logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CO w bloku - Zimne rury doprowadzające ciepło do grzejnika

dre123 29 Paź 2012 20:35 31500 5
REKLAMA
  • #1 11465633
    dre123
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Mieszkam w bloku w 2 pokojach. Mieszkanie jest wyposażone w mierniki ciepła elektroniczne. Mierniki są po jednym w każdym pokoju. Kaloryfery w kuchni i łazience nie mają podzielników i grzeją na full. W dużym pokoju rury doprowadzające wodę do kaloryfera są gorące i nie trzeba włączać kaloryfera by było ciepło w pokoju + 24C. W małym pokoju kaloryfer także jest wyłączony, ale rury są zimne. Odkręcenie zaworu powoduje nagrzewanie się rur od dołu. Rury i kaloryfer rozgrzewają się proporcjonalnie do stopnia odkręcenia zaworu.

Zauważyłem to dopiero wczoraj i zastanawia mnie dlaczego dzieje się tak w małym pokoju a w dużym rury są cały czas gorące pomimo, że nie włączam w ogóle kaloryfera nawet na chwile. Ponadto wczoraj udało mi się włączyć kaloryfer na chwilę i rozgrzać rury. Następnie wyłączyłem go, ale rury pozostały gorące do następnego dnia. Po intensywnym wietrzeniu pokoju wystygły. Nie udało mi się powtórzyć tego zabiegu dzisiaj. Rury stygną od razu po wyłączeniu kaloryfera.

Proszę o pomoc w zrozumieniu tego procesu oraz w zrozumieniu działania takiej instalacji centralnego ogrzewania. Mieszkam na ostatnim 4 piętrze. Blok jest stary i ma instalacje poziomą - przez wszystkie pomieszczenia biegnie pozioma rurka przy suficie. Do dzisiaj wydawało mi się, że nią rozprowadzana jest woda do pionów i od góry rozprowadzana jest ciepła woda do mieszkań. Dziś zdziwiłem się mocno, gdy zauważyłem, że rura po włączeniu kaloryfera rozgrzewa się od dołu.

Ponadto nie mam pojęcia dlaczego w kuchni jest tak duży kaloryfer. Biegnie od podłogi do sufitu, ma cztery rury o sporym przekroju, od góry biegną dwie małe rurki jedna w dół w podłogę druga w górę do poziomej rurki. Czy to jest oprócz kaloryfera jakiś zbiornik wyrównawczy, odpowietrzający ? Proszę o informację lub o odnośnik do nich, lub jedno i drugie.

Uprzejmie dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11466901
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1609
    "Piony" mogą być gorące w bloku bo ktoś powyżej ciebie korzysta z kaloryfera i ciepło płynąc do niego ogrzewa rury w twoim mieszkaniu. Jeśli nikt nie korzysta z ogrzewania, na tym odcinku nie ma obiegu ciepła i rury są zimne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 11466972
    darquu
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Ponieważ mieszkasz na ostatnim piętrze instalacja z "cienkiej" rurki prowadzona w poziomie to odpowietrzenie instalacji. Tajemniczy jak to nazwałeś grzejnik, od którego odchodzą różne rury to najprawdopodobniej naczynie wzbiorcze, które przyjmuje zmiany objętości wody w instalacji i powinno znajdować się w najwyższym punkcie instalacji (dochodzą do niego takie rury jak rura bezpieczeństwa, rura przelewowa, odpowietrzająca itd.). Przyczyną zimnego pionu w małym pokoju jest brak rozbiorów ciepła przez twój grzejni oraz najprawdopodobniej przez grzejniki w małym pokoju u sąsiadów.
  • REKLAMA
  • #4 11474542
    dre123
    Poziom 11  
    Eleganckie wyjaśnienia, bardzo dziękuję. Ale jestem w tym temacie i chciałbym dowiedzieć się jeszcze czegoś więcej przy okazji tak, by zaspokoić ciekawość do końca.

Jak odkręcenie zaworu w grzejniku powoduje płynięcie ciepłej wody do góry - do grzejnika i dalej do tej poziomej rury odpowietrzającej ? Gdzie idzie dalej powietrze i woda z rury odpowietrzającej - czy to jakiś obieg zamknięty ?

Po co jest rura odpowietrzająca i dodatkowo zawór odpowietrzający w grzejniku.

Rozumiem, że przepływ ciepłej wody w pionie uruchamia odkręcenie grzejnika na danej rurze do której grzejniki są podłączone - czyli albo mój grzejnik albo sąsiada przez ścianę uruchamia przepływ wody.

Czy takie rury poziome pod sufitem są tylko na ostatnim pietrze czy na każdym ?

Mieszkałem już w paru mieszkaniach i dopiero drugi raz widzę podobną instalację z poziomymi rurami. Wcześniej wydaje mi się że widziałem tylko dwie rury pionowe - są różne typy takich instalacji ?

Jeszcze raz proszę o udzielenie informacji za które bardzo dziękuję.
  • REKLAMA
  • #6 13563561
    dre123
    Poziom 11  
    Wszystko jest jak w wyjaśnieniach innych forumowiczów. Faktycznie rura rozgrzewa się jeśli sąsiad obok odkręci kaloryfer. Podobnie jak z tym dużym kaloryferem w kuchni. Spełnia rolę kaloryfera i zbiornika przyjmującego zmiany objętości wody w instalacji. Dziękuję bardzo za wpisy.
REKLAMA