logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

STK500 v2 - błędy odczytu Atmega8, komunikacja z Bascom i AVR Studio 4

Vol2 23 Lut 2009 11:33 10939 37
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak skonfigurować Bascom i AVR Studio 4 do pracy z programatorem STK500 v2, żeby nie było błędów odczytu ATmega8 i zrywania komunikacji USB?

Najstabilniej działa to po zainstalowaniu AVR Studio 4; w Bascomie wybierz STK500 i korzystaj z pliku stk500.exe z katalogu AVR Studio, a ustawianie fuse-bitów zostaw AVR Studio [#6668519][#10248421] Bezpośrednia obsługa STK500v2 w Bascomie bywa bardzo wolna i problematyczna, więc do programowania lepiej używać AVR Studio niż samego Bascoma [#7284224][#7289095] Jeśli pojawiają się odczyty signature 0xFF 0xFF 0xFF i zrywanie połączenia, skróć kabel USB — po zmianie na 1 m problem zniknął [#6861010] W jednym z przypadków pomogło też zasilanie programowanego układu z USB zamiast zewnętrznego źródła 5 V, bo na USB było ok. 4,45 V i wtedy programator ruszył od razu [#10248421]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 6191535
    Vol2
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam,
    kupiłem programator STK500 firmy tkm-bit i niestety mam z nim problemy.

Testowane było na 4 komputerach (wszystkie z windows XP), korzystałem z dwóch kabli USB (jeden 2,5 metra, drugi 1,8 metra).
    Programy na których miały być programowane Atmegi8 to Bascom i AVR Studio 4.
    Programator został wykryty przez system, sterowniki podinstalowane, STK500.exe ze strony tkm-bit doinstalowane.
    Niestety, przy próbie programowania z Bascoma komunikat jest następujący:
    Fatal: Make sure 'AvrCommon.dll' and 'Stk500Common.dll' are properly installed
    i coś tam jeszcze "Coudnt create communication layer on STK500) - piszę z pamięci więc może być troszeczkę inny.

Dopiero doinstalowanie programu AVR Studio 4 spowodowało, że komunikacja z programatorem zaczęła fukncjonować (prawie) prawidłowo.
    Ok, niech i tak będzie.

Bardzo często przy odczycie kości Atmegi jego Signature to 0xFF 0xFF 0xFF co wskazuje na problem z odczytem kości.
    Kilkukrotne odczytanie zwraca różne wartości.
    Co gorsza, co jakiś czas pojawia się błąd komunikacji z portem USB, a jedynym rozwiązaniem jest fizyczne wyjęcie wtyczki z gniazda i ponowne włożenie.

Żadem program napisany w Bascomie (i wgrany tym programatorem), a w szczególności najprostszy z możliwych "mruganie jedną diodą led"
    nie działa (testowane na 4 kościach Atmega8, wszystkie fabrycznie nowe).
    Nawet wygenerowany przez Bascoma plik .HEX wgrywałem poprzez AVR Studio i efektu brak.
    Kombinowałem na różne sposoby, instalując ponownie oprogramowanie, dodając program do obsługi (STK500) ze strony AVR Studio itd
    niestety bez pozytywnych efektów.

Przy okazji: nie znalazłem opisu zworki na programatorze, czy wiecie jakie jest jej zadanie ?
    Kupiłem podstawki do programowania procesorów AVR STK500 (również tkm-bit), więc zakładam, że wszystko powinno współpracować prawidłowo.
    Proszę o podanie ustawień Bascoma, na którym programator działa prawidłowo.

Jest to programator i podstawki jak w poście vectra96 w wątku https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic707180-240.html.
  • REKLAMA
  • #2 6191698
    Klima
    Poziom 31  
    Ocena: 180
    A co na to producent?
  • #3 6191879
    Vol2
    Poziom 11  
    Na razie brak odpowiedzi od sprzedawcy.
    Producent ograniczył się do podania strony z opisem konfiguracji (postępowałem według przedstawionego schematu).
    Ok, znalazłem stronę producenta wraz z adresem kontaktowym oraz numerem telefonu, GG i Skype.
    Narazie opisałem problem, będę czekał na odpowiedź.
  • #4 6201431
    Vol2
    Poziom 11  
    Producent sprzętu "nabrał wody" i nie odpowiada na maile.
    W moim przypadku zakup tego modelu programatora zaliczam do porażek.
    Innym zalecam przemyślenie swojej decyzji o zakupie.
  • #6 6206108
    Vol2
    Poziom 11  
    Jest Atmega8 w obudowie DIP, dwie LED-ki, zworka do zasilania zewnętrznego programowanego układu (alternatywa to zasilanie z USB), troszkę rezystorów, diody, kwarc itd.

W wypowiedzi rozpoczynającej wątek podałem odnośnik do postu przedstawiającego zdjęcie programatora.

Czy to jest USBAVR-ISP tego nie wiem.
  • #7 6206144
    snow
    Poziom 31  
    Ocena: 201
    Może to jest usbasp? Jedna zworka do zasilania z USB druga do spowalniania ISP (przynajmniej w usbasp tak jest). Nie pamiętam czy USBasp był wykrywany w komputerze jako port COM dodatkowy.
  • #8 6206260
    Klima
    Poziom 31  
    snow napisał:
    Może to jest usbasp? Jedna zworka do zasilania z USB druga do spowalniania ISP (przynajmniej w usbasp tak jest). Nie pamiętam czy USBasp był wykrywany w komputerze jako port COM dodatkowy.

No właśnie nie był. A jeśli układ emuluje STK500 to musi mieć emulator portu szeregowego.
    A do Autora wątku - sprawdź, czy połączenia się zgadzają z USBASP i jeśli tak, to spróbuj, czy avrdude go zobaczy. Możesz też spróbować wgrać soft do mikrokontrolera od nowa. Zobacz też tą stronę, do której dałem linka - tam podobno jest coś, co emuluje stk500 na samej atmedze, bez dodatkowego ft232 czy innego cuda.

[edit]

Rzuciłem okiem na sterowniki ze strony: http://www.tkm-bit.fc.pl/programatoravr/start.html

no i zawarty w pliku ini string

ULLI="www.tkm-bit.pl"

wskazuje jednoznacznie, że Twój programator wzorowany jest na tym ze stronki, do której link podałem wcześniej. Tam szukaj zatem pomocy - jest schemat, firmware - spróbuj, może oryginalne zadziałają?
    Z tego, co rozumiem, to po podłączeniu urządzenia do komputera powinien znaleźć nowy port szeregowy. Nie potrzeba do tego żadnych sterowników. Ale może się mylę.
  • REKLAMA
  • #9 6207062
    Vol2
    Poziom 11  
    Po włączeniu programatora do portów USB jest on wykrywany jako Communication Port 4 lub Communication Port 5 (normalka).
    Do zainstalowania jako port szeregowy wykorzystywałem zarówno sterowniki dostarczone przez producenta, jak również i innych dostawców.
    Sprawdzałem schemat z tym umieszczonym na podanej przez Ciebie stronie, ale są różnice. Zworkę mam tylko jedną.
    Last chance: spróbuje powalczyć na oryginalnym sofcie z podanej stronki.

W ostateczności zrobię reinstalkę XP testując programator po każdym dograniu Service Pack'a.
  • #10 6208723
    Klima
    Poziom 31  
    Najpierw (jeśli się da) zgraj sobie pierwotną zawartość flasha i eeproma oraz zapisz gdzieś ustawienia fusebitów.
  • #11 6209871
    Vol2
    Poziom 11  
    Jak to zrobić i co mi to da, skoro flash i eeprom będzie w postaci binarnej ?
  • #12 6210897
    Klima
    Poziom 31  
    Jak się coś nie uda, zawsze będziesz mógł wrócić do pierwotnej wersji.
  • #13 6210902
    Vol2
    Poziom 11  
    Czy jest możliwość zaprogramowania programatora, skoro uP jest wlutowany w płytkę ?
    Jego demontaż spowoduje, że stracę gwarancję i możliwość wymiany na sprawny.
  • #14 6211100
    snow
    Poziom 31  
    Wystarczy się do nóżek podlutować.
  • REKLAMA
  • #15 6211248
    Vol2
    Poziom 11  
    Nie będę się w to "bawił", najwyżej zwrócę sprzedawcy, a sam kupię inny STK500.
  • #16 6361997
    Vol2
    Poziom 11  
    Sprzedający wymienił programator na inny (napis na PCB v3.3) i niestety nadal są z nim problemy. Dla odmiany inne urządzenie (inny model) działa bezproblemowo.
  • #17 6668519
    markos12
    Poziom 1  
    WITAM
    Jestem producentem tego programatora
    Nigdy nie miałem problemu z tym, że ktoś nie radził sobie z wgraniem sterowników
    Oprogramowanie jest moją własnością i nie ma możliwości by go skopiować
    Faktycznie schemat programatora zaczerpnełem z programatora avr-asp ale tyko tyle jest podobieństwa z tym programatorem
    W baskomie pracuje bezproblemowo , ale należy najpierw wgrać avr-studio // programator wykożystuje pliki z tego programu
    Zresztą uważam że nawet przy programowaniu w baskomie to zdecydowanie lepiej jest przestawiać fusy w avr-studio
    W razie dalszych problemów moge pomóc
    Pozdr
  • #18 6672691
    Vol2
    Poziom 11  
    Witam, problemem nie było nie to, że nie da się ustawić fuse-bitów z poziomu Bascoma, ale fakt, że w trakcie korzystania z programatora wielokrotnie i w krótkich odstępach czasu "zanikała" komunikacja z programatorem.
    Podkreślam, że testowałem programator na 4 komputerach i na każdym było tak samo.
    Kupiłem inny programator (tej samej klasy) i problemów zaobserwowano 0 (zero).

Pozdrawiam.
  • #19 6684912
    wicy
    Poziom 22  
    Ocena: 111
    Okazuje się, że również mam problemy z tym programatorem. Podłączenie do PC, instalacja sterowników jak w opisach producenta. Programator działa (programuję w dołączanej płytce podstawek), ale niestabilnie. Raz zapisze uP 2 razy nie. Programuje pod AVR-Studio. Zapis przy ustawieniach ISP na 115kHz (inny w ogóle nie działa). Zapis HEX raczej bez problemu (choć nie wiem, czy poprawnie). Pojawia się problem z weryfikacją zapisu. Programator przestaje działać w różnych momentach odczytu uP. Przy tych samych ustawieniach powtarzalność prawidłowego programowania jest minimalna. Pomaga czasem odłączenie i ponowne połączenie programatora, choć czasem AVR-Studio nie wykrywa podłączonego.
    Myślę, że program programatora ma jakieś bugi i proc na płytce po prostu się wiesza :(
  • #20 6778028
    cezar89
    Poziom 11  
    Witam

Widzę, że nie tylko ja mam problem z tym programatorem; korzystam z avrdude, który wyrzuca mi coś takiego:
    avrdude -p atmega8 -P com4 -c stk500v2 -U flash:w:main.hex

avrdude: stk500v2_command(): command failed
    avrdude: stk500v2_command(): command failed
    avrdude: stk500v2_program_enable(): cannot get connection status
    avrdude: initialization failed, rc=-1
    Double check connections and try again, or use -F to override
    this check.
    avrdude done. Thank you.

ale połączenia są OK bo ten sam układ przepinam pod stk200 i działa bez problemu. Instalowałem ten programator zgodnie z tym co jest na stronie producenta(http://www.tkm-bit.pl/programatoravr). Kontaktowałem się ze sprzedawcą i twierdz, że programator był sprawdzany przed wysyłką.
    Ma ktoś jakiś pomysł?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #21 6778085
    snow
    Poziom 31  
    Z postów na forum wynika że ten programator to lipa
  • #22 6856993
    cyklop1977
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    ehheh ja mam to samo co pisaliscie wczesniej .... czasem moge zaprogramowac kosc ale czasem program nie widzi programatora ... zanika polaczenie miedzy programatorem a PC !!!....jestem ciekaw czy jest mozliwosc naprawienia tego defektu
  • #24 6861010
    cyklop1977
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    wczoraj zmienilem kabel na krotki (1 metr) i wszystko smiga jak trzeba , nie mam problemow z polaczeniem i programowaniem w bascom i studio .
    Zapewne wszyscy maja kable od drukarek lub skanerow tak jak i ja mialem , zmienic na krotki i bedzie OK
  • #25 6951124
    irytek102
    Poziom 11  
    Witam, podepnę się pod temat.

Mam problem z którym walczę od kilku dni.
    Kupiłem programator AVR PROG USB v2, klona STK500v2. Chciałem zaprogramować nim uC ATtiny2313. Podłączyłem wszystko wg schematu i przy podłączeniu do kompa zaczyna się dyskoteka :/
    Niezależnie czy zasilanie biorę zewnętrzne czy z programatora to zaraz po podłączeniu robi się gdzieś zwarcie, pojawia się nieprzyjemny zapach i przy chwili nieuwagi, dymek.
    Miał ktoś podobne przejścia? W czym może być problem?

Z góry odpowiadam na pytania:
    1. Tak, jestem zupełnie zielony w temacie elektroniki, chciałem zacząć i jak na razie dostaję po tyłku,
    2. Połączenia ze schematem sprawdzałem kilkanaście razy, nie wierzę że jest źle,
    3. Tak, przeczytałem większość tematów na forum o tym programatorze i uC, niestety niewiele pomogły,
    4. AVR Studio 4 łączy się z programatorem,
    5. W systemie widziany jest albo jako urządzenie HID albo pod portem COM
    6. jestem w tym zielony...

Bardzo proszę o pomoc:)
  • #26 6952463
    AvrArm
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    irytek102, można wiedzieć z jakiej firmy jest ten programator ?
  • #27 6952503
    irytek102
    Poziom 11  
    Programator firmy And-Tech z Torunia.
    Z tego co patrzyłem to wykonanie wydaje się być ok, tam zwarcia nie robi nic. Jest możliwość że sobie softu "zapomnieli" wrzucić...?
  • #28 6952895
    AvrArm
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Tak jak powiedział ZbeeGin,
    jeśli w programatorze nie zastosowano osobnego układu do obsługi
    USB (np. FT232R) czyli za programowanie i komunikację z komputerem odpowiada tylko ATmega to lipa. Taki programator to wielka niewiadoma.W takim progsie dużo zależy od płyty głównej komputera. Z jednym kompem może działać ok a z innym nie.

irytek102 - spróbuj na innym komputerze, w ramach eksperymentu możesz zmienić również kabelek USB.
  • #29 6952954
    Klima
    Poziom 31  
    AvrArm napisał:
    irytek102 - spróbuj na innym komputerze, w ramach eksperymentu możesz zmienić również kabelek USB.

Jak mu coś śmierdzi i idzie dymek, to ja bym obstawiał jednak problem "hardłerowy" i nie ryzykował innego komputera.
    Trzeba sprawdzić, jakim napięciem zasilany jest programowany układ i czy przypadkiem na złączce programatora nie pojawia się na odpowiednim pinie napięcie zasilania. To może sprawiać problemy.
    No i pytanie - jesteś zielony. To wiemy. Ale mrugającą diodę już robiłeś? Albo "komarzycę bzykawicę"?
  • #30 6953601
    irytek102
    Poziom 11  
    Panowie działa!:D
    Tak jak @Klima powiedział to "hardłerowy" problem był.
    Okazało się że "profesjonalnie zaciśnięty" przewód ISP nie łączył albo łączył zbyt wiele. Tak czy inaczej połączyłem to wszystko na żywca kabelkami i działa bez problemu, w końcu programuje:)

@Klima mrugająca dioda miała być robiona na tym uC i coś czuje że będzie ;)
    Dziękuję za zainteresowanie moim problemem!
    Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z programatorem STK500 v2 firmy tkm-bit, używanym do programowania mikrokontrolerów Atmega8 za pomocą Bascom i AVR Studio 4 na systemie Windows XP. Użytkownicy zgłaszają niestabilną komunikację, błędy odczytu sygnatury układu (często 0xFF 0xFF 0xFF), sporadyczne zaniki połączenia oraz problemy z weryfikacją zapisu. Programator jest wykrywany jako port komunikacyjny COM, jednak sterowniki i oprogramowanie dostarczane przez producenta nie zawsze działają poprawnie. Zalecane jest zainstalowanie AVR Studio 4, które dostarcza niezbędne pliki (stk500.exe) do poprawnej współpracy z Bascomem. Wskazano, że oryginalny firmware i schematy programatora są wzorowane na USBAVR-ISP, co może powodować problemy z kompatybilnością i stabilnością. Użytkownicy sugerują stosowanie krótszych kabli USB (około 1 m) dla poprawy stabilności połączenia. W niektórych przypadkach problemem były błędy sprzętowe, np. wadliwe połączenia kablowe lub zasilanie zewnętrzne zamiast USB. Producent potwierdza, że programator działa poprawnie przy odpowiedniej konfiguracji i zaleca używanie AVR Studio do ustawiania fuse bitów. Alternatywnie, do programowania polecany jest AVR Studio zamiast Bascoma ze względu na lepszą stabilność i szybkość działania. Niektórzy użytkownicy doświadczyli poważniejszych problemów, takich jak uszkodzenia sprzętowe czy konieczność reinstalacji systemu. Ogólnie, klony STK500 v2 bez dedykowanego układu USB (np. FT232R) są mniej stabilne i mogą działać różnie na różnych komputerach. Wskazano również, że programatory z emulacją STK500 na samym mikrokontrolerze bez dodatkowych konwerterów USB-RS232 są mniej niezawodne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA