logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można ładować urządzenie "silniejszą" (jeśli idzie o [A], nie [V])

litostrotos 18 Gru 2012 20:02 74748 17
REKLAMA
  • #1 11669578
    litostrotos
    Poziom 2  
    Ocena: 7
    Witam,
    domyślam się, że to lamerskiem pytanie, ale jestem lamerem :)
    - czy ładowanie urządzenia ładowarką mającą wyższy prąd znamionowy niż oryginalna (dedykowana), zagraża uszkodzeniem urządzenia?

Żeby wyrazić się konkretniej - mam na oku ładowarkę sieciową z wyjściem USB, która ma na wyjściu napięcie 5V, prąd .. 2,1 A. Czy mogę jej użyć do ładowania kindle, którego oryginalna ładowarka ma 5V i 850 mA?
  • REKLAMA
  • #3 11669910
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    agent8888 napisał:
    Przy napięciu 5V jedna daje max 2.1 A a kolejna 850 mA

Użycie takiej ładowarki nie zniszczy urządzenia lecz skróci żywotność akumulatorków.

Podasz mi źródło tej mądrości ludowej :?:
  • #4 11669937
    agent8888
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    marek216 - a co nie podoba ci się w mojej wypowiedzi ?
    Oznaczenia na urządzeniu mówią jednoznacznie - 5V 850mA - czyli 5V masz zawsze póki nie podłączysz urządzenia które ma zapotrzebowanie na prąd większe niż 850mA.

Powyżej tego prądu spada napięcie !!!!!!!!!!

Dodano po 2 [minuty]:

a jeśli uważasz, ze mając zasilacz 5V 2000mA i zasilacz 5V 500mA - to naładujesz tak samo akumulatorki w tym samym czasie bez żadnych konsekwencji (dla ogniw) to .... życzę powodzenia.
  • REKLAMA
  • #5 11670109
    marek216
    Poziom 43  
    Rusz główką :!:

Mocniejsza ładowarka nie uszkodzi ogniw, bo właściwie za prąd a co za tym idzie czas ich ładowania odpowiada układ w urządzeniu :!:

Mocniejsza ładowarka pozwoli naładować ogniwa w optymalnym czasie bez przegrzewania samej ładowarki.
  • #7 11670210
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 11671348
    marek216
    Poziom 43  
    agent8888 napisał:
    nie każde urządzenie posiada w sobie układ ładujący - w większości przypadków odpowiada za to sama ładowarka...

Ponownie proszę żebyś podał źródło swoich mądrości bo takich bzdur dawno w tym dziale nie było.
  • #9 11671361
    DwoMa
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Kolego agent8888.
    W przypadku posiadania dwóch źródeł napięcia o różnej wartości prądu nomianlnego, to odbiornik do którego zostanie podłączone to źródło odpowiada za przepływ przez niego prądu. Jeżeli wcześniej używana była ładowarka o niższym prądzie, a obecnie bedzie o wyższym, to nic złego się z urządzenim nie stanie. Prąd z mocniejszej ładowarki bedzie pobierany taki sam jak ze słabszej, tylko jak wspomniał marek 216 ładowarka będzie mniej się grzała.
  • #10 11671367
    litostrotos
    Poziom 2  
    Dziękuję za wypowiedzi, Panowie.
    Może dodam jeszcze moje 3 grolsche.
    Ja rozumuję tak:
    - natężenie prądu zależy od napięcia (5V) i oporu - urządzenie (prawo Ohma). W obydwu przypadkach są takie same, to i natężenie prądu powinno być takie samo. W takiej sytuacji prąd znamionowy ładowarki byłby czymś w rodzaju "górnego limitu", który może być ewentualnie osiągnięty jeżeli przyłączone urządzenie tyle pociągnie.

Ale zadałem pytanie, bo oparcie się na tym moim "chłopskim rozumowaniu" wydaje mi się ryzykowne. Może w grę wchodzić np. opór wewnętrzny ładowarki (impedancja), który może chronić przed jakimś "przeładowaniem/przegrzaniem" w przypadku użycia tej ładowarki o mniejszym prądzie. A nie chciałbym zniszczyć urządzenia.

Sądzę, że spekulacje oparte "mądrościach ludowych" nam tu nie wystarczą, liczę na wypowiedź kogoś, kto po prostu wie :)
  • REKLAMA
  • #11 11671436
    koala106
    Poziom 39  
    Ocena: 1240
    Prąd podawany na ładowarce powinien w teorii odpowiadać wydajności ładowarki - czyli maksymalnemu natężeniu prądu jakie bez szkody dla ładowarki można pobierać z niej do urządzenia, to, że będzie miała wyższą wydajność w niczym nie przeszkadza.
  • #12 11671439
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1051
    Było już - ale powtórzę - praktycznie wszystkie mobilne urządzenia elektroniczne mają wbudowany kontroler ładowania i to on zarządza procesem. Tak dobiera prądy aby nie przegrzewać ogniw. Oczywiscie jak ogniwa nie są nagrzane, to podaje na ogniwa większy prąd i w niektóych przypadkach "wydajniejsza" prądowo ładowarka może skrócić czas ładowania.
    Dotyczy to "inteligentnych" urzadzeń zawierajacych rozbudowane chipy do zarządzania energią - w prymitywnych urządzeniach jest zwyczajne ograniczenie prądu - ale i tak to urządzenie decyduje o tym jaki prąd jest pobierany z ładowarki.
  • #13 11671950
    litostrotos
    Poziom 2  
    Dlaczego w takim razie w ogóle są produkowane ładowarki o niskim prądzie, np. 500 mA? Dla wątpliwej oszczędności materiału? Bo tak, to byłaby prosta zasada dla nabywcy - im więcej mA, tym lepiej, i te słabe by zostały wyparte z rynku...
  • REKLAMA
  • #14 11671969
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1051
    Bo tyle akurat idealnie wystarcza. Kompromis między kosztami produkcji, czyli ceną, a średnim prądem ładowania oraz czasem ładowania.
    Trzeba też pamiętać o "maksymalnym prądzie ładowania" dla ogniw zależnym od wykonania i pojemności - to nie jest tak że jak masz do dyspozycji 2A to tyle będzie wynosił prąd ładowania - ten prąd będzie ograniczany temperaturą oraz "maksymalnym prądem ładowania" (często impulsowo poprzez skomplikownay algorytm) - więc w praktyce z tej Twojej ładowarki dwu-amperowej i tak średnio popłynie 500mA. Jednak kiedy urządzenie ma "zapas" możliwości akumulatora (np. pojemność odpowiednio wysoka) i jednocześnie temperatura jest niska to kontroler może "zechcieć" podnieść prąd ładowania - tylko musi mieć ten zapas prądu na swoim zasilaniu - na klasycznej ładowarce (np. tej 500mA) nie podniesie i będzie ładował "tym co jest".
  • #15 11672015
    koala106
    Poziom 39  
    Ocena: 1240
    To bardzo proste - te o większej wydajności kosztują więcej - tam gdzie nie jest to zasadne są stosowane tańsze - księgowi rządzą światem - a każdy grosz przy milionowych skalach produkcji ładowarek ma znaczenie.
  • #16 13923550
    majakpl
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Witam,
    ja mam pytanie z 2 strony.
    Czy mogę ładować router ładowarką słabszą mianowicie 5V/0.7A,
    a powinna być 5V/1A?
  • #17 13923671
    marek216
    Poziom 43  
    majakpl napisał:
    Czy mogę ładować router ładowarką słabszą mianowicie 5V/0.7A,
    a powinna być 5V/1A?

Wyłączony dłużej będzie się ładował, ale naładujesz.
    Na włączonym już niekoniecznie - zależy od zapotrzebowania urządzenia na prąd w czasie pracy.
  • #18 16314994
    mariuszp19
    Poziom 35  
    Ocena: 410
    Analogiczna sytuacja jest opisana w poście #16 i #17.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestię ładowania urządzeń elektronicznych, takich jak Kindle, za pomocą ładowarek o wyższym prądzie znamionowym. Użytkownicy zgodzili się, że ładowarka o wyższym prądzie (np. 2,1 A) może być używana do ładowania urządzenia, którego oryginalna ładowarka ma niższy prąd (850 mA), ponieważ to urządzenie reguluje pobór prądu. Wbudowane kontrolery ładowania w nowoczesnych urządzeniach zapobiegają uszkodzeniom, a mocniejsza ładowarka może skrócić czas ładowania bez ryzyka przegrzania. Wskazano również, że ładowarki o niższym prądzie są produkowane z uwagi na koszty i specyfikacje urządzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA