logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Golf IV 1.9 TDI 110KM - spadek mocy na 3. i 5. biegu, co sprawdzić?

pions 23 Gru 2012 14:03 19629 17
REKLAMA
  • #1 11687823
    pions
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam.
    Jestem urzytkownikiem VW golf IV 1.9 tdi 110km. I of jakiegos czasu man z nim problem.
    Mieszkam w gorzystym terenie,ale nigdy nie mialem zadnych problemow z wyjazdem pod gore i dojazdem do domu. Do momentu jak angle stracil moc. Uwydatnia sie on zazwyczaj na trzecim biegu przy 2300 obrotach, oraz na piatym biegu przy okolo120 km/h na prostej drodze.
    Juz nie wiem Co mu dolega.
    Dodam tyle ze juz mialem czyszczona turbine, wymione lopatki, gruszka NA turbine tez by la robiona, czujnik N75 juz 2 razy byl zmieniany i oczywiscie EGR tez. PO kazdej wymianie by postep i kuce wracaly ale tylko NA chwile. Juz mi sil i brakuje i powoli kasy tez. Pomoze mi ktos?
    Lubie to auto.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 11688149
    forevwers
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    A VAG-a podpinałeś, błędy jakieś były-są?? Czy po prostu wymieniałeś po kolei wszystko co mechanikowi się umyślało (lub tobie)
  • #3 11688169
    tomasz0703
    Poziom 26  
    Ocena: 489
    Na pewno bląd przekroczonej wartości doładowania .
  • REKLAMA
  • #4 11704363
    serg77
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    skoro była wymieniana to może być źle wyregulowana gruszka od turbo, musiałbyś mieć vag-a i metodą prób i błędów ją doregulować
  • Pomocny post
    #5 11704948
    devil16v
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Sprawdź dokładnie wszystkie wężyki podcisnieniowe,czy są w dobrym stanie i czy są właściwie podłączone
  • #6 11710064
    pions
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    witam przepraszam ze nie odpisywałem, ale jakoś tak wyszło.
    Tak vaga miałem podpiętego i nie pokazało zadnych błędów.
  • #7 11710186
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3924
    pions napisał:
    Tak vaga miałem podpiętego i nie pokazało zadnych błędów.

To znak, że już nic nie da się zrobić, widocznie taki samochód....chyba, chyba że, no wiesz będzie ciężko, ale w końcu oddasz do dobrego fachowca i wtedy masz duże szanse, że auto zacznie jeździć normalnie...
  • REKLAMA
  • #8 11752829
    cavix
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Sprawdź kolego jak wspomniał przedmówca wszystkie wężyki podciśnienia, króciec na pompie Vacum oraz podłączenie wężyków.

Obstawiałbym nieszczelność, sprawdz przy okazji połaczenie EGR dolot czesto przedmuchuje w tym miejscu oring.
  • #9 11771228
    pawellxyz
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Sorka ze podpinam sie pod ten temat, ale jestem tu nowy, więc tak jestem posiadaczem vw golfa 4 1, 9 tdi silnik alh, czytałem wiele ale nie znalazłem swoich objawów, więc tak, zaczeło sie wszystko gdy oddałem samochodzik do pompiaza miał on przeczyścić wtryski, gdy odebrałem od niego samochodzik okazało sie ze nie mam on ani mocy ani przyśpieszenia,na jedynce i dwojce jakoś idzie ale 4 i 5 to katastrofa a co leprze zanim dojechałem do domu to po drodze od tego pompiaza odkręcił mi sie wtrysk i zaczeło uciekać cisnienie, po kontakcie z tym mechanikiem dokręciłem ten wtrysk ale mocy nadal nie ma, sprawdziłem dosłownie wszystko ,zaworki turbinke itd, ale wszystko niby wpoządku jest,co moze być spowodowane taką utrata mocy??
  • REKLAMA
  • #10 11771253
    kajaba autoserwis
    Poziom 30  
    Ocena: 667
    pawellxyz napisał:
    sprawdziłem dosłownie wszystko ,zaworki turbinke itd, ale wszystko niby wpoządku jest,co moze być spowodowane taką utrata mocy??

Wyniki z diagnostyki jakie?
    A Przepływomierz sprawdzony?
  • #11 11771395
    pawellxyz
    Poziom 11  
    przepływka sprawna na 100% przekładana od innego sprawnego golfika, zrobiłem dziś logi ale nie umie ich jakoś w exelu przedstawić

Dodano po 1 [minuty]:

diagnosta powiedział ze cały układ turbiny, podciśnienia , egr, przepływka, itp, jest sprawne, nie wie do konca ale podejzewał coś ze moze być coś nie tak z kątem wtrysku albo rozrządem
  • #12 11771478
    T5
    Admin grupy Samochody
    Ocena: 4182
    pawellxyz napisał:
    gdy odebrałem od niego samochodzik
    Wiesz co to jest reklamacja na usługę?
    Chyba że sam w stodole ----- a to teraz trzeba do warsztatu....
  • #13 11771541
    pawellxyz
    Poziom 11  
    wiem nawet byłem u tego gościa 2 razy, mowił ze nic tam nie ruszał tylko wtryski, sprawdził je i mowi ze są dobre,chodz teraz sam juz mu nie wieze chodz zawsze u niego wszystko robiłem i nigdy mnie nie zawiodł,

a moze wie ktoś jak ty wzocić logi ktore mam zrobione moze w nich coś będzie,
  • #14 11771608
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3924
    Żadnych logów nie wrzucaj tylko oddaj komuś normalnemu do naprawy, jeśli ci nawet coś podpowiemy to i tak będą domysły nigdy na 100% a i nie będziesz wiedział co z tym zrobić....mało wydałeś pieniędzy bez sensu...
  • #15 11771648
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2259
    pawellxyz napisał:
    więc tak, zaczeło sie wszystko gdy oddałem samochodzik do pompiaza miał on przeczyścić wtryski,
    Co miało poprawić "czyszczenie wtrysków" i jak on je czyścił.
    pawellxyz napisał:
    sprawdziłem dosłownie wszystko ,zaworki turbinke itd, ale wszystko niby wpoządku jest,co moze być spowodowane taką utrata mocy??
    Oddaj samochód do warsztatu bo twje sprawdzanie to będzie wszystko na niby.
  • #16 11772100
    pawellxyz
    Poziom 11  
    autko drgało podczas przyśpieszania i nierówno pracowało, dziś poszukam dobrego mechanika
  • #17 11789455
    pawellxyz
    Poziom 11  
    Byłem dziś u dobrego mechanika, który pracuje w VW ale robi sobie takżee po godzinach, podłączył komputer
    i wykazało wszystko w porządku, jedynie był lekko przestawiony kąt wtrysku, umówiłem się z nim na podmianę wtryskiwaczy może to pomoże.
  • #18 11793953
    glapsson
    Specjalista elektronik
    Ocena: 645
    Powiem tak....
    Był u mnie kiedyś jeden kolega który ... tez oddał auto do pompiarza ... ale od traktorów który nie miał pojęcia o wtryskach dwuspręzynowych.
    Efekt był identyczny ... przed wjazdem do w/w pompiarza było ok a po wyjeździe już nie.
    VAG bez błędów - parametry prawidłowe a zachowanie auta jakby dostawał 1/2 dawek.
    Polecam lekturę w google o w/w wtryskach.

ale jeszcze najpierw sprawdzić wtrysk z kabelkiem ... czy nie jest urwany.
    i poczytać o wtrysku sterującym ( cewka ma odpowiednia rezystancje)

Dodam ze skończyło się na porządnym serwisie i zrobieniu wtrysków jak trzeba.
    Potem można było zrobić to co ja miałem zrobić ...

PS .W zasadzie po co oddawać wtryski do " jakiegoś " pompiarza -- jak firmy oferują usługę zrobienia wtrysków z 12 miesięczną gwarancja od 90 do 150zł za sztukę. ten pompiarz pewnie skasował po 50 i jeszcze napsuł.
    Nie rozumiem dlaczego do niego nie pojedziesz i mu nie każesz naprawić tego co popsuł- ewidentnie jak opisujesz auto jeździło a po wyjeździe od niego już nie.
    No chyba że sam dłubałeś i teraz szukasz ratunku.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik VW Golf IV 1.9 TDI 110KM zgłasza problem ze spadkiem mocy na 3. i 5. biegu, szczególnie przy określonych obrotach i prędkości. W przeszłości przeprowadzono szereg napraw, w tym czyszczenie turbiny, wymianę łopatek, gruszki oraz czujnika N75, a także EGR. Po każdej naprawie występowały chwilowe poprawy, ale problem powracał. Użytkownik podłączył VAG, który nie wykazał błędów. W odpowiedziach sugerowano sprawdzenie wężyków podciśnieniowych, regulację gruszki turbo, a także diagnostykę kąta wtrysku i rozrządu. Wskazano również na możliwość nieszczelności w układzie dolotowym oraz problemy z wtryskiwaczami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA