logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obudowa do lampiaka. Zastosowanie stalowej. Wpływ na przenoszenie.

sklepa 29 Mar 2006 15:00 1444 12
  • #1 2471122
    sklepa
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam. Mam pytanie czy zastosowanie obudowy stalowej a nie aluminiowej ma duży wpływ na przenoszenie się pola magnetycznego, a w efekcie na przydźwięk sieciowy. transformator zasilający ma ok 100W mocy przez co wytwarza dosyć duże pole magnetyczne. Z założenia trafo głóśnikowe i zasilające mają być na krańcach obudowy mającej mieć 30cm dułgości. Czy jak zastosuje stal to brum bedzie dużo większy ?
  • #3 2471137
    Kraft
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Z tego co wiem to obudowa stalowa lepiej chroni przez zakłóceniami magnetycznymi więc brum nie powiniem być większy a może nawet będzie mniejszy.
  • #4 2471154
    sklepa
    Poziom 13  
    hehe dzieki za błyskawiczną odpowiedź:D. mam wlaśnie blachę cynkowaną nie za piękna ale nie o to chodzi zeby byla piękna. i mam zamiar dać za trafem zasilającym ekran z 5mm blachy stalowej zeby stłumić pole magnetyczne bo trafo daje naprawde duze pole, w odległości 50 cm można bylo z trafa glośnikowego usłyszeć brum.
  • #6 2471482
    sklepa
    Poziom 13  
    hehe trzeba bedzie odnowic troszke i nowy przód chyba :D a tak a propos to czym tą blachę ciąć ??
  • #8 2474663
    gosp
    Spec od drukarek
    Ocena: 45
    Witam - ekran stalowy 10-o krotnie lepiej zmniejsza zakłócenia od aluminiwego przy tej samej grubości - to mówi samo za siebie - grubość blachy ekranu jest też zależna od częstotliwości przed jaką ma chronić układ(im niższa "f" tym blacha musi być grubsza-dlatego ekrany głowic w radioodbiornikach i OTV są z blaszki cienkiej.1mm stalowej blachy na 50Hz wystarczy.
    P.S.sporo roboty przy tym będzie - łatwiej to pudło na karnister przerobić niż na obudowę wzmacniacza:D - ale trzeba doceniać zapał u ludzi:!:
    Nie omieszkaj się pochwalić efektami.
  • #9 2476380
    sklepa
    Poziom 13  
    oczywiście !:D walne foty jak zrobie ale jeszcze gdzieś do 15 kwietnia chyba bedzie surowy,chyba ze spadnie na mnie niespodziewana kaska:D. mam zamiar okleic ta blache okleina do mebli- czarny mat, ale bez jakichś drewnianych wzorków. zrobilem juz dzisiaj większośc, i ładnie sie z pilnikiem namachałem:D jeszcze jutro góra, i lutowanko kabli w srodku.
  • #10 2476936
    Kraft
    Poziom 17  
    Też będę niedługo robił jakiś chassis do lampki. Tyle, że prawie na 100% z alu, a to dlatego, że łatwiejsze w obróbce. Obecnie mam 5W lampke w 2mm stalowej obudowie i jak sobie przypomnę jak wierciłem dziurki na podstawki i inne to aż mnie ciarki oblatują.
    Teraz będę tą lampkę przekładał do dużo mniejszej aluminiowej i do starej obudowy z małego TV :D
  • #11 2477163
    gosp
    Spec od drukarek
    Ocena: 45
    Kolego sklepa, okleiną tak nierównego krztałtu estetycznie nie okleisz - polecałbym raczej malowanie proszkowe z 20-30zł za ten element -
    o wiele trwalsze od okleiny i zabezpiecza przed korozją.

kolego Kraft ciężko ci było wiercić bo pewnie wiertełko było tępe:D - a tak na marginesie aluminium wcale bardziej wdzięczne do obróbki nie jest, bo co prawda wiertła nawet tępe wchodzą weń jak w masło, ale trudno jest wycentrować wiercony otwór tam gdzie chcemy aby sie znalazł - wiertła "pływają" w tym metalu na boki nawet po napunktowaniu materiału przed wierceniem, dlatego najlepiej zaczynać od wiercenia wiertłem małej średnicy.Może niektórym pomocna będzie wiadomość że przy jakiejkolwiek oróbce aluminium dobrze jest obrabiane miejsce nasączać alkoholem np.: denaturatem, a wszystkie czynności będą trwały krócej i krawędzie obrabiane będą sporo gładsze.
    Pozdrawiam.
  • #12 2477311
    Kraft
    Poziom 17  
    Wiertełka były nowiutkie :) A wierciłem już pod jeden wzmacniacz w aluminium i nie spotkałem się z problemami jakie opisujesz. Wszystko ładnie się wywierciło.
  • #13 2482442
    sklepa
    Poziom 13  
    juz piecyk działa :D jeszcze troche roboty i bedzie skonczony, a ta powierzchnia jest dosyć równa i znam sposobik jak obkleic zeby bylo zero babelków, a blacha nie skoroduje bo jest cynkowana :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wpływu zastosowania obudowy stalowej zamiast aluminiowej na przenoszenie pola magnetycznego i powstawanie przydźwięku sieciowego w lampowym wzmacniaczu o mocy transformatora około 100W. Uczestnicy potwierdzają, że obudowa stalowa lepiej ekranowuje pole magnetyczne niż aluminiowa, co może skutkować mniejszym brumem. Zalecane jest stosowanie blachy stalowej o grubości około 1 mm dla skutecznej ochrony przy częstotliwości 50 Hz. Autor planuje zastosować cynkowaną blachę stalową jako ekran za transformatorem zasilającym, aby zredukować pole magnetyczne i przydźwięk. W dyskusji poruszono także kwestie obróbki blachy stalowej i aluminiowej, wskazując na trudności wiercenia stali oraz zalety aluminium pod względem łatwości obróbki, choć aluminium wymaga precyzyjnego punktowania otworów. Jako alternatywę dla okleiny na stalowej obudowie polecono malowanie proszkowe ze względu na trwałość i ochronę przed korozją. Autor potwierdził skuteczność zastosowanego rozwiązania po zakończeniu prac.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA