logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Scania 4 1999 - blokujący lewy zacisk hamulcowy, co sprawdzić?

Anlech i syn 13 Gru 2012 00:51 15378 27
REKLAMA
  • #1 11645149
    Anlech i syn
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam, od jakiegoś czasu mam problem z hamulcami w scanii 4 99' hamulce tarczowe. Mianowicie blokuje mi lewy zacisk. Siłowniki są sprawne na 100% były nawet zamieniane ( na próbę ), założyłem nowy zacisk bo myślałem że się zapieka i dalej nic nie pomogło. Lewa strona hamuje lepiej bo ściąga w lewo, mało tego dzisiejszej nocy jadąc autostradą stałą prędkością bez hamowania od 20km zaczęło blokować lewe koło. Zatrzymałem się, parę razy zaciągnąłem ręczny ruszyłem do przodu do tyłu, poczekałem aż trochę ostygł, odpuściłem regulatorem klocki i w drogę. Na razie jest dobrze, do następnego razu . Taka historia powtórzyła sie już kilka razy. Raz bez dłuższego hamowania , raz po hamowaniu. Pomocy koledzy. Gdzie szukać przyczyny !!!!
  • REKLAMA
  • #2 11645295
    daro111
    Poziom 31  
    Ocena: 859
    Witam.Podłącz manometry i pomierz ciśnienia na zaciągniętym ręcznym prawy i lewy siłownik oraz obwód hamulca zasadniczego i ręcznego.Porównaj czy są takie same,a najlepiej podaj tu.
  • #3 11645629
    Anlech i syn
    Poziom 10  
    Dzięki za szybką odpowiedź. Ciśnienie było sprawdzane na obu kołach , nie pamiętam wartości jakie przedstawiały ale na pewno były porównywalne. Różnica była tylko przed przekręceniem stacyjki i po przekręceniu. Może zawór siły hamowania , podziału hamowania, czy coś takiego, gdzie go szukać ?!
  • #4 11647365
    daro111
    Poziom 31  
    Anlech i syn napisał:
    Może zawór siły hamowania , podziału hamowania, czy coś takiego, gdzie go szukać ?!

Przede wszystkim musisz ocenić czy hamulec blokowany jest mechanicznie czy pneumatycznie.Jeżeli pneumatycznie to albo z powodu zbyt małego ciśnienia w części sprężynowej siłownika lub pojawia się niewielkie ciśnienie w obwodzie hamulca zasadniczego, gdy pedał hamulca nie jest wciśnięty.Czy są jakieś komunikaty błędów w układzie hamulcowym ? Masz tam EBS czy ABS ?
  • REKLAMA
  • #5 11648112
    kwantor
    Poziom 38  
    Ocena: 1225
    Czy sprawdzony został zacisk pod kątem samoregulacji?
    Może mechanizm wewnątrz zacisku nie wraca pod wpływem sprężyny, bo zgnite zatarte łożyska igiełkowe.
  • REKLAMA
  • #6 11649332
    Anlech i syn
    Poziom 10  
    Scania ma tylko abs, błędów jako takich nie ma. Najprawdopodobniej pojawia się ciśnienie w hamulcu zasadniczym. Który zawór jest za to odpowiedzialny ? A jeśli zbyt małe ciśnienie na ręcznym to który ?
  • #7 11651340
    kwantor
    Poziom 38  
    Anlech i syn napisał:
    Scania ma tylko abs, błędów jako takich nie ma. Najprawdopodobniej pojawia się ciśnienie w hamulcu zasadniczym. Który zawór jest za to odpowiedzialny ? A jeśli zbyt małe ciśnienie na ręcznym to który ?

Ciśnienie dozują modulatory, a na ręcznym nie ma być cisnienia, bo hamują wtedy sprężyny.
  • #8 11651388
    daro111
    Poziom 31  
    Jeżeli masz ABS to za bardzo nie ma się tam co zepsuć ,by podawało powietrze tylko na jedną stronę.Hamulec zasadniczy przedniej osi jest sterowany przez główny zawór hamulcowy z wyj.2.2 i biegnie do siłowników (prawy i lewy przód) poprzez elektrozawory ABS które są "normalnie otwarte" i jedynie modulują siłę hamowania przy poślizgu.Jedynie co mogło by się zdarzyć to załamany przewód powietrzny (gdzieś na odcinku siłownik -główny zawór ) lewej strony. wtedy po zahamowaniu jest ok ,ale po odpowietrzeniu układu mogło by pozostawać niewielkie ciśnienie ,które by powodowało lekkie blokowanie koła.To możesz sprawdzić kiedy podczas jazdy poczujesz że zaczyna blokować ,wtedy trzeba sprawdzić na złączu kontrolnym lewego siłownika czy przypadkiem nie ma tam resztek powietrza.Co do ręcznego możesz na czas prób rozblokować ręczny na lewym siłowniku .
  • #9 11654854
    Anlech i syn
    Poziom 10  
    Witam jeszcze raz. Scania posiada EBS a nie jak wcześniej pisałem tylko ABS, przepraszam za pomyłkę !!! Posiada jeden zawór EBS z prawej strony na ramie a z lewej strony pod skrzynką akumulatorów. Poprzedniej nocy znowu sytuacja się powtórzyła. W momencie blokowania nie ma ciśnienia w siłowniku hamulca zasadniczego, więc pozostaje (tak mi się wydaje) problem ze zbyt małym ciśnieniem na ręczny. Czy może być przyczyną lewy zawór EBS ?
  • #10 11654866
    multihunter
    Poziom 26  
    Ocena: 114
    odpuszczanie klocków na samoregulatorze nie ma większego sensu, bo kilka wciśnięć pedałem i powracasz do stanu poprzedniego. Sprawdź czy w zacisku nie ma przypadkiem lodu, jak to zrobisz i nie przyniesie efektu to odpuść ręczny na siłowniku na tym kole co blokuje(czasem uszczelniacz blokuje powrót siłownika), dodatkowo możesz zamienić stronami modulatory, sprawdź też samoregulator na zacisku odpuszczając klocki jednocześnie zostawiając nasadkę/klucz i obserwować jak się reguluje/obraca podczas naciskania pedałem. Pierwsza os sterowana jest "bezpośrednio" z głównego czyli ile wciśniesz tyle pompnie
  • #11 11654929
    daro111
    Poziom 31  
    Anlech i syn napisał:
    Czy może być przyczyną lewy zawór EBS ?

Jeżeli piszesz że w momencie blokowania nie ma powietrza na zasadniczym to pozostaje ręczny (z pneumatyki) .Ręczny można tak jak pisałem na czas prób rozblokować skręcając śrubę przy siłowniku.Jeżeli dalej będzie blokować to już tylko mechanicznie czyli zacisk itp.Modulator EBS będzie ok gdyby było inaczej to system EBS zgłaszał by problemy.
  • #12 11654968
    multihunter
    Poziom 26  
    Ocena: 114
    istnieje możliwość że nie będzie żadnych błędów- uszkodzony czujnik ciśnienia. Tą ewentualność można wyeliminować po przez zamianę stron modulatorów, to nic nie kosztuje.
  • #13 11656665
    Rzexxnik
    Poziom 16  
    Ocena: 176
    Mówisz, że masz jeden modulator? Jest zima, ten modulator prawdopodobnie Ci przymarza. Uważam że masz ten modulator do wymiany. Miałem tak kilka razy. Podłacz pod komputer i sprawdz jakie ciśnienia daje i czy spadają odrazu po odpuszczeniu hamulca. Jeśli tak tak nie jest to masz go do wymiany.
  • #14 11658715
    Anlech i syn
    Poziom 10  
    Modulatory EBS mam dwa na przednią oś i jeden pod siodłem na tylną. Odpuszczanie samoregulatorem ma sens !!! Chociażby po to żeby dalej jechać - do następnego blokowania. Jutro zamierzam wymienić lewy modulator EBS ( ten pod skrzynką akumulatorów )
  • #15 11659494
    kwantor
    Poziom 38  
    Ja bym za Chiny nie wymieniał, skoro stwierdziłes że podczas blokowania jest zero cisnienia na siłowniku.
    Przyczyna jest inna- mechaniczna, po prostu nie wraca dzwignia rozpierająca- jest kilka przyczyn: popękana sprężyna w siłowniku i gnój na pierwszej membranie, problem w łożyskowaniu dźwigni zacisku, bywa też przeciek powietrza wewnatrz silownika ze strony ręcznego.
    Jaki to straszny wyczyn wziąć reką i sprawdzić czy cofnął się siłownik po odhamowaniu.
    Jeśli sie nie cofnął do konca, to następna próba i odkręcenie przewodu od modulatora- tyle, aby wykluczyć jego niesprawność.
    Chyba, że to Twoje sprawdzanie to typu wydaje mi się.
    Mają być konkrety.
    Podmiana siłownika na nowy? czy zardzewiały wyleżany w pokrzywach?
  • #16 11659543
    daro111
    Poziom 31  
    kwantor napisał:
    Ja bym za Chiny nie wymieniał, skoro stwierdziłes że podczas blokowania jest zero cisnienia na siłowniku.
    Przyczyna jest inna- mechaniczna, po prostu nie wraca dzwignia rozpierająca

Popieram kolegę kwantora ,wymiana modulatora nic nie da skoro nie ma powietrza na zasadniczym podczas blokowania. Rozblokuj jeszcze ręczny na lewej stronie by wyeliminować tą możliwość.Jak dalej będzie blokować to tylko mechanicznie.
  • #17 11662122
    Anlech i syn
    Poziom 10  
    Panowie, jak wcześniej pisałem siłowniki były zamieniane stronami, więc silownik jest na pewno sprawny. Na starym zacisku blokowało i na nowym dzieje się to samo. zaręczam że mechanicznie jest wszystko sprawne. Ciśnienia nie ma w hamulcu zasadniczym ale być może jest za małe ciśnienie na recznym, jutro przed wymianą modulatora to sprawdzę
  • REKLAMA
  • #18 14159612
    karol-87
    Poziom 9  
    Ocena: 47
    Witam Kolego Anlech i Syn chciałem się zapytac czy poradziłeś sobie z tym blokującym kołem w Scani. Bo u mnie dzieje się to samo, tyle że w ebs-ie jest bład bodajże 10/9. Jeśli tak to proszę o odpowiedz co było przyczyną?
  • #19 14174334
    Anlech i syn
    Poziom 10  
    Witam, kolego w zasadzie do dnia dzisiejszego nie wiem jaka była przyczyną. Tak jak pisalem, wymienialem zamienialem stronami zaciski, siłowniki, mierzylem ciśnienie na ręcznym i zasadniczym hamulcu i wszystko było dobrze - do następnej drogi. Zmieniłem takze zawór ebs i po jego zmianie zagrzanie hamulca pojawiło się tylko raz i do dnia dzisiejszego nie wystąpiło. Ale Nie dam palca uciąć ze to wina zaworu ebs. Jeśli ty masz błędy ebs to może podmienić z innego auta i zobaczyć jaką będzie reakcja, pomierz także ciśnienie na silownikach- u mnie to było w granicach 11atm. Pamiętam na pewno ze wartości na obu stronach były równe. Powodzenia
  • #20 14177728
    Anlech i syn
    Poziom 10  
    Witam, kolego w zasadzie do dnia dzisiejszego nie wiem jaka była przyczyną. Tak jak pisalem, wymienialem zamienialem stronami zaciski, siłowniki, mierzylem ciśnienie na ręcznym i zasadniczym hamulcu i wszystko było dobrze - do następnej drogi. Zmieniłem takze zawór ebs i po jego zmianie zagrzanie hamulca pojawiło się tylko raz i do dnia dzisiejszego nie wystąpiło. Ale Nie dam palca uciąć ze to wina zaworu ebs. Jeśli ty masz błędy ebs to może podmienić z innego auta i zobaczyć jaką będzie reakcja, pomierz także ciśnienie na silownikach- u mnie to było w granicach 11atm. Pamiętam na pewno ze wartości na obu stronach były równe. Powodzenia
  • #21 15587292
    Sir-Marko
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Witam czy wiadomo co to była za przyczyna z tymi blokującymi hamulacmi, bo mam scanie 99r i dwa razy mi sie zblokowały hamulce prawy przód i prawa oś ciągnąc, oś wleczona i prawa strona ok, mechanicznie sprawdzalem wszystko ok, czyżby to był ten zawór EBS?
  • #22 15595514
    karol-87
    Poziom 9  
    Witam ja do dnia dzisiejszego nie wiem co jest przyczyna i dalej tak jeżdzę.
    Nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale w innej scanii były słabe hamulce tzn. naczepa słabo hamowałą, wiec przelożyłem do niej zawór z jeszcze innej scanii ten co jest pod skrzynką akumulatorów, wtedy zaczeło mi palic hamulce z tyłu na prawej stronie. pozamieniałem te zawory tak jak były i narazie nie pali ale haulce są dalej słabe w naczepie, zostaje mi tylko wyregulowac ciągnik z naczepą. A w tej poprzedniej scani nie znam przyczyny i tak jezdze az moze sie kiedys wpadnie na jakis pomysł co z tym zrobic. Mechanicznie tez wszystko jest sprawne.
  • #23 15597321
    Sir-Marko
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Witam, dziś zmieniam główny zawór siły hamowania, on jest pod maską ponieważ wyskoczył mi błąd, RED według kompa pokazało ze trzymałem hamulce ponad 2min, a wg nie było mnie w kabinie, a w aucie tylko palił sie zapłon, porozmawiałem z fachowcami i poczytałem troszke, mowią ze to może być blokujący sie pedał na sworzniu, lub ten zawór przepuszcza delikatnie powietrze, tam wychodzą 5 przewodów 4 na ham. w aucie, a 1 na ham. w przyczepie, tyle co mi jest wiadomo to on jest odp. za siłe hamowania, zawór nowy to 180zł na allegro z 12m-cy gwarancji, to nie żadne koszta, a i roboty nie dużo, dam znać co i jak po tyg.
    Pozdrawiam
  • #24 20718952
    koniol
    Poziom 16  
    Ocena: 72
    Witam.
    Postanowiłem odświeżyć temat.
    Mam ten sam problem tyle że, w Scanii R 2006. Początkowo miałem problem z zaciskiem bo w ogóle nie podstawiał. Zawiozłem więc zacisk do regeneracji. Początkowo wszystko było ok, po przejechaniu około 1000 km, samochód zaczęło ściągać na lewo. Po zatrzymaniu tarcza czerwona. Odkręciłem o kilka obrotów tłoczki, i pojechałem dalej. Po kilkudziesięciu kilometrach zacisk podstawił tłoczki z powrotem i wszystko jest ok. Sprawdzałem na lewarku, koło nie blokuje. Hamulce działają poprawnie, nic nie ściąga. ALE. Od jakiegoś czasu świeci kontrolka hamulców i mam sporo błędów w ebs. Jeśli koledzy mają chwilę proszę o rozszyfrowanie. Biorę pod uwagę źle zregenerowany zacisk, ale nie jest powiedziane, że to musi być przyczyna. Dodam, że siłownik jest nowy, klocki nowe, nie zacinają się w zacisku.
    Załączniki:
    • Scania 4 1999 - blokujący lewy zacisk hamulcowy, co sprawdzić? IMG_5057.JPEG (553.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Scania 4 1999 - blokujący lewy zacisk hamulcowy, co sprawdzić? IMG_5056.JPEG (534.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Scania 4 1999 - blokujący lewy zacisk hamulcowy, co sprawdzić? IMG_5055.JPEG (543.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Scania 4 1999 - blokujący lewy zacisk hamulcowy, co sprawdzić? IMG_5053.JPEG (595.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Scania 4 1999 - blokujący lewy zacisk hamulcowy, co sprawdzić? IMG_5054.JPEG (590.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Scania 4 1999 - blokujący lewy zacisk hamulcowy, co sprawdzić? IMG_5052.JPEG (563.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Scania 4 1999 - blokujący lewy zacisk hamulcowy, co sprawdzić? IMG_5051.JPEG (606.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Scania 4 1999 - blokujący lewy zacisk hamulcowy, co sprawdzić? IMG_5049.JPEG (625.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Scania 4 1999 - blokujący lewy zacisk hamulcowy, co sprawdzić? IMG_5050.JPEG (556.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Scania 4 1999 - blokujący lewy zacisk hamulcowy, co sprawdzić? IMG_5048.JPEG (552.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Scania 4 1999 - blokujący lewy zacisk hamulcowy, co sprawdzić? IMG_5047.JPEG (562.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Scania 4 1999 - blokujący lewy zacisk hamulcowy, co sprawdzić? IMG_5045.JPEG (561.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Scania 4 1999 - blokujący lewy zacisk hamulcowy, co sprawdzić? IMG_5046.JPEG (537.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Scania 4 1999 - blokujący lewy zacisk hamulcowy, co sprawdzić? IMG_5042.JPEG (679.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Scania 4 1999 - blokujący lewy zacisk hamulcowy, co sprawdzić? IMG_5043.JPEG (606.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Scania 4 1999 - blokujący lewy zacisk hamulcowy, co sprawdzić? IMG_5044.JPEG (582.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 20719412
    karol-87
    Poziom 9  

Witam.
    U nas nie udało się ustalić przyczyny blokowania. Auta nie ma już od paru ładnych lat. Jeszcze w innej Scani miałem kiedyś taką sytuację, że tłoczki nie były równo wyregulowane i niby po zahamowaniu odbijały klocki, ale jednak leciutko klocek ocierał o tarczę i paliło.
  • #26 20720293
    darfur5
    Poziom 35  
    Ocena: 1704
    Większość błędów dotyczy osi napędowej czyli kola 3 i 4 . Dotyczą usterki elektrycznej czujników prędkości obrotowej kół lub odległości tych czujników od pierścieni polaryzacyjnych a w ostateczności usterki wewnętrznej modulatora na tej osi. Sprawdź też zużycie klocków na pierwszej osi bo tam chyba jest cienko.Kody czterocyfrowe informują o uszkodzonym CAN Low naczepy, więc sprawdź przewody i gniazda między koniem a naczepą. Wykasuj pamięć błędów i zrób jazdę próbną po każdej ingerencji w układ ABS/EBS.
  • #27 20720660
    koniol
    Poziom 16  
    Dziękuję. Faktycznie świeci abs, bo na tylnej osi czujnik do wymiany. Klocki są nowe. Niestety zacisk z regeneracji wrócił bez czujnika zużycia. Kontrolka awarii hamulców zapala się zawsze chwilę po uruchomieniu silnika. Dziękuję za pomoc.
  • #28 20725997
    koniol
    Poziom 16  
    multihunter napisał:
    odpuszczanie klocków na samoregulatorze nie ma większego sensu, bo kilka wciśnięć pedałem i powracasz do stanu poprzedniego.

Zastanawiam się jeszcze nad kwestią samego odpuszczania zacisku poprzez kręcenie samoregulatorem. Gdyby zacisk był zablokowany, to z tego co wiem jedyne co można zrobić to go urwać. Wnioskuję zatem , że kolega po zatrzymaniu auta w trakcie wystąpienia blokady hamulca odkręcając regulatorem tłoczki nie miał zablokowanego zacisku, a więc oznacza to , że kolejne hamowanie mogło powodować jego odblokowanie. Dlatego też pomiary wskazywały brak ciśnienia powietrza w przewodzie hamulca zasadniczego. U mnie jest tak samo. Kiedy odkręcam regulatorem tłoczki , nie mam oporu. Wniosek . Zatrzymanie auta w czasie pojawienia się usterki może powodować , że hamulec się odblokowuje. Według mnie albo zawiesza się zawór hamulca zasadniczego pod pedałem, albo zacina się palec w zacisku. Każde kolejne naciśnięcie odblokowuje hamulec. Proszę o konentarze.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem blokującego lewego zacisku hamulcowego w Scanii 4 z 1999 roku. Użytkownik zgłaszał, że mimo wymiany zacisku i siłowników, problem nadal występuje, a hamulec blokuje się podczas jazdy. Uczestnicy sugerowali różne przyczyny, w tym niewłaściwe ciśnienie w obwodzie hamulca zasadniczego, problemy z zaworami EBS, a także mechaniczne uszkodzenia w zacisku. Wskazano na konieczność sprawdzenia ciśnienia w obwodach hamulcowych oraz ewentualne zamiany modulatory. W końcu, po wymianie zaworu EBS, problem z blokowaniem hamulca ustąpił, choć nie było pewności, czy to była jedyna przyczyna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA