • #9 15710690
    Topolski Mirosław
    subratri napisał:
    Czyli jednak różowy? kupiłem ten z końcówką 002.
    Tak wróżyłem po kolorze i konsystencji tego co wycierałem.

Napisałem Ci wyrażnie jaki masz kupić czy Ty czytać nie umiesz?
    Podać Ci na tacy a Ty i tak robisz po swojemu więc po co szukasz pomocy?
  • #10 15710785
    subratri
    Poziom 13  
    Kupiłem kilka dni temu. Oba są niby do niej. Ale spoko, zainwestuje tez w ten tańszy;)
  • #11 15710848
    Topolski Mirosław
    Oczywiście, że te smary są do tej młotowiertarki tylko mają różne przeznaczenia ( części dla smarowania których są przeznaczone).
    Ten który kupiłeś to ośka wałaka zębatego (na rys.24 i łożysko igiełkowe) natomiast cała reszta mechanizmu to ten który Ci podałem.
  • #12 15710923
    subratri
    Poziom 13  
    Jak dojadę przy kompie to się przyjrzę tym obrazkom. A jak już się poczta zlituje smaryprzyjdą to... ile się tam.tego ładuje? No bo kupuje 225ml a tyle sie tam nie zmieści chyba. I zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia. Tam w korpusie jest filcowy korek. Jak rozumiem spełnia on zdanie jakiegoś powierzenia czy coś... U mnie do połowy długości jest zabity olejem. Warto to wymienić?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z młotowiertarką Bosch GBH 2-28, która po przegrzaniu wyrzuciła smar przez oring. Wymiana oringu jest planowana, a użytkownik poszukuje alternatywnego smaru, ponieważ oryginalny smar Boscha jest zbyt drogi. Użytkownicy sugerują zakup tańszego smaru w sklepie motoryzacyjnym, jednak ostrzegają przed używaniem smaru grafitowego, który może uszkodzić łożyska. Zaleca się smar z dodatkiem dwusiarczku molibdenu lub smar ŁT43. Użytkownik pyta również o ilość smaru do użycia oraz o wymianę filcowego korka w korpusie, który jest zanieczyszczony olejem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA