Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault/Megane1.4 8v/Hatchback - Renault megane nie odpala

asebastian 26 Jan 2013 18:27 7455 7
  • #1
    asebastian
    Level 9  
    Witam
    Od pewnego czasu męczę się z renówką nie mogę jej odpalić po wypadku zadziałał wyłącznik przeciążeniowy ale po włączeniu obwód działa.
    Sprawdziłem czujnik obrotów wału - działa.
    Ciśnienie paliwa ok
    komputer odłącza wtryski
    kontrolka immo miga ok.

    Objawy to
    po włączeniu zapłonu przez chwile jest napięcie na cewkach później jest odłączane i jak kręce silnikiem się nie pojawia(komputer odłańcza zapłon i wtryski)
    na desce rozdzielczej cały czas się swieci stop.
    po zestanowaniu ddt 2000 wyskakuje mi błąd, który po skasowaniu znów sie pojawia treśc błędu "panne presente sortie chauffage sonde amont a la mst"
    Renault/Megane1.4 8v/Hatchback - Renault megane nie odpala
    Nie znam francuskiego a wtym języku jest opis błędu(tłumacz google nie tłumaczy zadobrze). Proszę o pomoc dla kogoś obytego w diagnostyce
  • #2
    autoas
    Level 42  
    asebastian wrote:
    kontrolka immo miga ok.

    A jak włączysz zapłon to....
  • #3
    asebastian
    Level 9  
    jak włącze zapłon to iskry nie ma paliwo nie dostaje się do cylindrów a immo nie miga wcale, pompka pracuje, przekaźniki sprawne

    Dodano po 4 [minuty]:

    tzn immo się zaświeca i gaśnie a później miga normalnie wolno tylko jak kręcę rozrusznikiem to nie miga
  • #4
    Przemo9826
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Po przekręceniu na zapłon ma zaświecić światłem ciągłym i zgasnąć, i już nie odezwać się do wyłączenia zapłonu.

    Który rok tego wehikułu?
  • #5
    asebastian
    Level 9  
    1999

    Dodano po 2 [minuty]:

    prześwietliłem czujniki multimetrem sprawdziłam kable w większości bezpieczniki odczyściłem i sprawdziłem, Ktoś wie co ten błąd który mi się pojawia w diagnostyce oznacza?
  • #6
    Przemo9826
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Chyba ogrzewanie sondy, pewnie lambdy, czyli do zapalania niepotrzebne.

    Jak się zachowuje kontrolka immo?
  • #7
    asebastian
    Level 9  
    miga jak zapłon wyłączony, jak włącze zapłon się zaświeca i gaśnie podczas rozruchu

    Dodano po 1 [minuty]:

    samochód po wypadku, stał bez akumulatora od maja 2011 do listopada 2012

    Dodano po 32 [minuty]:

    czy w związku z tym mógłby sie rozkodować immo?
  • #8
    asebastian
    Level 9  
    Problem rozwiązany, okazało się że przewód pomiędzy BCM a ECM był uszkodzony.
    Kontrolka od immo sygnalizowała prawidłową pracę. A komputer nie otrzymując sygnału startu od BCM, odcinał sygnał z czujnika obrotów. Zwykłe obejście linii rozwiązało sprawę. Po średnicy przekroju poprzecznego przewodu wnioskuję że to musi być częste zjawisko w tych samochodach. Temat uważam za zamknięty.