logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o radiowym łączu internetowym 128 kbit/s na 2 km bez widoczności

Andy74 10 Mar 2003 21:13 2311 8
REKLAMA
  • #1 121261
    Andy74
    Poziom 25  
    Ocena: 24
    Witka!
    Chcialbym sie dowiedziec co tez Szanowni Koledzy mysla o radiowym laczu internetowym? Ostatnio w okolicy pojawila sie firma oferujaca takie uslugi po przystepnych cenach i zanim zamowie lacze chcialbym zasiegnac Waszej opinii na ten temat. Teraz korzystam z "uslug" TPSA oraz modemu i mysle ze taka zmiana bylaby korzystna dla mnie, jednak z drugiej strony slyszalem ze sa problemy z niezawodnoscia takiego polaczenia.

Konkretnie chodzi o lacze stale 128 kbits, odleglosc miedzy antenami wyniosla by 2km w linii prostej bez ich wzajemnej widocznosci. Goscie z firmy twierdza ze da sie w takich warunkach zestawic stabilne polaczenie. Co Wy na to?

Pozdrawiam
    Andy
  • REKLAMA
  • #2 121322
    kamahonda
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Jo od ponad roku pracuje na łaczu radiowym na częstotliwości 2,4 Ghz i jest ok.
  • #3 121334
    blade
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Ja mam stale lacze w bloku na ok 30 mieszkan jakiec 3Mb i chodzi bardzo ladnie, czasem zwalnia ale na ogol jest w pozadku .
  • REKLAMA
  • #4 121445
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Ja mam łacze 128kb od Szeptela. Nie narzekam. Szybciej niz SDI, taniej, zadnych zaklocn, podczas burzy dziala normalnie.
  • REKLAMA
  • #5 121452
    kudlaty
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    zalezy od nich musisz sie dowiedziec czy jakos to zabezpieczja od warunkow atmosferycznych nateny itp wiele firm korzysta z tanszych rozwiazan i wlasnie wylacza podczas buzy a przy takiej odleglosci to moga byc problemy przy ulewistych deszczach lub bardzo obfitym sniegu czeba by to potestowac to tez zalezy od ich sprzetu i mocy nadajnikow
    wiec raczej albo ufasz firmie i ponosisz ryzyko albo nie pamietaj ze kablowe tez padaja a polpak tez lubi ;) przestuj zedu kilku godzin na rok chyba nie jest uciazliwy jesli korzystasz z lacza do celow bardziej rozrywkowych nie komercyjnych probuj negocjowac warunki probne niektore firmy z laczami radiowymi to oferuja
  • REKLAMA
  • #6 121480
    gsmline
    Poziom 24  
    Ocena: 30
    Przy buży nie polecam pracy na kompie bo może cie to drogo kosztować najlepiej to odpiąć się od sieci.
  • #7 121548
    brancek
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    Mam internet z radia - firma Internet Partner - chodzi super niezależnie od pogody ...
  • #8 121625
    techrys
    Poziom 28  
    Ocena: 59
    Robię takiego neta i jeszcze nie widziałem żeby bez optycznej widoczności pomiędzy antenami na 2km takie łącze poszło - jest to niewykonalne, przynajmniej nie na 2,4GHz bo na tej częstotliwości fale rozchodzą się prostoliniowo. Chyba że mają możliwość odbić się od czegoś. Wtedy może to pójdzie.
  • #9 122105
    Andy74
    Poziom 25  
    Ocena: 24
    Dzieki serdeczne Koledzy za podpowiedzi! :)

do techrys Wlasnie - dlatego tez mialem watpliwosci, no ale skoro firma tak twierdzi... no i troche niejasno sie wyrazilem - anteny z mojego dachu co prawda nie widac ale zaslania ja tylko kilka drzew - nie orietuje sie czy jest to rownoznaczne z innymi przeszkodami terenowymi, napewno jednak bedzie roznica latem i zima. Na slowo im jednak nie uwierze - maja sie na dniach zjawic ze sprzetem pomiarowym by mnie przekonac :wink: Twierdza ze maja jakies mocniejsze anteny ktore pojda...
    Moglbym co prawda problem przeskoczyc i wywalic ze cztery metry masztu ale boje sie tych burz przed ktorymi koledzy mnie ostrzegaja.
    Co do przerw w lacznosci to modemowcy placacy haracz w wiadomej firmie - jak ja - tez dobrze wiedza co to znaczy :evil: a placa za polaczenie jak za kto wie co!
    Ale sie rozpisalem!
    Jeszcze raz dzieki
    Andy

I jeszcze jedno - lacze faktycznie jest 2,4GHz a firma jest z Lodzi i nazywa sie "Experience" - moze ktos mial stycznosc?

Pozdrawiam!
    Andy

Tekst dwóch wiadomości został scalony w jedną
    LEM

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opinii na temat radiowego łącza internetowego o przepustowości 128 kbit/s na odległość 2 km bez bezpośredniej widoczności między antenami. Użytkownicy wskazują, że stabilne połączenie radiowe na częstotliwości 2,4 GHz wymaga linii widzenia, gdyż fale radiowe rozchodzą się prostoliniowo. Brak widoczności, nawet częściowo zasłoniętej przez drzewa, może powodować problemy z jakością i stabilnością sygnału. Wskazano, że warunki atmosferyczne, takie jak burze, ulewy czy śnieg, mogą wpływać na niezawodność łącza, a niektóre firmy stosują zabezpieczenia sprzętowe i mocniejsze anteny, aby zminimalizować zakłócenia. Przykłady użytkowników potwierdzają działanie łączy radiowych o różnych przepustowościach (128 kbit/s, 3 Mb) w warunkach z widocznością. Firma oferująca usługę o nazwie "Experience" z Łodzi twierdzi, że posiada sprzęt umożliwiający stabilne połączenie mimo braku pełnej widoczności. Zaleca się testowanie łącza i negocjowanie warunków próbnych przed podjęciem decyzji. Ostrzeżenia dotyczą również ryzyka uszkodzeń sprzętu podczas burz i konieczności odłączania urządzeń w takich warunkach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA