Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

stk500v2 - problem z komunikacja

Freddz1 13 Sty 2013 11:26 1377 3
  • #1 13 Sty 2013 11:26
    Freddz1
    Poziom 9  

    Witam, zakupiłem programator, z tej strony:Link niestety nie potrafię go odpowiednio skonfigurować, mój system operacyjny to windows xp home edition. Urządzenie działa jest wykrywalne w trybie com, sterowniki zostały zainstalowane z płyty dołączonej do przesyłki, połączenie z mikrokontrolerem jest poprawne, występuje sygnal na "kablach". Gdy próbuje wgrać plik hex do procesora w trybie com programem avrdude wyskakuje komunikat :avrdude.exe: ser_send(): write error: sorry no info avail" (nie zapala sie nawet czerwona dioda).
    Powtarzam ta sama operacja dla trybu hid oczywiscie zmieniajac uprzednio ustawienia portu na "avrdoper" w programie avrdude wyskakuje mi błąd:
    avrdude.exe: stk500v2_command(): command failed
    avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
    Double check connections and try again, or use -F to override
    this check.


    avrdude.exe done. Thank you.

    Tym razem podczas proby zapala sie dioda czerwona.
    Próbowałem takze w programie bascom avr. Mikroprocesor ktory probuje zaprogramowac to poczciwa atmega8

    Testowałem to urzadzenie na win 8 64bit i na win xp 32bit na obu systemach nie dziala, mkvcalculator tez mi go nie wykrywa, probowalem na kilku mikroprocesorach, co wiecej problem przy atmega16 takze sie pojawia...

    Prosze o pomoc w rozwiazaniu problemu

    Pozdrawiam

    0 3
  • #2 14 Sty 2013 09:12
    GanzConrad
    Poziom 21  

    zerknij na mój ostatni post w temacie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=2468626&
    wersja programatora trochę inna od mojego, ale powinno działać. Wygląda na to, że programatory microsense (przynajmniej mój ma) mają ustawioną domyślnie częstotliwość programowania na 460kHz, która jest za duża do zaprogramowania nowego uP.

    0
  • #3 14 Sty 2013 12:59
    Freddz1
    Poziom 9  

    W avr studio sprawdzając połączenie z programatorem : tools>program avr>connected wybieram typ programatora stk500 i daje connect wyskakuje mi connect failed.

    Wchodząc w menadżera urządzeń normalnie mi pokazuje ze programator jest wykrywalny pod portem com3.

    Może to być jakaś wina ustawień w biosie? Braku sterowników usb?

    0
  • #4 14 Sty 2013 19:03
    GanzConrad
    Poziom 21  

    Freddz1 napisał:
    Może to być jakaś wina ustawień w biosie? Braku sterowników usb?

    jeśli korzystałeś ze sterowników dostarczonych przez producenta , to raczej nie.
    Zrób wszystko krok po kroku, jak pokazuje instrukcja:
    http://www.microsense.pl/allegro/USB_AVR_ISP_II/manuals/USB_AVR_ISP_II_manual.pdf
    jeśli problem nadal będzie występował to szukałbym w podłączeniu układu. Wtedy zacznij od:
    http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/pieklo-poczatkujacych.html
    http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/zasilanie-mikrokontrolera.html
    itp...

    0