logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie działa wyjście VGA w laptopie mimo reinstalacji sterów

milion_ksiazek 24 Sty 2013 19:15 2340 9
REKLAMA
  • #1 11835981
    milion_ksiazek
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam Serdecznie
    Posiadam Laptop HP Pavilion dv5-1205ew Windows 7 32-bity z grafiką ATI Mobility Radeon HD 34500

Jakiś czas temu przestało działać wyjście VGA. Monitor wykrywa że jest podłączony do komputera ponieważ znika z niego komunikat "podłącz kabel sygnałowy" z czego wnioskuje że jakiś sygnał na wyjściu jest. Monitor 100% sprawny ponieważ na innych sprzętach działa, w tym na identycznym modelu laptopa. Przeinstalowywałem sterowniki od grafiki i biosu ale nic to nie dało. Dodatkowo mimo reinstalacji oprogramowania od grafiki nie działa oprogramowanie AMD VISION Engine Control Center.
    Zmiana ustawień wielu monitorów nic nie daje. Zarówno poprzez właściwości ekranu jak i skróty klawiszowe. Generalnie ekrany się ustawiają zgodnie z ustawionym trybem, tyle że obraz na monitorze zewnętrznym zawsze jest czarny, a monitor laptopa gdy ma się wygasić zgodnie z ustawionym trybem to się wygasza, tyle że na monitorze zewnętrznym nic się nie pojawia.
  • REKLAMA
  • #2 11836078
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    Jeśli monitor nie działa jeszcze przed załadowaniem systemu operacyjnego (czyli np: na ekranie POST) to jest to uszkodzenie karty graficznej lub też samego gniazda.
  • REKLAMA
  • #3 11837466
    netotron
    Poziom 26  
    Ocena: 57
    Mam nadzieje, że próbowałeś przełączyć obraz klawiszami Fn + F4
  • REKLAMA
  • #4 11837488
    Adamstar1
    Poziom 25  
    Ocena: 31
    Jeżeli wyczerpałeś wszystkie możliwe usterki oprogramowania to odłącz kabl LVDS i daj znać czy obraz po VGA jest.
  • REKLAMA
  • #5 11838051
    milion_ksiazek
    Poziom 9  
    netotron "Zmiana ustawień wielu monitorów nic nie daje. Zarówno poprzez właściwości ekranu jak i skróty klawiszowe"

"odłącz kabl LVDS" Nie do końca wiem o co chodzi. mam odłączyć z płyty głównej taśmę monitora laptopa?
  • #6 11838167
    Adamstar1
    Poziom 25  
    milion_ksiazek napisał:

"odłącz kabl LVDS" Nie do końca wiem o co chodzi. mam odłączyć z płyty głównej taśmę monitora laptopa?

Taśma łącząca matrycę z płytą główną.
  • #7 11953404
    milion_ksiazek
    Poziom 9  
    Po odłączeniu kabla od płyty głównej na monitorze zewnętrznym dalej czarno. Czy to znaczy że na płycie głównej coś się spaliło?
  • #8 11953858
    Adamstar1
    Poziom 25  
    milion_ksiazek napisał:
    Po odłączeniu kabla od płyty głównej na monitorze zewnętrznym dalej czarno. Czy to znaczy że na płycie głównej coś się spaliło?

Jeżeli coś się spaliło to zapewne odnajdzie kolega ślady spalenizny i poczuje charakterystyczny zapach. Elementy często ulegają usterce nie paląc się ;) Czy potrafi kolega pracować w technologi SMT, jeżeli nie to trzeba będzie przekazać sprzęt do serwisu.
  • #9 11955119
    milion_ksiazek
    Poziom 9  
    no spalenizny nie znalazłem, a stm to nie dla mnie :( Widzę ze kolega Adamstar1 zajmuje się zawodowo naprawą laptopów, w jakich granicach cenowych może mnie wynieść naprawa?
  • #10 11955215
    Adamstar1
    Poziom 25  
    Podejrzewam że pomiędzy 200 a 300zł. Zależy od serwisu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wyjściem VGA w laptopie HP Pavilion dv5-1205ew, które przestało działać mimo reinstalacji sterowników. Monitor wykrywa połączenie, ale obraz pozostaje czarny. Użytkownik próbował różnych ustawień, w tym klawiszy skrótów, oraz reinstalacji oprogramowania AMD VISION Engine Control Center. Odpowiedzi sugerują, że problem może leżeć w uszkodzeniu karty graficznej lub gniazda VGA. Proponowane rozwiązania obejmują odłączenie kabla LVDS, co nie przyniosło rezultatu. Użytkownik nie znalazł oznak spalenizny, a koszt naprawy w serwisie szacowany jest na 200-300 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA