logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy istnieje ściemniacz kompatybilny z żarówkami energooszczędnymi?

Billy Corgan 08 Lut 2005 17:40 26065 22
REKLAMA
  • #1 1210302
    Billy Corgan
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Drodzy forumowicze ;)
    Czy istnieje jakikolwiek ściemniacz do żarówek energooszczędnych?
    Jeśli tak to prosiłbym o schemacik czy link.
    Ale coś mi się zdaje że jednak nie jest to możliwe bez ingerencji w bebechy takiej żarówki.
  • REKLAMA
  • #2 1210341
    zbych m
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    Tak naprawdę to nie są żarówki tylko świetlówki z elektroniką w środku, aby udawały żarówkę i możliwości regulacji świecenia są bardzo małe.
  • #3 1210352
    dj_jasin
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Tzra by było zastosować pontencjometr kilka rezystorów i kondensatorów i jescze do tego chyba jakiś układ scalony tak mi się chyba wydaje lub zapytaj w sklepie czy coś takiego istnieje.
    Pozdro
  • #4 1210902
    zenek1
    Poziom 18  
    Ocena: 38
    Napewno są takie ściemniacze (patrz oferta Legrand), niestety nie wiem jak działają:(
  • REKLAMA
  • #5 1212566
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    Witam.
    Wystarczy przeczytać na opakowaniu elektrooszczędnej świetlówki kompaktowej taką informację:
    Nie stosować w obwodach ze ściemniaczami, wyłącznikami elektronicznymi oraz fotokomórką.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #6 1212589
    zoltar
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    Są produkowane żarówki energooszczedne ze ściemniaczami. Są tego trzy rodzaje.
    1. Zmianę jasności uzyskuje się przez wyłaczenie i ponowne załączenie w czasie nie dłuższym niż 3sek.
    Najczęsciej mają dwie jasności 50% i 100%.
    2. Z regulatorkiem na żarówce.
    3. Z wyprowadzeniami na regulatore zewnętrzny.

Poczytaj na stronach philipsa i osramu. Są oferowane. W sklepach nie widziałem.

Pozdrawiam
  • #7 1212722
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    Witam.
    Oczywiście oparłem się o wyroby Philipsa. Niestety nie spotkałem sie z z płynna regulacją zintegrowanych świetlówek kompaktowych. Są w ofercie żarówki o skokowyj regulacji strumienia świetlnego. Pozostałe posiadają adnotacje: brak możliwości regulacji strumienia świetlnego.
    Pozdrawiam.
  • #8 1214684
    ziomek11
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Niestety take żarówki nie mogą byś używane w taki sposób!
    Kiedyś zrobiłem coś takiego i żarówka zaraz się spaliła!
  • #9 1215412
    Billy Corgan
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Rozumiem. A są takie żarówki o skokowej regulacji strumienia świetlnego dostępne w sklepach? W Polsce?
    A jak nie to ile kosztują za granicą?
    Szukałem na stronie firmy "Osram" ale nic nie znalazłem.
    Może dam se spokój z tymi świetlówkami.
    W takim razie wkręce zwykłą 40-stke i zrobie ściemniacz. Czy w takim razie wraz ze ściemnianiem będzie spadać moc?
    Chodzi mi o oszczędność.
  • #10 1216056
    Lukkrak
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam... Tez nad tym myslałem, przydalo by sie takie w pokoju... Ale niestety chyba pozostają zwykłe zarówki... Myślalem tez o wyciągnięciu elektroniki z takiej żarowki i zrobieniu swojej żeby dało sie rególowac jasność, ale z tego co pamietam jasnośc świetlówki nie zależy wiele od prądu, przy zmniejszaniu prądu jasnośc troche spada i w pewnym momecie swietlówka gaśnie, chyba że sie myle to prosze o sprostowanie... Odnośnie pytania Billy Corgan jak zastosujemy zwykłą żarowke i sciemniacz np. na triaku i będziemy sterować kątem zapłonu to do żarowki będzie dostarczana różna moc...
  • REKLAMA
  • #13 3606134
    bodzio1587
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Witam.
    Zadziała tylko na zwykłej rurze i do tego to jest zrobione.
    Na energooszczędnych nie. Bo one mają w sobie elektronikę.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #16 3606313
    dasko
    Poziom 20  
    Ocena: 72
    Sterowanie odbywa sie poprzez modulacje szerokosci impulsow zasilajacych jak wynika z przebiegow, ale tak sobie mysle nie latwiej zastosowac zwykly zyrandol tak na 3 swietlowki i klasyczny przelacznik i masz 3 poziomy swiecenia bez zadnych kombinacji :) a jeszcze mozna podobierac wietlowki o roznej mocy wedlug potrzeby tanio i dobrze.
  • #17 3606530
    bodzio1587
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Witam.
    Tylko teraz każdy kto chce mieć świetlówki ze ściemniaczem, musi powymieniać w całym domu wszystkie świetlówki na nowe firmy EMC
    (bo tylko ona jako jedyna na świecie opracowała całkowicie innowacyjną cyfrową technologię ściemniania świetlówek FlexDigit).
    Ciekawe jaka jest cena jednej sztuki. Czy to się opłaci?.
    Pozdrawiam
  • #18 3606580
    krzyś5
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Witam. Właśnie naszkicowałem schemat elektroniki od tanich i popularnych ''żarówek energooszczędnych'' .Czy istnieje ściemniacz kompatybilny z żarówkami energooszczędnymi? Jak widać jest to przetwornica półmostkowa ,pracująca z częstotliwościa ok 40kHz .Zmianę strumienia świetlnego można osiągnąć przez zmianę indukcyjności dławika lub częstotliwości generatora .Posiadam dużo starterów elektronicznych SIEMENS 2x58W i 1x50W. Próbując je wykorzystać do małych świetlówek 14W i 18W , zmniejszyłem moc przez zwiększenie pojemności kondensatora szeregowego ,oraz zwiększenia indukcyjności dławika . Zachęcam do przeczytania ''UKŁADY ELEKTRONICZNE W ZASILANIU LAMP WYŁADOWCZYCH'' Radioelektronik 1/1991. oraz ''STATECZNIK ELEKTRONICZNY'' Radioelektronik 10/1991. Pozdrawiam.:D
  • #19 3607023
    dasko
    Poziom 20  
    Ocena: 72
    Dobre ale tylko do tradycyjnych swietlowek a co z takimi z gwintem jak zarowki?
  • #20 3607138
    radaro
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    w linku odanym powyzej
    http://www.emc.torun.pl/flexdigit.htm

jest tabela porównawcza tej nowej metody z analogowymi ściemniaczami
    i tam widnieje takie zdanie:
    "Regulacja jasności świecenia przy użyciu jedynie kilku typów ściemniaczy oświetlenia"

czyli jednak istnieją ściemniacze które to potrafią!
    ktoś wie które to?

wiem ze latwiej jest zrobić żyrandol ale jesli to jest lamka na jedna żarówke to jest troszke problem.
  • #21 3608842
    elektronik000
    Poziom 19  
    Ocena: 52
    A ja mam świetlówki kompaktowe z EMC takie co można programować za pomocą włącznika, jak się szybko wyłączy i włączy świetlówka zaczyna pulsować (max-min jasności, oczywiście płynnie i powoli) programujemy ją za pomocą wyłączenia żródła zasilania w ządanym momencie.
  • #22 3618190
    radaro
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Gdzie można sie zaopatrzyć w taką żarówkę?
    i jakie są koszty?

A jaka jest barwa światła?
    bo wiekszość żarówek energooszczędnych ma barwe chlodna, cos jakby niebieską, a tylko niektóre ciepłą, żółtą.
  • #23 4441919
    satanistik
    Poziom 27  
    Ocena: 762
    był bym bardzo wdzięczny za skany tych artykułów układy eLEKTRONICZNE W ZASILANIU LAMP WYŁADOWCZYCH'' Radioelektronik 1/1991. oraz ''STATECZNIK ELEKTRONICZNY'' Radioelektronik 10/1991.

A gdyby tak zrobić własną przetwornice np na tl494
    1 przetwornica wytwarzała by napięcie 120v dla lampy a druga kluczowała by je regulując pwm , teoretycznie mogło by to zdać egzamin.

Podsumowanie tematu

✨ Ściemniacze do tradycyjnych żarówek są powszechne, jednak ich zastosowanie do żarówek energooszczędnych (kompaktowych świetlówek) jest problematyczne ze względu na wbudowaną elektronikę i specyficzny sposób działania tych lamp. Energooszczędne świetlówki nie są klasycznymi żarówkami, lecz lampami wyładowczymi z układami elektronicznymi, co ogranicza możliwość płynnej regulacji jasności. Standardowe ściemniacze, zwłaszcza oparte na triakach, mogą uszkodzić takie żarówki. Istnieją jednak specjalne modele żarówek energooszczędnych ze ściemniaczami, które oferują regulację skokową jasności (np. dwupoziomową) poprzez szybkie wyłączanie i włączanie lub wbudowane regulatory na obudowie. Niektóre z nich mają wyprowadzenia do zewnętrznego regulatora. Firmy takie jak Philips i Osram oferują takie rozwiązania, choć nie są one powszechnie dostępne w sklepach.

Zaawansowane rozwiązania, jak cyfrowa technologia ściemniania FlexDigit firmy EMC, umożliwiają płynną regulację świetlówek, ale wymagają wymiany całego oświetlenia na kompatybilne lampy i są kosztowne. Regulacja jasności w świetlówkach może odbywać się przez modulację szerokości impulsów (PWM) lub zmianę parametrów przetwornicy elektronicznej (np. częstotliwości generatora lub indukcyjności dławika). Próby samodzielnej modyfikacji elektroniki świetlówek są skomplikowane i często nieskuteczne. W praktyce dla uzyskania regulacji jasności w pomieszczeniu często stosuje się żyrandole z kilkoma świetlówkami o różnych mocach i klasyczne przełączniki wielopoziomowe.

Podsumowując, ściemniacze kompatybilne z energooszczędnymi żarówkami istnieją, ale są to specjalistyczne urządzenia i lampy, często z ograniczoną funkcjonalnością (regulacja skokowa), a płynna regulacja wymaga zaawansowanych rozwiązań elektronicznych i dedykowanych produktów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA