logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Voyager 2.5TD 1994 - słabo kręci rozrusznik przy pierwszym uruchomieniu rano

jacek791011 05 Lis 2012 10:16 1935 7
REKLAMA
  • #1 11490908
    jacek791011
    Poziom 10  
    Ocena: 20
    Witam kieruje do Was Panowie i Panie pytanie bo jestescie w tym temacie mistrzami.Niedawno kupiłem Voyagera 2.5td,94 rok,założyłem nowy akumulator i problem jest w tym,że przy pierwszym uruchomieniu z rana ledwo kreci rozrusznikiem.Potem z nastepnymi kolejnymi odpaleniami nie ma problemu.I za każdym razem z rana mam taki sam problem.Prosze o jakies rady,może uda mi sie naprawić to samemu.Z góry wielkie dzieki.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 11491169
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1755
    Witam
    Na wstępie sprawdź masę między nadwoziem a silnikiem,następnie miernikiem podłączonym do akumulatora sprawdź jakie jest napięcie na akumulatorze podczas startowania.Na akumulatorze powinno spaść do około11V,masę sprawdzisz dodatkowym przewodem dokładanym podczas rozruchu od minusa akumulatora z silnikiem.Jeżeli jest wszystko O.K ,przyczyną może być sam rozrusznik.
  • REKLAMA
  • #3 11491638
    jacek791011
    Poziom 10  
    Dzieki za rade.Oczywiscie zastosuje sie do Twojej rady,ale wydaje mi sie,ze cos pobiera prad,bo z rana ledwo odpalil,a jak podlaczylem go pod prostownik to pokazywal,ze aku prawie caly rozladowany.Jak bede cos wiedzial wiecej to napisze.Dzieki
  • #4 11499812
    jacek791011
    Poziom 10  
    Witam.Sprawdzalem miernikiem ladowanie i gdy przylozylem go do aku na zgaszonym pokazywalo 14.30,a na wlaczonym silniku ze swiatlami mijania az 15.40.Dodam ze aku jest nowe.A jak odlaczam wtyczke z czujnika walu to spada do 13.86 (przy odpalonym aucie i swiatlach ).Jak auto postoi nie odpalane trzy dni to pada aku.Prosze o opinie .
  • REKLAMA
  • #5 11501163
    nikusert
    Poziom 41  
    Do sprawdzenia czy jest pobór prądu musisz mieć multimetr lub cęgi dietza.Multimetr najlepiej o zakresie 20A,cęgami nie ma problemu.Wiadomo że pomiar zrobisz na zgaszonym silniku.
  • REKLAMA
  • #6 11501197
    jacek791011
    Poziom 10  
    Nikusert kolego opisz mi dokladnie jak mam ustawic multimetr i jak go dokladnie podlaczyc,bo dopiero sie tego ucze.
  • #7 11501250
    nikusert
    Poziom 41  
    Multimetr ustaw na zakres (ampery),przewody miernika wkładasz do COM i do gniazda oznaczonym A-czyli ampery.Miernik ustawiasz na największy zakres amperów.Odłącz klemę minusową od akumulatora,następnie łączysz jeden koniec miernika do klemy ,drugi koniec do odpiętego czopa akumulatora.Nic nie włączaj(stacyjki ,zamknięte drzwi).
  • #8 11501371
    jacek791011
    Poziom 10  
    Wielkie dzieki,musze konczyc bo corka mi wymiotuje.Jutro sie odezwe i jeszcze raz wielkie dzieki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z rozruchem swojego samochodu Chrysler Voyager 2.5TD z 1994 roku, który przy pierwszym uruchomieniu rano ledwo kręci rozrusznikiem, mimo nowego akumulatora. Po kilku próbach uruchomienia problem znika. Użytkownik podejrzewa, że może być problem z poborem prądu, ponieważ akumulator wydaje się rozładowany po kilku dniach nieużywania. Użytkownicy forum sugerują sprawdzenie masy między nadwoziem a silnikiem oraz pomiar napięcia akumulatora podczas rozruchu. Wskazówki dotyczą również użycia multimetru do pomiaru poboru prądu, co może pomóc w zidentyfikowaniu problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA