logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Częstotliwość impulsów do licznika prędkości w samochodzie - jak to działa?

Brzoza 03 Lut 2005 02:07 8726 10
REKLAMA
  • #1 1193265
    Brzoza
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam, mam pytanie. czy ktoś z was orientuje się może jaka jest częstotliwość impulsów podawanych do licznika w celu wskazania aktualnej prędkości samochodu. Chciałem się dowiedzieć czy jest to liczone w ilości impulsów na 1 obrót koła czy też na jeden metr przebytej drogi. Pewnie u każdego producenta jest to indywidualnie ale chciałem się dowiedzieć jakiego rzędu są to wartości. Druga sprawa to tak zwany impulsator montowany w samochodach które nie są wyposażone w komputer i w których do licznika dochodzi linka. Jeżeli ktoś kiedyś montował impulsator w celu założenia haldy to czy wie jak wygląda sprawa podawanych przez niego impulsów??
    Za pomoc z góry dziękuję.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1193307
    Oineh
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Nie wiem jak to wygląda w osobowych ale kiedyś byłem pare dni na próbę w serwisie tachografów do ciężarowców. Impulsator powinien podawać 8 impulsów na metr. Są takie impulsatory które montuje sie w skrzyni tak jak linke tyle że do nich podłącza się dwa lub trzy przewody i do tachografu (w sumie tachograf to taki rozbudowany licznik więc myślę że bez problemu można by coś takiego w osobówce zrobić). Ach nowoczesne tachografy potrafią sie dostosować jeśli ilość impulsów jest inna niż osiem. Mają szerokie granice tolerancji. Są do tego odpowiednie urządzenia do ustawiania i sprawdzania poprawności działania tachografu.
  • REKLAMA
  • #3 1194282
    Heroses
    Poziom 24  
    Ocena: 159
    Napisz co chciałeś zrobić.
    Może znajdzie się jakieś rowiązanie.
    W różnych samochodach różne sposoby. Impulsy pochodzące z impulsatora (prostokąt z reguły o amplitudzie 5V) W różnych samochodach różna liczba imp.
    Impulsy moga byc pobierane z czujników ABS.
    W ciężarówkach ilość imp ustala się poprzez stałą K. Tacho zlicza imp i na podstawie ich liczby (k) wskazuje ilość km. (amplituda 24V)
  • REKLAMA
  • #5 1196472
    Brzoza
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam ponownie, właśnie o takie coś mi chodziło. Wiem już że jest to około 5-6 impulsów na 1 metr przebytej drogi (dzięki Wam za informacje). Mam tylko jeszcze jedno pytanie, czy taki tachograf ma jakie osobne źródło zasilania czy sam impulsator jest w stanie wytworzyć odpowiednie napięcie niezbędne do zasilenia takiego tachografu.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 1880162
    michał15ooo
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    aby czujnik halotronowy mógł poprawnie działać musi mieć zasilanie ,oznaczenie 4 pinowego

i i
    - +

nap zas ok 8V widok od strony przewodów
  • #8 1880888
    rasty
    Poziom 27  
    Ocena: 22
    Może jeszcze informacja, która może się przydać.
    Liczniki mechaniczne napędzane linką mają oznaczenie na tarczy.
    Dotyczy to np. VDO albo MotoMeter. Liczba na dole tarczy określa ilość obrotów linki na 1 kilometr np. 950 jak na zdjęciu.
    Stad można łatwo obliczyć co wychodzi ze skrzyni.
    Załączniki:
    • Częstotliwość impulsów do licznika prędkości w samochodzie - jak to działa? motometer.jpg (9.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 1882247
    rasty
    Poziom 27  
    Ocena: 22
    Jak wiem, ile obrotów robi linka na 1 km, to nie potrzebuje używać lewarka. Dalej są to zwykłe rachunki. :D

pozdr.
  • #11 1887210
    swirk
    Poziom 17  
    Ocena: 54
    A CO CHESZ KOLEGO PODŁĄCZYĆ??? akurat pracuje w pracowni tachografów, montuje także auta na taksówki. NIE MA KOLEGO KONKRETNYCH DANYCH ILOE IMPULSOW NA METR CZY OBRÓT KOŁA. Podczas legalizacji tachografu lub taksometru jezdzi sie takim pojazdem na odcinek 1km i ta stała K to poprostu ilość impulsów (lub obrotów linki) na 1km. i tak ten przedział mieści sie od ok 625 impulsów do 25tyś.! (np. auta takie jak bmw, czy mercedesy C, E-klasa). Jeśli jakieś użadzenie (np taksometr) nie mieści sie w danym przedziale impulsów wowczas stosuje sie tzw. dzieliniki napięcie.
    Jak chcesz cos wiedzieć wiecej napisz na:
    swirk(_at_)poczta.fm
    .bo tu sie "motam" na elektrodzie :) ...wtedy odpisze i tu.

Podsumowanie tematu

✨ Częstotliwość impulsów podawanych do licznika prędkości w samochodach jest różna w zależności od producenta i modelu pojazdu. Impulsy mogą być generowane na podstawie obrotów koła lub przebytej drogi, często liczonych jako impulsy na metr. W pojazdach ciężarowych impulsatory dostarczają około 8 impulsów na metr, a nowoczesne tachografy potrafią dostosować się do różnych wartości impulsów w szerokim zakresie. W samochodach osobowych liczba impulsów może wynosić około 5-6 na metr lub 6 impulsów na obrót wałka czujnika. Impulsy są zwykle prostokątne o amplitudzie 5V lub 24V (w ciężarówkach). Czujniki ABS mogą również dostarczać sygnały impulsowe. W licznikach mechanicznych napędzanych linką, np. VDO lub MotoMeter, na tarczy licznika znajduje się oznaczenie określające liczbę obrotów linki na kilometr (np. 950 obr./km), co pozwala na obliczenie impulsów ze skrzyni biegów. Impulsatory i tachografy wymagają zasilania, zwykle z akumulatora pojazdu, a czujniki halotronowe potrzebują zasilania około 8V. Przy legalizacji tachografów lub taksometrów stosuje się stałą K, która określa liczbę impulsów na kilometr i może się wahać od kilkuset do kilkudziesięciu tysięcy impulsów, w zależności od pojazdu (np. BMW, Mercedes C i E-klasa). W przypadku niezgodności impulsów stosuje się dzielniki napięcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA