logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki program do schematów elektrycznych PLC, styczników, przekaźników?

HUGO 19 Paź 2003 09:56 29151 26
  • #1 366606
    HUGO
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam wszystkich :)

Mam pytanie minowicie czy moglibyście mi podpowiedzieć lub podsunąć , polecić jakiś dobry program do robienia schematów elektrycznych tzn. np. sterowniki plc, styczniki, przkaźniki wszystko to co sotosuje sie w układach sterowania, automatyce.

Dzieki z gory za pomoc

Pozdrawiam

Andrzej

hugo(_at_)tar.zsi.pl
  • #2 367140
    michasp
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Witam!

To ma być program do rysowania, czy profesjonalny program (z bibliotekami itp.), komercyjny? Jeśli rysunki to polecam Migrografx Designer, bardzo przyjemny do wektorówki. Jeśli do profesjonalnej roboty - widziałem na automaticonie produkt firmy zdaje się sigma, kurczę nie pamiętam nazwy - ale był niezły! Biblioteki styczników, przekaźników i wszelkich elementów - bardzo profesjonalny. Jak jesteś zainteresowany to poszukam co to było. Poza tym Schneider, Siemens i inne "duże" firmy też mają chyba w swojej ofercie programy do projektowania, warto zobaczyć. Dodam, że ten soft tej firmy sigma - nie był wcale tani - koszt był w Euro - i to niemało.

Pozdrawiam,

Michał.
  • #3 367150
    scotch
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    A może też i protel . Ideał do rysowania schematów i projektowania płytek
  • #4 367169
    misiosoft
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Słyszałem że ELCAD 7 jest dobry do tych spraw choć sam nie miałem z nim styczności popatrz na www.ise.pl tam jest sporo opisów programów.
    Pozdrawiam
  • #5 367192
    Radagast20
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    zobacz w download elektrody jest tu pełno programow np protel dxp cirkut maker i inne choc według mnie protel dxp jest jednym z tych najlepszych programow
  • #6 367193
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    VISIO2000, ma nie tylko automatykę ale wiele różnych bloczków (chemia, fizyka)
  • #7 367378
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 367
    Myślę że koledze Hugo chodzi o program strikte dla elektryków.Ja też szukam takiego programu.
  • #8 367546
    pop9
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    osobiście zetknąłęm się z dwoma programami z branży elektryczne EPLAN i WSCAD,
    A JEST JESZCZE PRODUKT O NAZWIE PITCUP
    8)
  • #9 367645
    roks
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 55
    Jest program o nazwie Automation Studio , który pozwala nie tylko narysowć schemat ale i symulować prace układu . Niestety nie wiem czy jest dostępny w Polsce , no i wersja tylko w pełni komercyjna. więcej na stronie www.automationstudio.com
  • #10 368779
    tprzemko
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    Witam
    Polecam stronę https://www.ige-xao.com.pl/. Bawiłem się see2000 i wscad i see2000 wydał mi się przyjemniejszy. Polecam niestety see jest najtańszym programem w stajni co za tym idzie ma mniej możliwości, ale na rozpoczęcie działań wystarcza. Używam go od roku i jestem zadowolony.
  • #11 368808
    Mathevp
    Poziom 19  
    Ocena: 75
    Mam zakupiony program SEE300 i jest do bani !!!!

W domu korzystam z WSCAD-a i Eplan-u i jestem zadowolony.

Pozdrawiam.

Mathev
  • #12 373614
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 367
    Serdeczne dzięki za podpowiedzi .Biorę się do roboty.
  • #13 377312
    Pomyslowy_Dobromir
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Mathevt!
    Piszesz ze w domu korzystasz z e plana, z tego co rozumiem nie jest to w pelni legalna wersja.
    Mam pytanko czy nie chciałbyś sie tym softwarem podzielic ze mną.
    pozdrawiam Jarek :D
  • #14 379010
    pacraf
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    hmm eplan ktorego uzywamy nie ma warstw... to bardzo utrudnia pracae , zwlaszcza kiedy trzeba przetlumaczyc schemat na obcy jezyk.
    warstwy by takie dzialania uczynily bezproblemowe....
    eplan jest rozwiajny w dwoch galeziach..
    seria eplan 2xx i eplan 5xx

mowa byla o serii2xx
    cos mi sie wydaje ze firma ochodzi od tej rodziny. na dodatek 5xx nie pozwala wczytac projektow z 2xx

eplan jest ok, ale elcad zdaje sie bogatszy w biblioteki, ponadto producent czesto wypuszcza poprawki (to nie znaczy ze eplan jest bezbledny, tylko producent ma to w d...)
    pozdrawiam
  • #15 1111107
    infinity
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 32
    Zaciaglem z Emule Eplan5.5 prof.
    Po czym poznać jaka to wersja? (w sensie czy jakas okrojona itd?)
    Mam nikle doświadczenia z takimi programami, dlatego zwracam sie do kolegów ktorzy siedzą w branzy nie od wczoraj!

Pozdrawiam
  • #16 1121801
    marko30
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    do tworzenia schemaow elektrycznych to faktycznie jestem za
    eplanem ,dobry program tylko potrzba sie przy nim troche na poczatku napocic sie ....ja osobiscie uzywam ORCAD'a lub Protela tego ostatniego polecam
  • #17 1126494
    and61
    Poziom 27  
    Ocena: 246
    polecam SEE CAD..Pełna biblioteka dla elektryków.Kontakt do nawiązania z przedstawicielem dystrybutora w krakowie .Jeśli potrzebny namiar to przyjedź na automaticon w tym roku
    and 61
  • #18 1145138
    piotrpak
    Poziom 13  
    Ocena: 37
    Elcad czy Eplan to sa programy dla elektryki, umozliwiajac pelna edycje projektu w sensie elektryczneym. Protel i podobne nie umozliwią tego.
    Ja korzystam z Eplana bo jest latwy w obsludze i po polsku!!!
  • #19 1153272
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4214
    Ja używam XCircuit (i jest trochę ludzi, którzy tego używają do profesjonalnych
    projektów, chociaż ma on sporo błędów, i trzeba się nauczyć z tym jakoś żyć);
    pod podanymi adresami jest XCircuit i parę innych darmowych programów,
    z tego co najmniej Geda umie naprawdę dużo, ale i dużo trzeba się nauczyć...
    http://bach.ece.jhu.edu/~tim/programs/xcircuit/
    http://www.geda.seul.org/
    http://www.staticfreesoft.com/
    http://www.ece.ncsu.edu/cadence/p2m/ ?
    http://bach.ece.jhu.edu/~haceaton/pcb/
  • #20 1931785
    an_t
    Poziom 1  
    Ja korzystam z WSCAD'a 4.4. Jest super! Ma bardzo prostą, intuicyjną obsługę. Posiada m.in. opcje zarządzania stycznikami, sterownikami, kablami, automatyczne generowanie list, bogate biblioteki symboli, obszerne bazy danych wytwórców, za które nie trzeba dodatkowo płacić i wiele wiele innych.
    Z tego co wiem jest on dostępny w kilku wersjach językowych.
    Dystrybutorem na Polskę tego produktu jest firma Sigma CE.
    Na ich stronie można sobie pobrać wersję demo tego programu. www.sigmace.pl
  • #21 1931846
    gpql
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    W firmie uzywam WSCAD-a i Eplan-a z wskazaniem na WSCAD-a
    Pozdrawiam
  • #24 2003140
    piachol
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    również polecam PcSchematic. Nawet na wersji demo można co nieco narysować, zapisać i wydrukować. SEE nie pozwaloa zapisać projektu.
    Pozdrawiam.
  • #26 2034226
    Ridd1cK
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Mam pytanko odnosnie takih programow jak ELCAD WSCAD SEE2000 czy sa jakies stronki gdzie moglbym trohe o nich poczytac tzn hodzi mi dokladniej o prezyspieszony kurs obslugi dla laika :D niejestem elektrykiem i nieznam sie zadobrze na tym tyle co sie nauczylem w hurtowni elektrycznej ale zato skonczylem studia informatyczne wiec mysle ze niebede mial duzyh problemow potrzebuje tylko jakis informacji dotyczacyh jak zaczac jak zrobis projekt jak zbudowac rozdzielnica jak dobrze dobrac zabezpieczenia itd...

Z gory dziekuje POZDRAWIAM WSZYSTKICH
    ridd1ck(_at_)o2.pl
  • #27 3441273
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6162
    Post był raportowany.
    Zamykam, z powodu "odgrzewania" tematu.
    28 Lis 2005 i 13 Sty 2006

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła wyboru programów do tworzenia schematów elektrycznych, zwłaszcza w zakresie automatyki, sterowników PLC, styczników i przekaźników. Wskazano różne narzędzia, zarówno komercyjne, jak i darmowe. Do profesjonalnych rozwiązań zaliczono EPLAN, WSCAD, PcSchematic, Automation Studio oraz SEE2000/SEE300, z uwzględnieniem ich funkcji, bibliotek symboli i dostępności wersji demo. WSCAD wyróżniono za prostotę obsługi i bogate biblioteki, a EPLAN za wsparcie i polski interfejs. Protel i ORCAD polecano do rysowania schematów i projektowania płytek, choć nie oferują pełnej edycji elektrycznej. XCircuit i GEDA to darmowe programy z możliwością profesjonalnego zastosowania, choć wymagające nauki. Wspomniano także o programie „Pająk” jako darmowej alternatywie. Dyskutowano o różnicach między wersjami EPLAN (seria 2xx i 5xx) oraz o dostępności bibliotek i funkcji warstw. Wiele programów oferuje biblioteki styczników, przekaźników i innych elementów automatyki, co jest kluczowe dla projektów sterowania. Część użytkowników podkreślała konieczność legalności oprogramowania i dostępność wsparcia technicznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA