Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wyraź opinię na temat blokady skrzyni biegów

PrzemoNS 31 Jan 2005 17:12 38625 19
    PrzemoNS
    Level 12  
    Interesuje mnie wasze zdanie na temat skuteczności blokady mechanicznej skrzyni biegów.
    Będę wdzięczny za każdą opinię.
    pelek
    Level 20  
    dobrze zamontowana blokada stanowi dość skuteczne zabezpieczenie,chociaż japreferuje je jako drugie lub trzecie.boi się tylko lawety i sznurka.no i nie piśnie jak ci radio z głośnikami wykręcają
    zepol
    Level 21  
    Fakt, jako następne zabezpieczenie po innych ma sens - samo nie do końca spełnia pokładane nadzieje. Minus to możliwość szybkiego wyjęcia z auta wszystkiego co nieprzyspawane, plus to na pewno nie można wejść ze śrubokręcikiem, czy byle łamaczkiem i próbować sforsować blokadę. Oczywiście nie przeceniajmy, chociaz zdrowo przesadzone wydają sie opinie o ciekłym azocie... Zabiera też czas potencjalnemu "koniokradowi", więc na pewno ma jakiś sens. Największym mankamentem jest jednak konieczność pamiętania o uzbrojeniu!!!!!
    Tu biją blokade na łeb prawie wszystkie inne zabezpieczenia za wyjątkiem zwykłych ukrytych "hebelków" (mają tą samą wadę...), miałem kiedyś swoją i notorycznie zapominałem ją zakładać - ileż to wtedy trwa i zabiera czasu... Immobiliser - automatycznie, alarm - trzeba włączyć bo zostanie otwarty samochód (no i wciśnięcie pilota aż tyle czasu nie zabiera...) Ale kto wymyślił aby zwykła blokada wymagała tyle zachodu przy obsłudze???
    Zapomniałem dodać, że to dodatkowo dobre zabezpieczenie na nasze realia, najbardziej sprawdzały sie te największe i najbardziej wystające modele (tak zwane "urywacze kolan" - ciekawe czemu to tak nazwano - przypadek???) no bo przeciez takie siermiężne zabezpieczenie, sterczące stalą wokół drążka działało na podświadomość właściciela, i nie tylko - wydawać się mogło, że tak mocna i gruba stal, na takim cieniutkim lewareczku jest nie do przejścia... Jednak każde zabezpieczenie z założenia jest słuszne - mam wartość to ją chronię, choćby i kłódką! :-)
    autozab
    Level 11  
    Blokada uspokaja właściciela pojazdu i dlatego jest szkodliwa.
    Stwierdzam z autopsji, że pokładane w nich nadzieje, blokady do końca nie spełniają. Stwierdzam to na podstawie oględzin pojazdów po ingerencji "wlamywaczy"
    Radeon 24
    Level 24  
    Witam!! Blokady skrzyn biegow sa tylko dodatkowym utrudnieniem dla zlodzieja (dodatkowe cenne sekundy dla niego). W powiazaniu z innym np. elektronicznym zabezpieczaja tylko w wiekszym stopniu twoje auto, chronia je. Jednak dzis jak sie amator cudzej wlasnosci uprze i nie uda mu sie rozbroic wszystkich zabezpieczen to w zlosci zniszczy Ci auto, lub ukradnie cenne rzeczy z wyposarzenia: poduszki powietrzne, lusterka, radio, a nawet maske, drzwi itp (co do ostatniego bylem swiatkiem-sasiadowi buchneli maske z drzwiami). Podsumowanie: im wiecej pomontujesz tym trudniej dla zlodzieja!!
    dr_dave
    Level 14  
    tak tak mnie poszło lusterko i szyba! :) ale samochód został a mam poloneza z 87r :P Ale co do blokad to maja sens tylko w takich samochodach jak polonez czy inne z napedem na tył bo jak skrzynia jest łatwo dostepna pod maską silnka to wystarczy przeciąć linki, co jest łatwiejsze niż zdjęcie blokady i wsadziś np 2 bieg i juz jedzie :P
    autozab
    Level 11  
    Nie wiem jakie i od czego linki masz kolego na myśli. Blokada konstrukcyjnie ma za zadanie unieruchomić pojazd poprzez zablokowanie dzwigni zmiany biegów w pozycji biegu wstecznego. Praktyka wykazała, że nie do końca jest to realizowane. Zachwyty konstruktorów i dystrybutorów powodują głównie dobre samopoczucie tych wcześniej wspomnianych, albowiem rozsiewanie super pozytywnych opini nabija im kieszenie. Niestety nie reagują na słowa zwątpienia co do skuteczności. Coś na ten temat mogę powiedzieć.
    Reasumując: do brzegu !
    Napewno blokada utrudnia życie złodziejowi, jednak nie można bezkrytycznie wierzyć atestom bo życie weryfikuje najlepiej posiadane atesty, homologacje i inne świadectwa skuteczności. Czy montować - myśle że tak, ale nie jako jedyne zabezpieczenie
    VonJa
    Level 12  
    W wypadku skrzyni automatycznej uważam blokadę za bardzo skuteczne zabezpieczenie, gorzej ma się skrzynia manualna -wciśnięcie sprzęgła.............. i holowanie samochodu staje się możliwe (kilometr czy dwa do dziupli i samochodu nie ma). Niezaprzeczalnie zastosowanie blokady mechanicznej i elektronicznej to wtedy sen staje się nieco spokojniejszy. A tak na marginesie - dziś przyjechał do nas klient A4-ką. W drzwiach poniżej bębenka zamka złodzieje wywiercili mu otwór fi 12 jak oni chcieli buchnąć to auto i co tym chcieli zyskać. Mniej szkód narobili by wybijając szybę. Głupota złodzieja nie zna granic. Pozdrawiam
    dr_dave
    Level 14  
    może myśleli ż etam jak w golfie II :)
    Z głupoty złodziej to ja miałem przypadek że ukradli radio w polonezie atu. lae nie mieli nic podreką do wybicia szyby to wzieli płytr chodnikową :P i jak falneli to poszła szyba, konsola, odbiło sie od siedzienia i rozwaliło jeszcze zabudowe drugich drzwi :)) no i radio ze 300zł kosztowało a naprawa poldka 600zł :)

Głupota nie zna granic :(
    Ostatnio jak zgłaszałem kradzież na policji to policjant powiedział mi że jemu już 2 auta ukradli i teraz jeździ autobusem :)

HEHEHE polska....
    ala9896
    Level 12  
    potwierdzam opinie niektórych kolegów, nie powinna być blokada jedynym zabezpieczeniem samochodu. Zawsze istnieje jeszcze możliwość splądrowania wnętrza pojazdu, z czego złodzieje skwapliwie korzystają. Ludzie montujcie jeszcze dodatkowo inne zabezpieczenia, należy stosować zasadę schodów, bo to działa zniechęcająco na zamtorów cudzej własności.
    Postuluję jednocześnie za zmianą prawa w zakresie ochrony prywatnej własności, żeby nie było tak że złodzieje śmieją się z właściciela pojazdu i zamontowanych w samochodach zabezpieczeń.
    cześć!
    rysiu666
    Level 19  
    Witam
    Wszyscy piszący powyżej mają racje napewno blokada nie powinna być jedynym zabezpieczeniem. Musi być napewno nawet najsłabszy alarm z jakimś dodatkowym czujnikiem bo on nas poinformuje ze cos się dziej z autem no i nie zaszkodza jakieś nietypowe odciecia - to sprawia najwiecej trudu złodziejowi. Bo prawda jest taka że czego bysmy nie założyli to jak się uprą to i tak ukradną. Napewno blokada skrzyni biegów utrudni i wydłuży czas, a nawet zniechęci potencjalnego złodzieja.I raczej chyba zaden złodziej nie będzie ryzykował kradzieży na holu:).
    Pozdrawiam
    bartek_p
    Level 31  
    A ja kiedys pojechałem do gościa co montuje blokady. Właśniwie to był właścicel patentu na MULTI-LOCK i po krótkiej rozmowie(szukałem pracy) powiedział mi ... wiesz.. wszystko da się obejść, to jest tyulko kwestia czasu...
    kzaw
    Level 27  
    Blokada skrzyni ma sens i sprawdza się.Nawet jako samodzielne zabezpieczenia.Miałemjuż 3 przypadki gdy blokada uratowała samochód.Sprawdza się szczególnie w sytuacjach tzw. szybkich kradzieży. Idzie gość widzi auto i które mu się podoba, rozbija szybę , pakuje się do środka i zasadzka. Nie mówię tu o autach wartych 100 tys czy więcej na które złodziej zasadza sę czasami nawet kilka tygodni, czy kradzieżach na zlecenie.
    User removed account
    User removed account  
    woooojtek
    Level 19  
    Generalnie blokada ma sens, jeżeli chcemy utrudnić złodziejowi kradzież auta a nie zawartości kabiny. Czytałem kiedyś artykuł w GW ze złodziejem, który twierdził, że blokada jest jednym ze skuteczniejszych UTRUDNIEŃ jakie można spotkać w jego pracy. Podawał czasy po jakich dezaktywuje się alarmu, immo itp. Dobrze założona blokada ma jednak jedną wadę dla właściciela lub mechanika: jeżeli dzieje się coś z mechanizmem zmiany biegów tk klapa np. w większości Opelków z Niedźwiedziem. Trzeba wszystko pruć, żeby dostać się do dźwigni. I jeszcze jedno: Nie ma 100% zabezpieczeń, gdyby tak było byłyby warte tyle co zabezpieczany samochód.
    User removed account
    User removed account  
    bartek_p
    Level 31  
    No i proszę.
    Seat Ibiza 2002 + blokada skrzyni.
    Jeszcze kilka dni temu stał pod moin oknem, rano wstaje, a tu niema.
    Ani autka , ani blokady.
    I tyle jest warta blokada
    User removed account
    User removed account  
    bartek_p
    Level 31  
    to akurat było auto mojej siostry, przecież się niebęde prosił żeby alarmy zakładać
    Napisałem tylko jako info.
    Wiadomo że coś tam zawsze daje, jak by był wyjec to bym się obudził , zszedł na dół i naklepał chłopakom.
    Skończyło by się na złamanych zamkach pewnie
    Sylwesterh
    Level 2  
    Blokada nie daje nic . No może 2 minuty opóźnienia . W tym czasie ukradli mi samochód .