logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CD4099-kilka pytań dot. odpowiedniego podłączenia

omen_s 05 Lut 2005 18:45 1543 2
REKLAMA
  • #1 1201185
    omen_s
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    CD4099 to 8-bitowy adresowy zatrzask i chcę go wykorzystać do sterowania 8 tranzystorami. Układ z 8 przyciskami chce podłączyć do wejść BCD A0-A2 układu, to już mam zrobione, ale jak zrobić aby po wciśnięciu np. 1 przycisku na wyjściu nr 1 pojawił się stan wysoki, a po wciśnięciu przycisku np nr 5 stan wysoki pojawił by się na wyjściu nr 5 a na wyjściu nr 1 pojawił się stan 0. Chodzi mi o to aby po naciśnięciu któregoś z przycisków w danym momencie tylko jedno wyjście było aktywne. I nie wiem właśnie jak mam to zrobić (oglądałem note aplikacyjną układu ale nadal nie wiem jak to zrobić) :( Do czego służy pin 3 DATA ?
  • REKLAMA
  • #2 1202998
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Dlaczego chcesz używać CD4099. W TTLach jest układ dekodera priorytetowego UCY7440 (dekoder kodu BCD na kod dziesiętny). Załatwia to sprawę dekodowania i wystawiania danych na wyjściu. Układ mam jednak tę wadę, że nie ma zatrzasków, które trzeby dać na wyjściu. Sprawa jest więc do przemyślenia.
    Co do 4099 to proponuję przyjrzeć się nocie Fairchailda bo trochę więcej wyjaśnia. Układ, który stworzyłeś powinien oprócz zakodowania klawiatury 1 z 8 na BCD generować krótki impuls umożliwiający przepisanie tejże informacji na wyjście. Dlatego napisałem o UCY7440.
    Mimo wszystko nie rozumiem po co ta komplikacja. przecież możnaby bezpośrednio pod 8 przerzutników typu D podłączyć 8 uswitchy i po problemie. Jeśli zdecydowałbyś się na rozwiązania z UCY7440 lub UCY7475 (4 przerzutniki typu latch w jednej kostce) to do uswitchy trzeba będzie podłączyć układ RC, żeby wyjścia nie przełączały się w niekontrolowany sposób po naciśnięcieu switcha.

pozdrawiam
  • #3 1203108
    omen_s
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    W układach scalonych nie jestem za dobry. Osobiście wolałbym układy CMOS ze względu na napięcie zasilania. Możesz mi narysować schemat na przerzutnikach typu D ?
REKLAMA