logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ostatnie dwa grzejniki na dole zimne po wymianie pieca – brak odpowietrzenia, rury stalowe

Spartan33 29 Lis 2025 14:30 522 33
REKLAMA
  • #1 21765848
    Spartan33
    Poziom 20  
    Ocena: 96
    Witam. Po wymianie pieca drewno-węgiel w mieszkaniu dwupiętrowym ostatnie dwa grzejniki na dole są zimne. Sprawdziłem przedostatni grzejnik i obie rury – wejście i wyjście – są ciepłe, ale nie chce wejść na pierwsze żebro grzejnika, a za tym grzejnikiem jest ostatni. U góry są trzy grzejniki i zbiornik wyrównawczy, wszystkie trzy grzejniki są gorące, a na dole jest 4 grzejniki, z nich dwa są gorące, a ostatnie dwa zimne... Na dole odpowietrznik jest tylko na jednym grzejniku w korytarzu, reszta grzejników nie ma odpowietrzników. Rury stalowe, i przy pierwszym rozpaleniu woda się zagotowała, a grzejniki ostatnie dwa są zimne. Co robić?
  • REKLAMA
  • #2 21765851
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4619
    Cóż trzeba by to zobaczyć, żeby sensownie poradzić.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21765870
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    >>21765861 No tak, to już wiemy, ale jak idą rury, jak jest podłączony grzejnik, to trzeba widzieć, by można było napisać - zrób tak i tak, a grzejnik będzie grzał...
  • #5 21765873
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 476
    Zapowietrzone, zawór zakręcony, coś niedrożne, kilka grzejników w mieszkaniu, dwa grzejniki nie grzeją i już zagotowana woda? Coś tu chyba jest nie tak. Musiałbyś jakieś zdjęcie dodać, może należałoby śrubunek popuścić przed grzejnikiem, jeżeli nie ma odpowietrznika.
  • #6 21765885
    Spartan33
    Poziom 20  
    Żeliwny grzejnik żeberkowy z podłączeniami z lewej strony i oznaczeniem wysokości 500 mmTo są grzejniki żeberkowe żeliwne bez odpowietrzników, na przed ostatnim rury wejściowa i wyjściowa ciepłe, a na ostatnim grzejniku w kuchni nawet rury zimne. Zdjęcie z Googla, ale tak to wygląda, tyle, że rury inaczej ułożone.
  • #7 21765887
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    No tak, zdjęcie z googla dokładnie odwzorowuje twoją instalację. Nawet zaworu tam nie ma, nie wspominając o ułożeniu rur...
  • #8 21765888
    PchlaW81
    Poziom 31  
    od grzejników odchodzą rury zasilające, czy rury mają spad do grzejnia? czy może są zatynkowane i nie widać w ogóle?
  • #9 21765905
    Spartan33
    Poziom 20  
    Nie wiem jak rozumieć spad, to jest system grawitacyjny. Na przed ostatnim grzejniku rury idą w dół czyli pod podłogę, więc nie widać jak dokładnie idą, ale co zastanawia, dolna rura cała ciepła do samego grzejnika, a górna rura gdzie jest zawór zamknięcia dopływu wody jest tylko do połowy ciepła jakby coś blokowało.
  • #10 21765920
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Właśnie - rury idą pod podłogę, czyli co grzejnik jest wyżej niż rury? Długo jeszcze będziesz to opisywał, zamiast pokazać stan rzeczywisty, lub nawet jakiś szkic instalacji narysować,
  • #11 21765970
    Spartan33
    Poziom 20  
    Byłem teraz sprawdzić przed ostatni grzejnik i po woli od dołu pierwsze trzy żeberka są już ciepłe, ale górna część żeberek jeszcze chłodna. Czyli coś się dzieje, ale to już ponad 6 godzin palenia, a ostatni całkowicie zimny. Jeśli w takim tempie będzie się rozgrzewał przedostatni grzejnik to zabraknie dnia na rozgrzanie ostatnich dwóch grzejników 🥶 Coś jest nie tak 🥺
  • #12 21765979
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    >>21765970 Tak masz rację
    Spartan33 napisał:
    Coś jest nie tak
    Chcesz porady, ale nie dajesz żadnych szans by ją otrzymać.
    To tak jak z pójściem do lekarza- "panie doktorze jestem chory" i tyle. Resztę lekarz powinien wiedzieć...
  • #13 21765985
    Spartan33
    Poziom 20  
    Nie wiem jak narysować szkic instalacji skoro nie widać jak idą rury pod podłogą 😔 Dodam, że poprzednim piecu wszystkie grzejniki były gorące już po 2 godzinach palenia 🥺
  • #14 21765988
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    A zdjęcia grzejnika, lub obu niegrzejących z kawałkiem instalacji nie możesz pokazać?
  • #15 21766004
    Spartan33
    Poziom 20  
    No właśnie nie, ponieważ na ostatnim grzejniku w kuchni rury idą prosto w ścianę gdzie za ścianą pokój z przedostatnim grzejnikiem. Na pewno muszą być oby dwa grzejniki jeden za drugim, ale teraz byłem i już z całego grzejnika górna połowa połowy żeberek gorąca, czyli idzie, ale bardzo wolno, i jak rozgrzeje się cały przedostatni grzejnik to dopiero będzie widać czy na ostatnim grzejniku rury będą robiły się ciepłe 🥶🥺
  • #16 21766131
    PchlaW81
    Poziom 31  
    możesz jeszcze - o ile jest - wyłączyć pompe na np. pół minuty/minute i za chwilę ponownie włączyć i tak z pięć razy. Możesz też sprawdzić na jakim biegu jest pompa, jeżeli np. na 1, to możesz dać na jakiś czas na 3 bieg, może co popchnie. Najprościej by było wyzamykać inne grzejniki, ale zapewne są stare zawory, i lepiej ich nie ruszać bo narobi się dopiero ambaras
  • #17 21766136
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Można też zaprosić fachowca, jeśli nie chce się pokazać zdjęć, "bo nie, bo i tak nic nie pokażą". A przecież ktoś zmieniał kocioł, więc powinien wiedzieć co dalej robić.
  • #18 21766185
    Spartan33
    Poziom 20  
    Piec nie ma pompy, cała instalacja jest bez pompy, nigdy wcześniej nie była potrzebna, zawsze piec dawał radę popchnąć wodę na wszystkie grzejniki. A z zaworami przy grzejnikach to fakt, lepiej nie ruszać, bo jak ostatnio ruszyłem jeden czyli zakręciłem to ciekła woda z niego i się narobiło problemu.
  • #19 21766274
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Stare zawory są naprawialne i nie trzeba wielkich umiejętności, by to wykonać, chyba że jest to wersja z o-ringiem, ale czytając o instalacji z rur stalowych, to skłonny jestem twierdzić, że są to zawory z dławicą sznurową
  • #20 21766340
    Majsterkowicz987
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    A jaką moc miał stary piec, a jaką ma nowy ? Może nowy jest trochę za słaby. Przeróbki rur przy wymianie pieca nie było ?
  • #21 21766374
    Spartan33
    Poziom 20  
    Na starym piecu nie dało się przeczytać, więc nie wiem, przeróbek rur nie było, takie same podłączenie jak w starym piecu. Mamy teraz 22:40 i przed ostatni grzejnik prawie cały gorący oprócz trzech ostatnich żeberek, a w kuchni zimny. Sprawdziłem jak rury idą w ścianę do pokoju, w pokoju za szafami na końcu sciany widać jedną rurę przy podłodze, która idzie pod podłogę, rura od podłogi cała zimna, więc ciepła woda nie dochodzi do ostatniego grzejnika w kuchni. Jak zakręciłem grzejnik w kuchni to słychać syczenie w rurach, a jak odkręcę to nic nie słychać. W przed ostatnim grzejniku słychać plumkanie, jakby bąbelki powietrza. Na dzisiaj koniec palenia, gdyby okazało się, że piec jest za słaby to by było fatalnie 🥶😔
  • #22 21766414
    BoguSO
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Przy wymianie pieca instalacja CO została zapowietrzona.
    Proponuję odpowietrzyć na ostatnich grzejnikach przez popuszczenie śrubunków.
    W starym zaworze po zakręceniu i odkręceniu może grzybek zostać w położeniu zamkniętym (miałem tak w mojej starej instalacji). Czy to nie jeden z tych grzejników, co nie grzeje?
  • #23 21766545
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    >>21766374 Czytam i czytam i chyba dochodzę do wniosku, że te dwa niedziałające grzejniki są zasilane rurami przychodzącymi od dołu, więc na pewno te grzejniki są zapowietrzone. Jak odpowietrzyć ? to już inni sugerowali, ale jesli są to stare grzejniki, to i zawory są stare i śrubunki są stare,więc będzie, albo może być problem z odkręceniem, a później z uszczelnieniem. W żeliwnym grzejniku, można na końcu grzejnika zmienić korek na taki z otworem pod odpowietrznik, albo wywiercić otwór, nagwintować i wkręcić odpowietrznik, ale do tego potrzebne są odpowiednie narzędzia i umiejętności.
  • REKLAMA
  • #24 21766599
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1537
    Tak, korek grzejnikowy ślepu (tzw. nabę) można zamienić na korek grzejnikowy z otworem 1/2" i do tego 1/2" otworu wkręcić odpowietrznik (lepiej nie borować w korku). Uwaga. 1. korki (naby) są zarówno prawe, jak i lewe, przy czym te ślepe (nie od, strony zasilania, lecz na końcu grzejnika) w starych kaloryferach na ogół były lewe, więc odkręca się w prawo (na ogół były lewe, ale nie jest to na 100% pewne). Poza tym, odkręcenie takiego korka po wielu latach może być problemem - konieczny może być albo bardzo duży klucz (długi, czy z przedłużeniem rurą), albo odpwoiedni oczkowy do pobijania (pobijając można popuscic gwint). Ja tak wymieniałem naby i montowałem odpowietrzniki do starych kaloryferów.
  • #25 21766719
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Zbigniew Rusek napisał:
    w starych kaloryferach na ogół były lewe, więc odkręca się w prawo (na ogół były lewe,

W starych i nowych grzejnikach żeberkowych(składanych z żeberek) jest tak samo : z prawej strony grzejnika- patrząc na grzejnik jest gwint prawy , a z lewej jest gwint lewy. Przy grzejnikach żeliwnych, takich co mają kilkadziesiąt lat znacznie łatwiej jest wyborować(wywiercić)otwór niż odkręcić korek. Żeliwo dobrze się wierci i gwintuje.
  • #26 21766746
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1537
    Zielony żeliwny kaloryfer z białym naczyniem pod korkiem na końcu grzejnika Niezupełnie. W tych, z którymi się zetknąłem (były to 3 kaloryfery) korki ślepe były lewe, bez względu na to, po której stronie pionu były te kaloryfery (2 grzejniki były na prawo od pionu, jeden był na lewo). Dało się odkręcic te korki (w 2 grzejnikach "szwedem" o długości ok. 46 cm, ale w tym trzecim - właśnie tym na lewo od pionu - konieczny był klucz "do pobijania").
  • #27 21766772
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    >>21766746 W przypadku grzejnika żeliwnego(niektórych typów) istnieje możliwość zawieszenia go na ścianie przodem, lub tyłem, stąd lewy czy prawy gwint znajduje się "przypadkowo". W przypadku grzejników aluminiowych tzw. włoskich taka pomyłka jest niemożliwa, bo sam wygląd grzejnika sugeruje jak ma być zamontowany na ścianie.
    A wszystkie grzejniki, o których piszesz miały taki sam wygląd, czy jednak były różne?
  • #29 21766839
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    To że w grzejniku jest powietrze nie jest jednoznaczne z ubywaniem wody w zbiorniku wyrównawczym. Woda w zbiorniku ubywa z powodu przecieku, lub odparowania.
  • #30 21766860
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2620
    Podziwiam wytrwałość kolegów starających się pomóc autorowi tematu.
    Kiedyś żenowały mnie odpowiedzi typu "wezwać fachowca", ale czytając takie tematy, dochodzę do wniosku, że czasami jest to jedyna, słuszna odpowiedź. :)

Podsumowanie tematu

✨ W mieszkaniu dwupiętrowym po wymianie pieca na drzewo i węgiel problemem są dwa ostatnie grzejniki na dole, które pozostają zimne. Na górze wszystkie trzy grzejniki oraz zbiornik wyrównawczy są gorące, natomiast na dole z czterech grzejników dwa są gorące, a dwa ostatnie zimne. Rury są stalowe, odpowietrznik znajduje się tylko na jednym grzejniku w korytarzu, pozostałe grzejniki nie mają odpowietrzników. Sprawdzenie temperatury rur przy przedostatnim grzejniku wykazało, że rury wejściowa i wyjściowa są ciepłe, ale ciepło nie dociera do pierwszego żebra grzejnika. Po pierwszym rozpaleniu woda się zagotowała, jednak problem z zimnymi grzejnikami pozostaje. Wskazana jest inspekcja instalacji, aby zdiagnozować przyczynę braku cyrkulacji ciepła w ostatnich grzejnikach, możliwe przyczyny to brak odpowietrzenia, zatory lub niewłaściwe ustawienie instalacji grzewczej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA