Temat wałkowany wielokrotnie, ale mam pytanko czy moja wizja pieca ma rację bytu i czy da radę to działać .
Mianowicie piec chcę zrobić z butli 80-90 litrowej, palenisko na patelni ze spływem samoczynnym + nadmuch.
W piecu chciał bym zamontować przegrody (2-3) tak by spaliny nie szły za szybko do góry, co za tym idzie piec miał lepszą wydajność i spalało by się wszystko dokładniej.
Dodatkowo chcę wspawać w piec rury by ogrzewał on mi wodę bo chciał bym powiesić w garażu 2-3 chłodnice samochodowe.
W piec bym spawał rury czarne od c.o jakieś cienkie przekroje, do tego pompa wody, zbiorniczek wyrównawczy jakiś i chyba tyle.
Tu foto samego pieca:
a tu niby całość
1 - pompa wody
2 - chłodnice / nagrzewnice
3 - zbiorniczek wyrównawczy
Wyjście na komin dać jak jest z boku czy lepiej z góry kotła ?
Ma to szansę działać dobrze ?
Mianowicie piec chcę zrobić z butli 80-90 litrowej, palenisko na patelni ze spływem samoczynnym + nadmuch.
W piecu chciał bym zamontować przegrody (2-3) tak by spaliny nie szły za szybko do góry, co za tym idzie piec miał lepszą wydajność i spalało by się wszystko dokładniej.
Dodatkowo chcę wspawać w piec rury by ogrzewał on mi wodę bo chciał bym powiesić w garażu 2-3 chłodnice samochodowe.
W piec bym spawał rury czarne od c.o jakieś cienkie przekroje, do tego pompa wody, zbiorniczek wyrównawczy jakiś i chyba tyle.
Tu foto samego pieca:

a tu niby całość

1 - pompa wody
2 - chłodnice / nagrzewnice
3 - zbiorniczek wyrównawczy
Wyjście na komin dać jak jest z boku czy lepiej z góry kotła ?
Ma to szansę działać dobrze ?