logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć przetworniki i potencjometry w gitarze elektrycznej? Schemat?

tomaszm3 14 Lis 2012 19:06 3732 16
REKLAMA
  • #1 11529284
    tomaszm3
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    Od razu piszę, że jeżeli zamieszczam swoje pytanie w złym dziale, to proszę o przeniesienie.
    więc zacznę od tego, że postanowiłem zrobić z kolegą gitarę elektryczną. rozmawiałem z panem w muzycznym i powiedział mi, że aby gitara miała lepszy dźwięk, należy dodać potencjometry.
    planowałem dać jeden bądź dwa przetworniki single niezbyt dobrej jakości lecz tanie, oraz oczywiście rzeczone potencjometry.
    I oto mój problem: nie mam pojęcia, jak zrobić ten układ. w elektronice jestem kompletnie zielony. szukałem na wielu forach, lecz w żadnym nie znalazłem. chodzi mi po prostu o połączenie przetworników z dwoma potencjometrami i wyjściem JACK.
    Bardzo proszę o jakiś schemat oraz o to, co mam powiedzieć panu w elektrycznym co potrzebuję.
    z góry dziękuję, proszę o szybką odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #3 11529356
    tomaszm3
    Poziom 10  
    Wie Pan co, nie mam pojęcia. jestem na etapie planów, więc jestem w pełni otwarty na propozycje. tak jak napisałem, jestem kompletnie zielony w tym temacie. więc niestety nie mogę odpowiedzieć. /-:
  • Pomocny post
    #4 11529361
    marekhab
    Poziom 33  
    Ocena: 266
    Polecam stronę TREMOLO tu masz kilka przykładowych schematów podłączenia przystawki do gitary.
    http://www.tremolo.pl/sch/Przystawki2/Cort
    Do tego potrzebujesz jeszcze przedwzmacniacz gitarowy.
    Schematy tutaj:
    http://www.tremolo.pl/sch/Przedwzmacniacze
    najprostszy ten na TG50 BC109 i NE5532
  • REKLAMA
  • #6 11529383
    tomaszm3
    Poziom 10  
    zamierzam zrobic gitarę elektryczną od podstaw
  • #8 11529721
    tomaszm3
    Poziom 10  
    dziękuję, mam jeszcze jedno pytanie: w jakich odleglosciach od siebie mają być progi? ile ich ma być?
  • REKLAMA
  • #9 11529760
    szod
    Poziom 33  
    Ocena: 120
    Powiedz że żartujesz... Zbudowanie gitary od podstaw wymaga umiejętności i wiedzy. To nie jest trochę drewna połączonego ze sobą. Bez różnych maszyn nie ma co się za to brać. Informacje dotyczące szczegółów budowy można znaleźć w google. Można nawet znaleźć jakieś filmy na youtube. To jest forum elektroniczne i ten dział nie pasuje na takie pytania. Poczytaj, pooglądaj i się zastanów czy dasz radę. Pracy dużo, a efekt może być mizerny.
  • #10 11529856
    tomaszm3
    Poziom 10  
    wiem, zdaję sobie z ego sprawę, lecz chodzi mi głównie o przyjemność samego jej robienia, a nie super jakości muzyki
  • #11 11529906
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2792
    tomaszm3 napisał:
    wiem, zdaję sobie z ego sprawę, lecz chodzi mi głównie o przyjemność samego jej robienia, a nie super jakości muzyki

Radzę przekopać archiwum dzialu "Na Warsztacie" w Młodym Techniku - był taki projekt gdzieś w latach 80-tych.
  • #12 11530208
    szod
    Poziom 33  
    Ocena: 120
    To był projekt dość ogólnie opisany i z tego co pamiętam proponowali tam robienie progów z drutu, co obecnie jest bez sensu. W internecie znajdzie się dużo więcej szczegółowych i przydatnych informacji. Trzeba tylko poszukać.
  • #13 11532227
    tomaszm3
    Poziom 10  
    Dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedzi, jeżeli gitara dojdzie do skutku opiszę Państwu wynik naszej pracy. jeszcze raz bardzo dziękuję!
  • #14 11551529
    rafałimati
    Poziom 10  
    A ma ktoś może schemat elektryczny gitary fender stratocaster z drójdrożnym przełącznikiem?
  • #15 11551691
    jdubowski
    rafałimati napisał:
    A ma ktoś może schemat elektryczny gitary fender stratocaster

Jak połączyć przetworniki i potencjometry w gitarze elektrycznej? Schemat?

Google cię zabanowało?

rafałimati napisał:
    z drójdrożnym przełącznikiem?

Przełącznik może być dwupozycyjny albo trójpozycyjny, drójdrożnych nie ma...
  • #16 11555018
    rafałimati
    Poziom 10  
    Jak wiadomo o co chodzi to co się wymądrzasz. Jestem laikiem w tych sprawach i może nawet widziałem ten schemat, ale nie znam się na takich kreskach i kropkach.
    Schemat jest ok ale ja szukam coś takiego żeby było rozrysowane graficznie żeby było widać co gdzie podłączyć.
    Ma ktoś możwiwość rozrysowania tego schematu graficznie? Byłbym bardzo wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #17 11555342
    jdubowski
    rafałimati napisał:
    Jak wiadomo o co chodzi to co się wymądrzasz.

Właśnie nie wiadomo o co chodzi - masz przełącznik dwupozycyjny czy trzypozycyjny?

rafałimati napisał:
    to co się wymądrzasz.

Nie wydaje mi się byś uzyskał pomoc na tym forum wykazując się brakiem szacunku dla innych użytkowników.

rafałimati napisał:
    może nawet widziałem ten schemat, ale nie znam się na takich kreskach i kropkach.

Pytałeś o schemat elektryczny, dostałeś schemat elektryczny.

rafałimati napisał:
    ja szukam coś takiego żeby było rozrysowane graficznie

Masz rozrysowane graficznie - poziomu waść nie zaniżaj, umiejętność czytania schematów radzę przyswoić z literatury.

rafałimati napisał:
    żeby było widać co gdzie podłączyć.

A, szło o schemat montażowy.
    Bez problemu wygooglasz, pamiętaj tylko że nic ci on nie da jeśli twój przełącznik "drójpozycyjny" będzie miał inaczej wyprowadzone styki...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować gitarę elektryczną i potrzebuje pomocy w połączeniu przetworników oraz potencjometrów z wyjściem JACK. W odpowiedziach zasugerowano kilka źródeł schematów, w tym stronę TREMOLO, gdzie można znaleźć przykłady podłączenia przystawek oraz przedwzmacniaczy. Użytkownik został również ostrzeżony o trudności budowy gitary od podstaw, jednak wyraził chęć do nauki i eksperymentowania. Pojawiły się pytania o szczegóły dotyczące schematów elektrycznych oraz odległości progów w gitarze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA