logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

junkers - Niskie ciśnienie, jak zamknąć zawór imbusowy w kaloryferze

dzerao 31 Sty 2013 08:48 4833 7
REKLAMA
  • #1 11867092
    dzerao
    Poziom 2  
    Witam wszystkich

Mam w mieszkaniu 3 kaloryfery z czego 1 włączony na stałe, chciałem go zamknąć

Moja prośba
    - jak mam zamknąć ten kaloryfer (zdjęcia zaworów i samego kaloryfera dołączam)
    - jak dopuścić wodę do junkersa żeby zwiększyć wartość ciśnienia
    - w junkersie cały czas tli się lekko gaz czy to konieczne (na zdjęciach nawet nie widać tego płomyka)
    junkers - Niskie ciśnienie, jak zamknąć zawór imbusowy w kaloryferze junkers - Niskie ciśnienie, jak zamknąć zawór imbusowy w kaloryferze junkers - Niskie ciśnienie, jak zamknąć zawór imbusowy w kaloryferze junkers - Niskie ciśnienie, jak zamknąć zawór imbusowy w kaloryferze junkers - Niskie ciśnienie, jak zamknąć zawór imbusowy w kaloryferze junkers - Niskie ciśnienie, jak zamknąć zawór imbusowy w kaloryferze junkers - Niskie ciśnienie, jak zamknąć zawór imbusowy w kaloryferze

Pozdrawiam !
    Jarek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11867124
    diodi1
    Poziom 24  
    Ocena: 69
    Witam zawór w kaloryferze wkręć do oporu a wodę dobijasz małym zaworkiem wewnątrz pieca z czerwoną rączką. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 11867217
    dzerao
    Poziom 2  
    tak zrobiłem na początku zakręciłem na maksa ten po prawej , kaloryfer nadal grzał
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 11867388
    andrefff
    Poziom 36  
    Ocena: 807
    Zakręć obydwa zawory przy grzejniku, nie ma prawa grzać.
  • Pomocny post
    #5 11867454
    irus.m
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 453
    dzerao napisał:
    Witam wszystkich
    - jak dopuścić wodę do junkersa żeby zwiększyć wartość ciśnienia (obecnie 0,2 bara)
    Pozdrawiam !
    Jarek

Przy spuszczonej wodzie (po otworzeniu układu C.O., na przykład grzejnika) w naczyniu przeponowym powinno być ciśnienie powietrza ok. 0,7-0,8 bara. Następnie dopuszcza się wody do ok. 1,2-1,3 bara.
    To jest dosyć istotny parametr potrzebny do prawidłowej pracy układu.
    Pozdrawiam.
  • #6 11871690
    -west
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 523
    Twoj kocioł wymaga też przeglądu. Masz ślady po sporym wycieku z regulatora przepływu.
  • REKLAMA
  • #7 11899835
    dzerao
    Poziom 2  
    Możecie polecić jakiś serwis w Poznaniu ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z kaloryferem, który chce zamknąć, oraz z niskim ciśnieniem w systemie grzewczym. Otrzymał porady dotyczące zamykania zaworów kaloryfera oraz zwiększania ciśnienia w junkersie. Zaleca się zakręcenie obu zaworów przy grzejniku oraz dopuszczenie wody do junkersa, aby osiągnąć ciśnienie 1,2-1,3 bara. Użytkownik zauważył, że kaloryfer nadal grzeje mimo zakręcenia zaworu, co sugeruje, że może być konieczne sprawdzenie systemu. Pojawiła się również sugestia o przeglądzie kotła z powodu wycieku. Użytkownik pyta o serwis w Poznaniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA