logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Alhambra 1.9TDI AFN 110KM - NOTLAUF przy ok. 3000obr

GrzesiekLem 08 Lis 2012 00:46 879 2
REKLAMA
  • #1 11502766
    GrzesiekLem
    Poziom 10  
    Seat Alhambra 1.9 TDI AFN 110 KM 1998r

Witam.
    Samochód traci moc przy około 3000tys obrotów. Pomaga dopiero zgaszenie i ponowne uruchomienie silnika.
    Co zrobiłem? Jakiś rok temu wymieniłem zawór G71 w rurze dolotowej. Niedawno wymieniłem wszystkie przewody, łącznie z pękniętym wewnątrz sterownika, podmieniłem przepływkę, a zawór N75 rozłożyłem na części i wyczyściłem. Puki co nie pomogło.
    Błędy towarzyszące

00519 - Intake Manifold Pressure Sensor (G71)
    28-10 - Short to B+

i sporadycznie

00575 - Intake Manifold Pressure
    17-10 - Control Difference

Do mojego postu załączam logi statyczne i dynamiczne
    W logach dynamicznych jest kilka odczytów, ostatni bez "odcięcia". Podczas testów przeprowadzonych przez kilka dni za każdym razem dwa lub trzy pierwsze logi kończyły się notlaufem, a później wszystko było oki i autko ciągnęło do 4200obr.
    Bardzo proszę o analizę logów, bo już brak mi pomysłów, a nie chciałbym bez potrzeby grzebać jeszcze w turbinie.
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 11502916
    Sztomel
    Poziom 35  
    Ocena: 1233
    Niestety ale musisz grzebać w turbosprężarce tj. wyczyścić jej zmienną geometrię.
    Błąd 00519 opisany jako zwarcie do plusa świadczy nie o usterce elektrycznej w obwodzie czujnika G71 tylko jest związany z maksymalnym pomiarem przeładowania gdyż zmienna geometria zacina się w pozycji maksymalnego doładowania co widać w dynamicznym logu grupy 011 i statycznym 011 BS i nie szukaj innej przyczyny tylko zrób to co napisałem.
  • #3 11502932
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA