Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Opticum HD T90 - brak ON, START itd na wyświetlaczu

kopaczu5 25 Wrz 2013 19:39 3210 6
  • #1 25 Wrz 2013 19:39
    kopaczu5
    Poziom 6  

    Witam,

    Mam problem z nowym dekoderem dvb-t. Dostałem go i podobno wcześniej działał, ale teraz podłączyłem go przez kabel SCART do telewizora crt SONY Trinitron i niestety nie działa. Telewizor wykrywa, że coś jest podłączane, przełącza się na AV, dekoder cały czas świeci jedną diodą, ale z tego co wyczytałem powinien pokazywać ON, Start czy coś podobnego. Nie reaguje zupełnie na przyciski na panelu ani na pilota.
    I tu mam pytanie - czy jest jakaś możliwość uruchomienia go w inny sposób? Jakiś reset albo soft na pedrive'ie? A może jeszcze jakoś inaczej? Trochę jestem zielony w temacie ale na pewno wszystko dobrze podłączyłem, już kilka razy sprawdzałem... Wiem, że najlepiej byłoby oddać go na gwarancji ale jak już pisałem dostałem go od kogoś i nie będę mieć opcji w najbliższych tygodniach tego zrobić...
    Z góry dzięki za pomoc

    0 6
  • #2 25 Wrz 2013 20:30
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    Sprawdź na innym tv, podmień kabel euro.
    Można jeszcze spróbować go podłączyć do tv przez kabel HDMI, ale wtedy potrzebujesz LCD, LED...., może być tak, że domyślnie jest ustawiony na HDMI, a euro trzeba dopiero załączyć.

    0
  • #3 26 Wrz 2013 09:19
    LeDy
    Poziom 43  

    kopaczu5 napisał:
    Witam,

    Mam problem z nowym dekoderem dvb-t. Dostałem go i podobno wcześniej działał, ale teraz podłączyłem go przez kabel SCART do telewizora crt SONY Trinitron i niestety nie działa. Telewizor wykrywa, że coś jest podłączane, przełącza się na AV, dekoder cały czas świeci jedną diodą, ale z tego co wyczytałem powinien pokazywać ON, Start czy coś podobnego. Nie reaguje zupełnie na przyciski na panelu ani na pilota.
    I tu mam pytanie - czy jest jakaś możliwość uruchomienia go w inny sposób? Jakiś reset albo soft na pedrive'ie? A może jeszcze jakoś inaczej? Trochę jestem zielony w temacie ale na pewno wszystko dobrze podłączyłem, już kilka razy sprawdzałem... Wiem, że najlepiej byłoby oddać go na gwarancji ale jak już pisałem dostałem go od kogoś i nie będę mieć opcji w najbliższych tygodniach tego zrobić..
    Jaka dioda świeci? Oczywiście po włączeniu powinno na wyświetlaczu pojawić się ON i zaświecić zielona dioda. Włącz go bez podłączania anteny. Jak nie pomoże pozostaje serwis .
    P.S. Na co ma przekładać te Euro, HDMI ?

    0
  • #4 29 Wrz 2013 18:03
    kopaczu5
    Poziom 6  

    Na lewo od wyświetlacza są dwie diody, po podłączeniu do prądu świeci cały czas ta po prawej i nic więcej się nie dzieje. Bez podłączenia anteny tak samo. Właśnie wcześniej raczej był podpięty pod hdmi i też pomyślałem, że może tak jest sprofilowany czy coś w tym stylu. Za tydzień będę mieć możliwość sprawdzenia go tam gdzie wcześniej chodził i jeśli będzie działał to pewnie trzeba go jakoś "przestawić" na euro, tak? Wiecie może jak to zrobić?
    Z góry dzięki za odpowiedź i dzięki za powyższe odpowiedzi :)

    0
  • #5 29 Wrz 2013 18:07
    sosarek

    Poziom 43  

    Zmiany dokonujesz w ustawieniach wyświetlania z poziomu menu tunera. To, że tuner nie uruchamia się to zupełnie inna kwestia. Czy na obecnie posiadanej antenie odbierałeś już cyfrową telewizję ? Co na temat diód i wyświetlacza mówi sama instrukcja obsługi ?

    0
  • #6 30 Gru 2013 11:20
    kalemba
    Poziom 15  

    Brak napięcia 1.1V - zawrty układ U8

    0
  • #7 30 Gru 2013 16:40
    kopaczu5
    Poziom 6  

    Ok, nie wiem co to dokładnie było, ale dałem do serwisu i zrobili. W każdym razie nie dało się nic zrobić własnoręcznie. Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam :)

    0