logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego światło w mieszkaniu przygasa co kilkadziesiąt sekund?

marek-zarzycki 25 Lis 2012 20:40 8547 8
  • #1 11574497
    marek-zarzycki
    Poziom 27  
    Ocena: 75
    Od jakiegoś czasu obserwuję, że w mieszkaniu co kilkadziesiąt sekund przygasa światło na 2-3 sekundy. Dotyczy to wszystkich odbiorników w domu, np. włączony pochłaniacz w kuchni wyraźnie zwalnia w czasie takiego przygaśnięcia światła.

Co może być tego przyczyną?
  • #3 11574644
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3614
    Było już nie raz - poluzowane zaciski tablicowe, uszkodzone bezpieczniki, usterka instalacji... Użyj funkcji SZUKAJ.
  • #4 11574658
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    ...i wezwij elektryka.
  • #6 11574759
    marek-zarzycki
    Poziom 27  
    Nie mam ogrzewacza ani innego sprzętu pobierającego dużo energii. Dobrze, że zapytałem, bo zgłaszać to do energetyki wydawało mi się trochę głupie gdybym im powiedział, że światło mi przygasa w domu :) Ale skoro twierdzicie, że może być to wina poluzowanych zacisków tablicowych lub czegoś innego związanego z instalacją elektryczną poza mieszkaniem, to faktycznie dam im znać, że takie coś jest.

Boję się o sprzęty w domu, bo sądząc po osłabnięciu natężenia światła żarówki oraz mniejszych obrotach wentylatora, jest to znaczny spadek napięcia!
  • #7 11575099
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4183
    Poobserwuj, z czym to jest skorelowane. Może masz podłączenie napowietrzne,
    i światło przygasa, jak wieje wiatr i rozkołysze przewody? Albo podziemne, i to
    przygasanie występuje, kiedy pobliską ulicą przejeżdża ciężki samochód?
    Jeżeli powód przygasania jest u ciebie w domu, i jest to zły kontakt połączenia,
    to to może się mocno grzać i grozić pożarem - odszukaj to jak najszybciej.
    Można zmierzyć napięcie między bezpiecznikiem, a uziemieniem - jeśli ono też
    się zmniejsza, to przyczyna jest poza twoją częścią instalacji (choć może być
    na przewodzie doprowadzającym prąd na terenie domu), ale jeśli nie, to znaczy,
    że przyczyna jest w twojej instalacji. A może bezpiecznik źle kontaktuje?
  • #8 11575390
    marek-zarzycki
    Poziom 27  
    Jeśli chodzi o instalację, to miałem sprawdzaną około 2 lat temu i wszystko było w porządku. Płaciłem wówczas niskie rachunki za energię i chyba to zainteresowało ZE, że aż przyszli sprawdzić czy nie kombinuję czegoś z prądem :)
    Próbowałem zwrócić uwagę czy w tym samym momencie kiedy przygasa światło u mnie, to samo dzieje się u sąsiada bo widzę jego okno z mojego balkonu. Wydaje mi się, że również u niego przygasa, ale trudno jest to stwierdzić a też głupio mi go zapytać.
    Co do przejeżdżającego samochodu to raczej odpada, bo mieszkam kilkadziesiąt metrów od ruchliwej ulicy a ponadto wcześniej jest jeszcze jeden blok.
    Ponadto są to przygasania nieregularne, np. teraz natężenie światła jest stałe. Przygasanie następuje około 20.00 i trwa około 2 godzin. Wydaje się prawdopodobne, że ktoś w bloku używa jakiegoś urządzenia które to powoduje, ale żeby aż tak obciążało całą sieć, to nie wydaje się możliwe, tym bardziej, że za sąsiadów mam osoby starsze i nie ma wśród nich "majsterkowiczów".
    Bezpieczniki muszę sprawdzić. Mam stare "komunistyczne" automaty. Wymienię je na standardowe i zobaczę. Chociaż nie słychać jakiś odgłosów zwarcia lub podobnych które by wskazywały, że coś się z nimi dzieje. Nawet licznik miałem wymieniany 2 lata temu, bo już upłyną okres certyfikacji na niego.
  • #9 11575495
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3614
    marek-zarzycki napisał:
    głupio mi go zapytać

Dlaczego? Nawet powinieneś. Dostaniesz prostą odpowiedź, czy to problem u ciebie, czy bardziej rozległy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył, że w jego mieszkaniu światło przygasa co kilka sekund, co wpływa na działanie urządzeń, takich jak pochłaniacz w kuchni. W odpowiedziach zasugerowano kilka potencjalnych przyczyn, w tym poluzowane zaciski tablicowe, uszkodzone bezpieczniki oraz problemy z instalacją elektryczną. Użytkownik nie posiada urządzeń o dużym poborze energii, co skłoniło go do rozważenia, czy problem może być związany z sąsiadami lub zewnętrznymi czynnikami, takimi jak wiatr czy przejeżdżające ciężkie pojazdy. Zasugerowano również, aby skontaktował się z elektrykiem oraz sprawdził napięcie w instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA