logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przeprogramować sterownik Prins VSI? Skąd pobrać odpowiedni software?

goncia1 10 Sty 2013 16:42 4602 9
REKLAMA
  • #1 11769444
    goncia1
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    witam, chciałem się zapytać jak przeprogramować sterownik prins? i jaki soft wgrać lub skąd poprać ? mam interfejs do tej instalacji i oprogramowanie te z elektrody ale nie jestem pewny czy to tymi "narzędziami" to zrobię.

Proszę poprawić pisownię!
    [Z]
  • REKLAMA
  • #2 11771176
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1676
    Obawiam się, że tym czym dysponujesz tego nie zrobisz, bo do tego o ile mnie pamięć nie zawodzi trzeba mieć specjalny programator. Co do oprogramowania, to można je chyba zmienić (na pewno za jakąś opłatą) w LTA POLONIA w Kielcach - to jest dystrybutor Prinsa.
  • REKLAMA
  • #3 11773246
    goncia1
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    zgadza się tam biorą 150zł za tą usługę bo juz kiedyś tam byłem i wgrywali mi nowy soft ale to było kilka lat temu, z tym ze trzeba dojazd jeszcze doliczać
  • #4 20795184
    Sergey82
    Poziom 2  

Dzień dobry. Powiedz mi, czy jest taki problem, woda dostała się do jednostki sterującej i przestała działać. Kupiłem drugi blok, ale z innego samochodu i teraz tylko trzęsie. W naszym mieście nie ma programu, gdzie i od kogo można kupić i jak skonfigurować?

direktop(_at_)gmail.com
  • REKLAMA
  • #5 20795295
    gimak
    Poziom 41  
    Sergey82 napisał:
    Kupiłem drugi blok, ale z innego samochodu i teraz tylko troit.

Domyślam się, że "drugi blok", to drugi sterownik gazowy. Jak strzyc "troit" nie mam pojęcia, domyślam się, że po wymianie sterownika, instalacja nie działa. Za mało konkretów - jaka wersja Prins'a: VSI czy VSI 2 i jaki jest konkretnie problem.
    Podaj też miejscowość.
  • #6 20795351
    Sergey82
    Poziom 2  

1 wersja bloku została zalana wodą. Próbowałem lutować i przywracać, ale jeszcze nie działało. Samochód Volkswagen Touran, a kupiony w Polsce blok od Volvo, na nim trzęsie. Sam jestem z Mińska, czasami bywam w Poznaniu. Bliżej nas Białystok.

Added after 1 [minutes]:

Blok silnika samochodowego marki Prins Autogassystemen B.V. z oznaczeniami SX12s-8 i innymi detalami. Zbliżenie na uszkodzoną płytkę drukowaną z korozją i brudem przy lutowanych elementach.
  • #7 20795708
    gimak
    Poziom 41  
    Dla ścisłości, ja jestem tylko użytkownikiem Prinsa, ale go zdążyłem poznać, bo go sam serwisuję.
    Tak jak pisałem wcześniej, domyślam się, że blok oznacza sterownik gazowy (taki jak na lewym zdjęciu), ale nie kumam, co oznacza słowo - troit.
    Na tym lewym zdjęciu nalepka z napisem SX12s_8 oznacza wersję sterownika gazowego do silnika 8-cylindrowego. Nie wiem jak interpretować literę X w tym napisie, bo zwykle tam figurowała 2 lub 1.
    Pytanie co jest napisane na takiej nalepce na drugim sterowniku i czy on jest przewidziany do silnika 8-cylindrowego. Jeżeli tak, to przy nowym sterowniku, jeżeli jest sprawny i ustawienia nie odbiegają bardzo od ustawień wstępnych (fabrycznych), po wpięciu do niego wtyczki od wiązki, po spełnieniu warunków do przełączenia powinien podjąć pracę. Pozostałoby tylko ewentualnie skorygowanie rodzaju czujnika ciśnienia i temperatury gazu oraz optymalizacja mnożnika RC_inj i korekcji dla biegu jałowego Off_inj.
    Tak powinno być przy sprawnej pozostałej części instalacji. A ona może być niesprawna: np zaśniedziałe styki we wtyczce (po zalaniu), lub spalone bezpieczniki. Są dwa. Jeden przy akumulatorze i gdy on jest spalony, to po włączeniu zapłonu nie zapali się dioda systemowa (pomarańczowa) na przełączniku PB<>LPG (stacyjce). Z drugiego zasilane są wtryskiwacze gazowe i on czasem jest schowany (zawinięty) w wiązce.
    Teraz pytanie, czy czujesz się na siłach i sam chcesz się z tym bawić to mogę spróbować pomóc, czy chcesz to komuś zlecić. Jeżeli chcesz zlecić, to na elektrodzie, nie wiem kto się bawi w te klocki, ale przypuszczam, że już by się odezwał. Więc chyba najlepiej będzie, jak się zalogujesz na LPG_Forum ( https://lpg-forum.pl/ ) i tam przedstawisz problem, to na pewno ktoś z Twojej okolicy podejmie się tego.
    Uprzedzam też, że będą też rady abyś zmienił instalację, bo Prins to barachło.
  • REKLAMA
  • #8 20795850
    Sergey82
    Poziom 2  
    Blok na 8 cylindrów, ale program dostosowuje się do 4 itd. słowo trzy oznacza 3 cylindry z czterech. A co z Prince ' em, to dlaczego, jest najtańszy, źle skonfigurowany, czy w czym problem tej marki?
  • #9 20796000
    gimak
    Poziom 41  
    Sergey82 napisał:
    Blok na 8 cylindrów, ale program dostosowuje się do 4 itd. słowo trzy oznacza 3 cylindry z czterech.

Jeżeli dobrze zrozumiałem - nowy sterownik masz na 8 cylindrów, stary (uszkodzony) jest na 4 cylindry, a silnik ma 3 cylindry i stary sterownik programowo ustawiony jest na 3 cylindry. Wydaje mi się, ale nie jestem w stu procentach pewny, że oprogramowanie samego sterownika jest uniwersalne, bo w programie ustawia się, ile silnik ma bloków i ile cylindrów. Natomiast same sterowniki fizycznie różnią się schematami i ilością bebechów w środku - stosownie do ilości cylindrów które mają obsłużyć (4, 6 lub 8).
    Przypuszczam więc, że Twój problem polega na tym, że w oprogramowaniu nowego sterownika, trzeba przestawić (zmienić) ustawioną ilość bloków (prawdopodobnie z 2 na 1) i cylindrów (prawdopodobnie z 8 na 3), a Ty ani nikt w okolicy nie ma programu diagnostycznego, którym można by to zrobić. Jeżeli na tym polegałby problem, to możesz go spróbować samemu rozwiązać. Potrzebny do tego jest interfejs do Prinsa VSI, do kupienia za sto kilkadziesiąt złotych oraz program diagnostyczny też do Prinsa VSI. Starsza wersja (2.5.1) była dostępna (nie wiem, czy nadal) tu, na elektrodzie. Gdyby nie był, to nie problem, bo go mogę udostępnić. Potrzebny do tego będzie jeszcze laptop z XP na pokładzie.
    Problem może być w tym, że nie wiem co oznacza litera X na nalepce z wersją oprogramowania sterownika. Dotychczas w jej miejscu była cyfra 1, a to oznaczało, że w oprogramowaniu sterownika nie można nic zmienić lub cyfra 2, oznaczające, że możliwe są zmiany w oprogramowaniu sterownika.
    Sergey82 napisał:
    A co z Prince ' em, to dlaczego, jest najtańszy, źle skonfigurowany, czy w czym problem tej marki?

Prins, wg mnie jest bardzo dobry, jak również prosty. Jest niepopularny i przez to mało jest gazowników, którzy go znają, czują i serwisują. Głównie z powodu wysokiej ceny (drogie w nim są zastosowane wtryskiwacze gazowe) oraz niedostępnych bezpłatnie, nowszych wersji oprogramowania diagnostycznego. Dostępny program diagnostyczny jest prawdopodobnie piracką wersją.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o sposób przeprogramowania sterownika Prins VSI oraz o dostępność odpowiedniego oprogramowania. Odpowiedzi wskazują, że do przeprogramowania potrzebny jest specjalny programator, a oprogramowanie można uzyskać w LTA POLONIA w Kielcach, gdzie usługa kosztuje około 150 zł. W dyskusji poruszono również problemy związane z uszkodzeniem sterownika po zalaniu wodą oraz konieczność dostosowania ustawień nowego sterownika do specyfikacji silnika. Użytkownicy sugerują, że oprogramowanie sterownika jest uniwersalne, ale wymaga odpowiednich ustawień dla liczby cylindrów i bloków.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA