logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Materiał do wykonania obudowy

LaserKlos 30 Paź 2012 06:29 2988 8
  • #1 11466661
    LaserKlos
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam
    Mam taki głupi problem, chcę wykonać jakieś urządzeni elektryczne i w sumie to nie wiem jakich materiałów użyć. Wiadomo nie wykonam obudowy z drewna ale co dokladnie powinno się użyc do skrzynek z elektroniką. Typowy metal odpada bo nie powinien przewodzic prądu i nie może być to zaciężkie tak ? To zostaje tylko aluminium ? Te jest w sumie za słabe, jak bedę chciał wewnątrz umieścić ciężkie podzespoły ? Co to jest "gięta blacha" ?

Proszę o radę.
    Pozdrawiam
  • #2 11466666
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 720
    Czemu nie z drewna? Ja nie widzę przeciwskazań. Metel też może być - wiele urządzeń elektrycznych/elektronicznych jest w obudowie z metalu.
    Co rozumiesz przez "typowy metal"? Dla mnie aluminium jest typowym metalem, blacha gięta najczęściej także jest wykonana z "typowego metalu".
    Jest cała gama obudów plastikowych - wystarczy poszukać na sieci.
  • #3 11467666
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 367
    Witam.
    LaserKlos napisał:
    chcę wykonać jakieś urządzeni elektryczne

Jest to określenie mało precyzyjne. Może kolega to doprecyzuje i wtedy będzie wiadomo jaką obudowę zastosować.
  • #4 11468326
    LaserKlos
    Poziom 14  
    Chcę wykonać projektor laserowy, już taki robiłem i nie obchodziło mnie bardzo w czym wszystko się znajdowało. Tym razem chce by wszystko było idealne bo mam wobec "tego" większe plany. Pierwsze słyszę żeby elektrykę umieszczać w drewnie, ponieważ powstaje ryzyko pożaru i wszystko strasznie się zgrzeje ? Będzie tam kilka zasilaczy co zwiększy wagę, wiec metal (żelazo) jakkolwiek przerobione będzie za ciężkie. Aluminium z kolei jest chyba za słabe, no chyba że miałby płytę grubości kilku centymetrów. Słyszałem że "gięta blacha" to płyta aluminiowa z zagiętym bokami co zwiększa sztywność.
    Te urządzenia są fajnie wykonane, ten materiał mi się podoba:

Materiał do wykonania obudowy Materiał do wykonania obudowy

Pozdrawiam
  • #5 11468483
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    To jest zwykła blacha aluminiowa i kątowniki.
  • #6 11468754
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 11469064
    LaserKlos
    Poziom 14  
    .sk napisał:
    A to niby dlaczego ? Np. pralka ma obudowie z blachy i co ?

A to dlatego żeby Cię prąd nie poraził..
    .sk napisał:
    A każde monitory studyjne w są wykonane z płyt na bazie drewna w których wnętrzu umieszczone są wzmacniacze... Kiedyś były drewniane telewizory...

To było kiedyś jak sam napisałeś.. chcesz drewno ? powodzenia..
    .sk napisał:
    Pytasz czy Twoje urządzenie się grzeje i jak bardzo, jako projektant nie wiesz tego ?

To nie było pytanie, naucz się czytać ze zrozumieniem, wszystkie posty.
    .sk napisał:
    A felgi w samochodach paru centymetrów nie mają i dają radę.

Nie widziałem alufelg o grubości np. 0,5 cm..
    .sk napisał:
    PS. Chłopie jaką szkołę kończyłeś, żelazo to metal, a aluminium już metalem nie jest ? :lol:

Żelazo i aluminium to dwa różne pierwiastki chemiczne. Jestem ciekaw jaką Ty szkołę skończyłeś..
  • #8 11470306
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4238
    Aluminium to stop, pierwiastek o symbolu Al nazywa się glin.
    Przewodząca obudowa może chronić przez porażeniem - jeśli
    jest uziemiona, albo jeśli źródło napięcia jest wewnątrz niej.
  • #9 11470357
    LaserKlos
    Poziom 14  
    Fajnie, zmieńmy temat na stopy metali.. Chodziło mi tu tylko o ceche przewodzenia badz nie; prądu elektrycznego. Dziękuję za pomoc :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie materiałów do wykonania obudowy dla urządzeń elektrycznych, w szczególności projektora laserowego. Użytkownik zastanawia się nad użyciem drewna, metalu i aluminium, wskazując na obawy dotyczące przewodzenia prądu i wagi. Odpowiedzi sugerują, że drewno może być ryzykowne ze względu na możliwość pożaru, a aluminium, mimo że jest lekkie, może być zbyt słabe dla ciężkich podzespołów. Wspomniano również o "giętej blachy", która zwiększa sztywność konstrukcji. Uczestnicy dyskusji podkreślają, że metalowe obudowy są powszechnie stosowane, a odpowiednie uziemienie może chronić przed porażeniem prądem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA