logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić odbiór stacji 89MHz na radiu Śnieżka R207 z anteną 300Ω?

Mihó 12 Lis 2012 19:11 4209 8
REKLAMA
  • #1 11520952
    Mihó
    Poziom 27  
    Ocena: 204
    Miałem radio śnieżka R207. Radio zostało przestrojone w zakładzie.
    Ponieważ ma wejście antenowe 300Ω, zakupiłem antenę jak na poniższym zdjęciu.
    Jak poprawić odbiór stacji 89MHz na radiu Śnieżka R207 z anteną 300Ω?
    Teraz słyszę efekty przestrojenia - pokryte jest całe pasmo, słyszę bardzo dobrze stacje, z wyjątkiem jednej, na której mi najbardziej zależy ~89MHz. Stacje na niższych jak i wyższych częstotliwościach są b.dobrze odbierane, więc stawiam na to, że radio jest sprawne.

Jak można wzmocnić taki sygnał ? Czy po takiej antenie można się spodziewać dobrych efektów ? Dodam, że kupiłem kiedyś b. podobną, ale z dwoma teleskopami, bez pałąka - na niej ta sama rozgłośnia na kilkuletniej mikrowieży jest b. dobrze słyszana. Proszę o wskazówki

Tytuł byłem zmuszony poprawić. [SP5ANJ]
  • REKLAMA
  • #2 11520983
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 11521010
    Mihó
    Poziom 27  
    Antena jest pasywna
  • #4 11521049
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 11521072
    Mihó
    Poziom 27  
    Ale to w całym zakresie byłaby dziura, a pozostałe stacje ok ?
  • #7 11521436
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 656
    Witam.
    Mihó napisał:
    Ponieważ ma wejście antenowe 300Ω, zakupiłem antenę jak na poniższym zdjęciu.

Poważnie zastanów się nad koncepcją "odwrócenia" wejścia 300Ω na 75Ω symetryczną.

Możesz wykonać to w bardzo prosty sposób za pomocą :
    - do wyjścia 300Ω podłączyć symetryzator za 2 zł. a na jego wyjściu masz już 75Ω.

Symetryzator :
    http://www.dipol.com.pl/symetryzator_antenowy_sa_i-iii_C0001.htm

Pozdrawiam.
  • #8 11694860
    Mihó
    Poziom 27  
    Ostatecznie znalazłem kawałek płaskiego przewodu + oryginalną wtyczkę i wtyczkę z wbudowanym symetryzatorem. Połączyłem, ale szału nie ma :(
  • REKLAMA
  • #9 11695212
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2924
    Mihó napisał:
    Ostatecznie znalazłem kawałek płaskiego przewodu + oryginalną wtyczkę i wtyczkę z wbudowanym symetryzatorem. Połączyłem, ale szału nie ma :(
    Sprawdź inne radio na tej antenie i jak będzie OK to radio źle przestrojone a raczej zestrojone..

Mihó napisał:
    pokryte jest całe pasmo, słyszę bardzo dobrze stacje, z wyjątkiem jednej, na której mi najbardziej zależy ~89MHz. Stacje na niższych jak i wyższych częstotliwościach są b.dobrze odbierane, więc stawiam na to, że radio jest sprawne.

Jak można wzmocnić taki sygnał ?
    To ty jeszcze odbierasz coś na niższych częstotliwościach?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma radio Śnieżka R207, które zostało przestrojone, ale ma problemy z odbiorem stacji na częstotliwości ~89MHz, mimo że inne stacje są odbierane dobrze. W dyskusji zasugerowano, że problem może wynikać z niedokładnego przestrojenia radia lub niewłaściwego ustawienia anteny. Użytkownik posiada pasywną antenę 300Ω, a jeden z uczestników poradził zastosowanie symetryzatora, aby przekształcić impedancję na 75Ω, co może poprawić odbiór. Inne sugestie obejmowały regulację długości teleskopów anteny oraz sprawdzenie odbioru na innym radiu, aby potwierdzić, czy problem leży w antenie czy w radiu.
REKLAMA