Witam, zakupiłem programator, z tej strony:Link niestety nie potrafię go odpowiednio skonfigurować, mój system operacyjny to windows xp home edition. Urządzenie działa jest wykrywalne w trybie com, sterowniki zostały zainstalowane z płyty dołączonej do przesyłki, połączenie z mikrokontrolerem jest poprawne, występuje sygnal na "kablach". Gdy próbuje wgrać plik hex do procesora w trybie com programem avrdude wyskakuje komunikat :avrdude.exe: ser_send(): write error: sorry no info avail" (nie zapala sie nawet czerwona dioda).
Powtarzam ta sama operacja dla trybu hid oczywiscie zmieniajac uprzednio ustawienia portu na "avrdoper" w programie avrdude wyskakuje mi błąd:
avrdude.exe: stk500v2_command(): command failed
avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
Double check connections and try again, or use -F to override
this check.
avrdude.exe done. Thank you.
Tym razem podczas proby zapala sie dioda czerwona.
Próbowałem takze w programie bascom avr. Mikroprocesor ktory probuje zaprogramowac to poczciwa atmega8
Testowałem to urzadzenie na win 8 64bit i na win xp 32bit na obu systemach nie dziala, mkvcalculator tez mi go nie wykrywa, probowalem na kilku mikroprocesorach, co wiecej problem przy atmega16 takze sie pojawia...
Prosze o pomoc w rozwiazaniu problemu
Pozdrawiam
Powtarzam ta sama operacja dla trybu hid oczywiscie zmieniajac uprzednio ustawienia portu na "avrdoper" w programie avrdude wyskakuje mi błąd:
avrdude.exe: stk500v2_command(): command failed
avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
Double check connections and try again, or use -F to override
this check.
avrdude.exe done. Thank you.
Tym razem podczas proby zapala sie dioda czerwona.
Próbowałem takze w programie bascom avr. Mikroprocesor ktory probuje zaprogramowac to poczciwa atmega8
Testowałem to urzadzenie na win 8 64bit i na win xp 32bit na obu systemach nie dziala, mkvcalculator tez mi go nie wykrywa, probowalem na kilku mikroprocesorach, co wiecej problem przy atmega16 takze sie pojawia...
Prosze o pomoc w rozwiazaniu problemu
Pozdrawiam