logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharan 1.9 TDI 130KM - Czy te objawy zwiastują jakieś kłopoty? Ogrzewanie

wskers 07 Gru 2012 16:53 4719 21
REKLAMA
  • #1 11622131
    wskers
    Poziom 10  
    Ocena: 25
    Dzisiaj zauważyłem dziwne zachowanie wskazówki temperatury w moim aucie. Mianowicie rano odpalam ( bez problemu ). Komputer pokazał - 5,5 stopnia ( auto stało w blaszanym garażu ). W trakcie jazdy - odcinek 35 km Sharan z ledwą biedą zagrzał się do 70 stopni, przy czym średnia temperatura zewnętrza wahała się od - 11 do - 14 stopni. Jazda z prędkością do max 80 km/. Co ciekawe temperatura wahała się w przedziale 60-70 stopni w zależności z jaką prędkością jechałem i spadała praktycznie natychmiast jak np stanąłem na światłach. Czy to normalne w tych silnikach i w trakcie takiej jazdy? Jak jechałem spowrotem to Sharan zagrzał się szybko do 90% i nie zmieniała się temperatura, przy czym było średnio - 9 stopni więc trochę cieplej.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 11623284
    lukaszors85
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Ja mialem taki sam problem tez w tym silniku tylko ze w passacie b5fl i wyszlo na komputerze czujnik temperatury wody, wymienilem czujnik i wszysko wrocilo do normy Pozdrawiam
  • #6 11623356
    lukaszors85
    Poziom 11  
    akurat nie vagiem go sprawdzalem
  • #7 11623580
    autopoldi
    Poziom 23  
    Ocena: 181
    Tych aut bez sprawnego webasto nie da się nagrzać więc tak jak kolega T5 zaczął bym od sprawdzenia ogrzewania postojowego a jeżeli jest sprawne wymień termostat , majątku nie kosztuje.
  • #8 11623687
    wskers
    Poziom 10  
    webasto i dogrzewacz to jest to samo?
  • #10 11623708
    wskers
    Poziom 10  
    W moim aucie jest webasto, ale do jego uruchamiania służy taki mały ekranik po lewej stronie od kierownicy. Podobno można je uruchomić bez załączania silnika - u mnie ono nie działa. Kumpel ma Alhambrę z takim samym silnikiem i u niego tego ekranika nie ma.
  • REKLAMA
  • #12 11623756
    kaczor4011
    Poziom 15  
    Ocena: 60
    Panowie, mylicie pojęcia, webasto rozgrzewa auto podczas postoju/przed uruchomieniem (możliwe że podczas jazdy też) ale przecież nie wszystkie sharany są w nie wyposażone i ogrzewanie działa. A dogrzewacz - o którym wspomniał T5 - to elektryczny podgrzewacz silnika (trzy świece żarowe w króćcu wodnym do podgrzania płynu działające gdy silnik pracuje)

Sprawdz temperature węży od chłodnicy (dolny powinien być zimny lub lekko ciepły przy normalnej temp pracy silnika - ok 90 st) wtedy wykluczymy termostat.
  • REKLAMA
  • #15 11623838
    wskers
    Poziom 10  
    I to to cudo u mnie nie działa. Za żadne skarby nie mogę tego włączyć ręcznie i samo też nie startuje. Mógłbyś w skrócie wyjaśnić co to znaczy " rozbudowa do pełnego ogrzewania " :?:
    Gdzie należy też szukać przyczyny nie działającego dogrzewacza ( na 99% on też nie chodzi ). Czy nie działające webasto i dogrzewacz mogą mieć jakąś wspólną usterkę która powoduje iż nie działają :?:

kaczor4011 gdzie szukać tych świec o jakich piszesz :?:
  • #16 11624664
    lukaszors85
    Poziom 11  
    Zacznij od najprostrzych i najtanszych rzeczy wedogl tych wczesniejszych doradcow to trzeba wymienic pol samochodu i to jeszcze zaczynac od tylu szukac przyczyny, siedze tu pare dni dopiero i mnie szok ogarnia, jak takich mamy mechanikow to nie dziwie sie ludzia ze tak podchodza i tak sa nie ufni mechanikom.Sory ale musialem to napisac zszokowalo mnie to co niekturzy tu wypisuja.A tobie to radze zacznij od prostych rzeczy przerabialem ten temat i tylu opini sie obsuchalem ze uszy wiedly wymienilem czujnik temeratury wody i jak reka odjal,czujnik kosztuje zaledwie pare zlotych a na te wczesniejsze rady to bedzie jeszcze czas z calym szacunikiem.Oczywiscie zrobisz jak bedziesz uwazal.Pozdrawiam.
  • #17 11624756
    wskers
    Poziom 10  
    Nie chodzi mi o to, żeby pakować grubą kasę, tylko o to żeby mieć ciepło w aucie. Czyli co radzisz na początek :?: Termostat :?:
    Auto jak temperatura jest równa 0 lub wyższa nagrzewa się dobrze do 90 stopni. Problemy zaczynają się gdy jest na dworzu - 10 lub zimniej. Czy mógłbyś na podstawie e-katalogu intercars ( tam się zaopatruję ) podać dokładnie o jaki czujnik Tobie chodzi :?:
  • #18 11625454
    autopoldi
    Poziom 23  
    Ocena: 181
    lukaszors85 napisał:
    Zacznij od najprostrzych i najtanszych rzeczy wedogl tych wczesniejszych doradcow to trzeba wymienic pol samochodu i to jeszcze zaczynac od tylu szukac przyczyny, siedze tu pare dni dopiero i mnie szok ogarnia, jak takich mamy mechanikow to nie dziwie sie ludzia ze tak podchodza i tak sa nie ufni mechanikom.Sory ale musialem to napisac zszokowalo mnie to co niekturzy tu wypisuja.A tobie to radze zacznij od prostych rzeczy przerabialem ten temat i tylu opini sie obsuchalem ze uszy wiedly wymienilem czujnik temeratury wody i jak reka odjal,czujnik kosztuje zaledwie pare zlotych a na te wczesniejsze rady to bedzie jeszcze czas z calym szacunikiem.

Stary straszny kozak jesteś i do tego nieomylny. Porównujesz dwa różne auta i do tego zawsze ufasz komputerom -nic tylko pogratulować.!!!!!!!
    Włącz sobie pisownię bo od twoich ,,ortografów"w oczy mnie razi !
  • #19 11625469
    wskers
    Poziom 10  
    To wracamy do punktu wyjścia z tego co widzę :) Czyli zacznijmy od postu 15 tego tematu :)

Moderowany przez zeimp:

Wątek zostawiam na forum, tylko ze względu na Regulamin a dokładniej:
    3.2. Autor tematu, po uzyskaniu odpowiedzi będącej rozwiązaniem problemu, jest zobowiązany zamieścić podsumowanie ze wskazaniem rozwiązania oraz zablokować wątek poprzez kliknięcie w przycisk rozwiązano.

Resztę masz już opisaną, gdzie, co i jak! Czyżby Cię to przerastało, czy może lenistwo Cię opętało?! Pamiętaj, że na tym forum wymagamy minimum wiedzy na temat aut oraz minimum własnego wkładu w zlokalizowanie usterki!

• #20 11626265
    wskers
    Poziom 10  
    Jakbym był mechanikiem i miałbym wiedzę w temacie nie pisałbym tutaj i nie zawracałbym nikomu głowy ( jak chyba zdecydowana większość osób tutaj ), tak więc uwaga chyba bezpodstawna.

PS.

Większych i bardziej czerwonych liter już nie szło zrobić :?: Po otwarciu tematu czułem się jakbym laserem po oczach dostał... :!:
  • #21 11627425
    kaczor4011
    Poziom 15  
    Ocena: 60
    Kolego wskers tak jak pisałem sprawdź najpierw termostat ( sprawdź temperaturę węży od chłodnicy, dolny powinien być zimny lub lekko ciepły - w aktualnych warunkach - jeśli ma podobną temperaturę jak górny to termostat do wymiany) wtedy da się wykluczyć termostat i szukac dalej.
  • #22 11628271
    wskers
    Poziom 10  
    Sprawdziłem - wygląda, ze jest ok.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył problemy z ogrzewaniem w swoim Volkswagenie Sharan 1.9 TDI, gdzie wskazówka temperatury nie osiągała normalnych wartości podczas jazdy w niskich temperaturach. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie termostatu oraz dogrzewacza (webasto), który jest kluczowy dla efektywnego ogrzewania w tych warunkach. Wskazano również na możliwość uszkodzenia czujnika temperatury wody, co może wpływać na działanie systemu grzewczego. Użytkownik zadał pytania dotyczące różnic między webasto a dogrzewaczem oraz problemów z uruchamianiem systemu. Wskazówki obejmowały również sprawdzenie temperatury węży chłodnicy, co może pomóc w diagnozowaniu problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA