logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obliczenie obrotów na minutę. Prędkość silnika.

cinek13 04 Lut 2005 20:35 8367 9
REKLAMA
  • #1 1198561
    cinek13
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    witam !

Mama małe zapytanie. Czy można obliczyć obroty na minute znając prędkość silnika. Mianowicie: mam silnik którego wał obraca się z prędkośią 40 km/h i chciałbym się dowiedzieć ile obrotów na minute wykonuje owy wał.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1198585
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    "Nie widzę" na czym i jak mierzysz te km/h ale chyba trzeba podzielić "ilość kilometrów" przez obwód wału i przeliczyć jednostki.
  • REKLAMA
  • #3 1199576
    cinek13
    Poziom 16  
    Proste. zrobiłem prendkoćsiomierz z licznika rowerowego, podpinam wał i liczy km/h.

Cytat:
    chyba

Ja musze wiedzieć na pewno
  • #4 1199676
    Szefciu
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Cinek 13 tak czytam te Twoje posty ......TY chcesz robota budowac a o niczym nie masz pojecia, na wszystko chcesz pomocy. A może samemy pomyśłec troszeczkę co? Kolega dobrze Ci napisał jak to policzyć. Tylko pytanie czy Ty napewno dobrze zmierzyłeś? Licznik liczy prędkośc na podstawie zadanej średnicy koła, zmieniłes ją w liczniku na średnicę wałka silnika, czy może silnik podpiąleś do koła?
  • Pomocny post
    #5 1199803
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Jeszcze sprecyzuję.
    Nie znam obwodu wału (zmierzonej lub wyliczonej ze średnicy) ale załóżmy że wynosi np. 30cm czyli 0,0003km.
    Jeśli "obroty" wynoszą 40km/h to 40/0,0003 =133333,33 obrotów na godzinę. Aby uzyskać obr/min to trzeba to jeszcze podzielić przez 60 czyli 133333,33/60=2222,22 obrotów na minutę. Wystarczy tylko podstawić odpowiednią wartość obwodu wału.
  • #6 1199840
    cinek13
    Poziom 16  
    Cytat:
    dobrze zmierzyłeś

Kolego Szefciu ty myślisz że każdy jest taki "tempy" jak ty. Chyba wierz od czego jest instrukcja obsługi, tam jast wszystko napisane, ile cm od środka ma się znajdować magnes. Weś przykład z zodiak318'a. Który bardzo mi pomół
  • REKLAMA
  • #7 1199915
    Szefciu
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Cinek13 Zodiak318 w pierwszym poście podal Ci wędkę, a w drugim gotowe ryby. W dalszym ciągu ni epdaleś sposobu pomiaru prędkości, widocznie nie jestem tak YNTYLYGYNTNY jak Ty. A tak nawiasem to polecam www.dobre_wychowanie.com i www.slownik_ortograficzny.pl
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 1200024
    64920@wp.pl
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Spokojnie spokojnie - to niejest dział bluzgi. To taka moja sugestia. A prędkość obrotową silnika możesz pomierzyć najłatwiej przyczepiając na wał kawałek tarczy z wyciętym jednym otworem który będzie przechodził przez fotokomórkę. Podłączasz tą fotokomurkę do miernika częstotliwości i gotowe. No musisz to jeszcze pomnożyć razy 60 żeby wynik był w obrotach na minutę.
  • #9 1200039
    cinek13
    Poziom 16  
    Pomyśł też dobry, ale za skomplikowany :)
  • #10 1210520
    64920@wp.pl
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Czy ja wiem czy taki skomplikowany ?? Przecież do zrobienia czegoś takiego wystarczy dosłownie 5 elementów. Dioda podczerwona, fotodioda, tranzystorek, 2 rezystorki no i kilka kabelków. No chyba że nie masz miernika F. No to wtedy faktycznie problem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy obliczenia obrotów wału silnika na minutę na podstawie podanej prędkości liniowej wału wynoszącej 40 km/h. Kluczową metodą jest podzielenie prędkości liniowej przez obwód wału, co daje liczbę obrotów na godzinę, a następnie przeliczenie na obroty na minutę przez podzielenie przez 60. Przykładowo, przy obwodzie wału 30 cm (0,0003 km) obliczenia dają około 2222 obr/min. Wskazano, że do pomiaru prędkości obrotowej można użyć prostego czujnika optycznego z fotokomórką i tarczą z otworem, podłączonego do miernika częstotliwości, co pozwala na bezpośredni pomiar obrotów. Dyskusja porusza także kwestie poprawności pomiaru prędkości liniowej za pomocą licznika rowerowego, który wymaga odpowiedniego ustawienia średnicy koła na średnicę wału. Wspomniano o konieczności znajomości obwodu wału oraz o alternatywnych metodach pomiaru prędkości obrotowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA