logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

STM32F4-Discovery – test ChibiOS, CMSIS RTOS, TNKernel: dwa procesy, makefile, armcc/gcc

rajszym 26 Paź 2012 08:24 1707 6
REKLAMA
  • #1 11451594
    rajszym
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Krótki test RTOS-ów na STM32F4-Discovery.

Zawodnicy:
    ChibiOS
    CMSIS RTOS (by Keil)
    CoOS
    FreeRTOS
    ISIX
    RTX (by Keil)
    TNKernel

Kompilatory (kompilacja przez makefile):
    armcc 5.0.2 (CMSIS, CoOS, FreeRTOS, RTX, TNKernel)
    gcc 4.7.2 (ChibiOS, CMSIS, CoOS, FreeRTOS, ISIX, TNKernel)

Zadanie:
    Utworzyć dwa procesy.
    Proces nr 1 wykonuje polecenie i kończy działanie. Proces powinien być zabity przez RTOS.

TASK_1 ()
    {
    zapal_diody();
    }

Proces nr 2 wykonuje polecenia bez końca.

TASK_2 ()
    {
    for (;;)
    {
    czekaj_ms (1000);
    mrugaj_diodami();
    }
    }

Z tym zadaniem poradziło sobie trzech zawodników (w nawiasach wrażenia bardzo subiektywne):
    ChibiOS (dopracowany, mały kod wynikowy, robi dobre wrażenie)
    CMSIS RTOS (elegancki, duży potencjał rozwojowy)
    TNKernel (prosty, chyba już nie rozwijany)

PS. 1. Ten test nie miał na celu określenia najlepszego systemu.

PS. 2. FreeRTOS jest wg. mnie jednym z najlepszych RTOS-ów, więc nieco zdziwił mnie ten wynik. Chyba, że popełniłem jakiś błąd.

Moderowany przez zumek:

Zanim kolega założy kolejny chaotyczny temat, to proszę przed tym zapoznać się z poniższymi linkami. Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

• REKLAMA
  • #2 11451635
    michcior
    Poziom 30  
    Ocena: 462
    Trochę mało szczegółów. Jaki był spodziewany rezultat i jakie były wyniki? Co to ma testować, zapalił i pomrugał diodami? Coś nie wyczuwam obciążenia dla systemów.
    FreeRTOS jak ma delay (vTaskDelay) to wątki o niższym priorytecie się nie wykonają, w zasadzie to o tym samy również nie, jakie miałeś priorytety ustawione?
  • REKLAMA
  • #3 11451657
    stanleysts
    Poziom 27  
    Ocena: 2
    Cytat:
    PS. 2. FreeRTOS jest wg. mnie jednym z najlepszych RTOS-ów, więc nieco zdziwił mnie ten wynik. Chyba, że popełniłem jakiś błąd.

To nie pracowałeś widocznie z takimi RTOS-ami jak np Integrity.
  • #4 11451713
    rajszym
    Poziom 21  
    FreeRTOS:
    Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Zmiana priorytetów nic nie zmienia; task_1 zapala diody i system się wiesza.

CMSIS RTOS:

CMSIS zabija task_1 i system działa dalej.
  • REKLAMA
  • #5 11451767
    michcior
    Poziom 30  
    Ocena: 462
    A co robi FreeRTOS z taskiem który się skończył? Nigdy nie miałem takiego kończącego się tasku, ale jedno wiem, takie zadanie dla FreeRTOS to raczej nie jest wyzwanie. Napisałem kilka dużych projektów na tym systemie, łącznie z siecią, USB, webserverem itd. Ten system pewnie nie jest the-best-of-the-best ale na Boga potrafi mieć wątki i je wykonywać. I jest stabilny.

Ze strony FreeRTOS
    Cytat:
    Task functions should never return so are typically implemented as a continuous loop. Again, see the RTOS demo application for numerous examples.

Raczej należy task zawiesić na końcu: "vTaskSuspend" jeśli chce się go zniszczyć to tylko vTaskDelete
  • #6 11454087
    rajszym
    Poziom 21  
    Jeśli chodzi o FreeRTOS-a dla procesorów ARM CM3 i CM4F, to rozwiązanie wydaje się stosunkowo proste.
    W pliku 'port.c' dodałem funkcję:

i zmieniłem jedną linijkę w funkcji 'pxPortInitialiseStack':

I teraz wyjście z funkcji powoduje, że RTOS zabija proces.
    Tego właśnie oczekiwałem.

Pozdrawiam wszystkich!
  • REKLAMA
  • #7 11455091
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    rajszym napisał:
    Krótki test RTOS-ów na STM32F4-Discovery.

Gdzie? Ja widzę tylko dwa bezsensowne przykłady i ani pół słowa o wynikach.

michcior napisał:
    FreeRTOS jak ma delay (vTaskDelay) to wątki o niższym priorytecie się nie wykonają, w zasadzie to o tym samy również nie

Czy Ty choć wiesz o czym piszesz, czy może tak sobie fantazjujesz?

rajszym napisał:
    I teraz wyjście z funkcji powoduje, że RTOS zabija proces.
    Tego właśnie oczekiwałem.

Szkoda że zanim zacząłeś czegoś oczekiwać, nie przeczytałeś dokumentacji, gdzie na pierwszym miejscu o taskach pisze tak:

Cytat:

pvTaskCode Pointer to the task entry function. Tasks must be implemented to never return (i.e. continuous loop).

Proponuję moderatorom zmianę nazwy tego tematu, bo nie ma ona nic wspólnego z zawartością. Raczej coś na styl "FreeRTOS - nie przeczytałem manuala i coś mi nie działa" byłaby bardziej adekwatna.

4\/3!!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy testowania różnych systemów operacyjnych czasu rzeczywistego (RTOS) na platformie STM32F4-Discovery. Uczestnicy testowali siedem RTOS-ów: ChibiOS, CMSIS RTOS (by Keil), CoOS, FreeRTOS, ISIX, RTX (by Keil) oraz TNKernel. W ramach testu stworzono dwa procesy: jeden kończył działanie po wykonaniu zadania, a drugi działał w nieskończoność. ChibiOS, CMSIS RTOS i TNKernel poradziły sobie z zadaniem, przy czym ChibiOS wyróżniał się małym kodem wynikowym i dobrym wrażeniem, CMSIS RTOS miał duży potencjał rozwojowy, a TNKernel był prosty, ale nie rozwijany. Uczestnicy podnosili kwestie dotyczące priorytetów zadań oraz sposobu obsługi zakończonych zadań w FreeRTOS, sugerując, że system powinien obsługiwać takie sytuacje poprzez zawieszenie lub usunięcie zadań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA