Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault megane 1 1.6 8v - Megane 1 1.6 8v nie odpala

furtek 18 Jan 2015 20:04 5670 5
    furtek
    Level 14  
    Witam w środę przyjechałem z pracy autem normalnie do domu. W czwartek rano auto nie odpaliło nie załapał ani 1 raz. Przyszedłem po pracy i zapalił mi za pierwszym razem a więc zostawiłem do rana. Rano znowu nic ani nie drgną, naładowałem aku bo padł od tego kręcenia podłączyłem auto odpaliło. Myślałem że to może czujnik położenia wału pojechałem na złom i wyjąłem z dawcy. Auto odpaliłem przejechałem się kawałek było ok. Po przejechaniu 15 km auto znowu zaczęło wariować, zgasiłem i nie mogłem odpalić. Przy kręceniu kluczykiem auto czasem łapie strasznie nie równo chodzi gaśnie. Teraz najdziwniejsza sprawa odpinam ECU podpinam z powrotem za 30 sekund (zamykam i otwieram auto aby się immo odblokowało ) odpalam i auto ładnie równo chodzi. Zostawiam na jakiś czas i dalej to samo przy odpalaniu nie równo chodzi. Czyżby to były objawy padniętego sterownika ECU ?
    jokerro
    Level 34  
    furtek wrote:
    Czyżby to były objawy padniętego sterownika ECU ?

Możliwe.trzeba znaleźć przyczyne
    uswto
    Level 18  
    furtek wrote:
    objawy padniętego sterownika ECU
    nie
    furtek wrote:
    ani nie drgną
    kable na rozruszniku sprawdź
    furtek
    Level 14  
    Tak to wygląda jak coś się zawiesi i żeby auto normalnie chodziło to muszę odpiąć i z powrotem wpiąć ECU .

RysiexBłeszno
    Level 1  
    Hej, mnie to wygłąda na zapchany katalizator....

Dodano po 4 [minuty]:

ja bym poluzował kolektor tak aby byla przerwa okolo 0,5cm i zobaczył czy chodzi normalnie, jezeli tak, to katalizator jest do wycięcia.
    daj znać czy pomogło
    furtek
    Level 14  
    Okazało się że czujnik położenia wału ten który podmieniłem był też uszkodzony.wyjąłem czujnik z innego auta i działa do dziś temat zamykam