logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

rozdzielenie sygnału na 4 tunery DVB-t z ATX -91 - pytanie

pawelek0410 31 Sty 2013 23:57 2406 7
REKLAMA
  • #1 11871576
    pawelek0410
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    witam wszystkich! Napisz nowy temat pomimo ze patrzyłem za inne ale stwierdziłem że nie odpowiedziały na moje pytania :)
    Mam problem i pytanie do Was co do mojej instalacji :) czy wszystko dobrze poprawnie zrobiłem :)
    Zakupiłem
    1.Antenę - ATX -91 z LNA 177. ( skierowana na północny zachód ) zamontowana narazie pod dachem ( z powodu pogody ) dach jest zrobiony z blachy.
    2.Rozgałęźnik antenowy aktywny ARA 1/4F DVBT
    3.Tuner FERGUSON ARIVA T65 DVB-T do 1 TV
    4. Wiwa HD 95 do 2 TV
    5. Cabletech URZ 0195 do 3 TV

Mieszkam w okolicach Mirzec woj Świętokrzyskie
    Odległość do nadajników mam w lini prostej:
    Kielce Święty Krzyż 37 km (odbiór dobry )
    Dęblin Ryki 66 km (brak odbioru na każdym tunerze )
    Warszawa Raszyn - 105km(brak odbioru na każdym tunerze )
    Lublin Piaski 103km (brak odbioru na każdym tunerze )
    Przysucha Kozłowiec 38km (odbiór Dvb-t słaby na każdym Tunerze )

Długość kabla od TV do Rozgałęźnika
    1 TV około 10 metrów
    2 TV około 5 metrów
    3 TV około 8 metrów

Wszystko podłączałem wszystko jest OK ale przy Tunerze fergusona bardzo skacze jakość z 10-do 60 :) a siła 95 %
    I Mam pytanie do Was czy wszystko poprawnie zrobiłem??
    przy 2 i 3 tunerze siła 95 % a jakość 70-80 %

Dobrze że taki wzmacniacz mam pomimo małej odległości do nadajnika SW ??
    ale też chciałbym odebrać Mux 3 :) i Tylko jest z nadajnika z Raszyna.
    Wiem że co nie którzy od mnie że odbierają MUX 3 ale mają antenę jednym kablem podłączonym do TV :)
    I jakie mam szanse przy mojej instalacji na odbiór MUX 3 ??
    i czy zmienić antenę na jakaś mniejsza ??

pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 11871632
    kizek
    Poziom 35  
    Ocena: 486
    Kolego ten dach z blachy to istna przeszkoda, puki anteny nie zamontujesz na zewnątrz to nic więcej nie wymyślisz.
    Wprawdzie Kielce "Targowa" nadaje MUX-3 ale tylko 500 watów.
    Wzmacniacz 30dB i rozgałęźnik aktywny, za dużo tego.
  • REKLAMA
  • #3 11872517
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    Skakanie paska jakości sygnału to typowy objaw przesterowania lub wzbudzania.

Do Świętego Krzyża masz około 30,5 kilometra. I zapewne nawet przy antenie umieszczonej pod blacha wzmacniacz jest totalnie przesterowany, najprawdopodobniej silnymi sygnałami nadajników analogowych (dwa nadajniki o mocy po około 1 MW każdy).

1. Antena na dach i skierowana na Święty Krzyż - niemal dokładnie na południe, przy dobrej widoczności wieża jest widoczna gołym okiem.
    2. Zamiast wzmacniacza SYMETRYZATOR
    3. Zamiast rozgałęźnika aktywnego ARA założyć zwykłe dzielniki pasywne.
    4. Sygnały i tak będą zbyt silne, przed każdym z urządzeń warto założyć tłumiki.
    5. Na odbiór MUX3 z Targowej nie masz co liczyć, jest dokładnie za górka i bez śladu sygnału. Zresztą w ciągu roku będziesz miał MUX3 na mocy 100 kW ze Świętego Krzyża na kanale 47.
    Na odbiór MUX3 z Raszyna także bym nie liczył, za daleko i trasa niekorzystna. Nawet antena kierunkowa postawiona na północ nie pomoże. Zastosowanie wzmacniacza nic nie da, bo nawet na antenie odwróconej tyłem do Góry czarownic wzmacniacz będzie przesterowany.
  • #4 11873926
    pawelek0410
    Poziom 13  
    irekr napisał:
    Skakanie paska jakości sygnału to typowy objaw przesterowania lub wzbudzania.

To trochę dziwne podłączyłem do innego TV to tak samo było najgorzej kanał 62 ze SW.
    Na tym TV działa wszystkie MUXy siła sygnału 90 % skierowana na północ :)
    a jest 10 km bliżej stronę północy :)

kolego jak bym zamontował tylko ten SYMETRYZATOR?? bez wywalania tego rozgałęźnika?? Będzie chodziło dobrze?? :)
    Nie chce już następne koszty bawić :)
    Mam tez inny rozgałęźnik bez wzmacniacza?? Może jego trzeba zamontować ??

a może czas zmienić antenę na jakąś mniejsza?? Która polecasz???

irekr napisał:

1. Antena na dach i skierowana na Święty Krzyż - niemal dokładnie na południe, przy dobrej widoczności wieża jest widoczna gołym okiem.

Tak to prawda widać nadajnik przy dobrej pogodzie :)

Ale chciałbym odbierać Mux3 i dlatego kupiłem lepsza antenę :( nie potrzebnie w koszty się wdałem :(
  • REKLAMA
  • #5 11875113
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 11879359
    irekr
    Ja tylko dodam, ze kanał 62 na Świętym Krzyżu jest kanałem tymczasowym. Docelowo MUX1 poleci na kanale 30tym...
  • #7 11883118
    pawelek0410
    Poziom 13  
    ponawiam pytanie :
    kolego jak bym zamontował tylko ten SYMETRYZATOR?? bez wywalania tego rozgałęźnika?? Będzie chodziło dobrze??
    Nie chce już następne koszty bawić
    Mam tez inny rozgałęźnik bez wzmacniacza?? Może jego trzeba zamontować ??

Popraw wpisy aby były zgodne z regulaminem pkt 3.1.13 . [SP5ANJ]
  • #8 11886281
    irekr
    Aktywny rozgałęźnik to nic innego jak wzmacniacz dzielonymi wyjściami po tłumiku, niestety.
    I zawsze należy się liczyć, że zbyt silny sygnał także przesteruje ten aktywny dzielnik. Można go bez obaw stosować gdy na jego wejściu wielkość sygnału nie przekracza 1 mV. U Ciebie będzie więcej, wg mojej oceny około 6 mV.

Z założenia taki aktywny dzielnik ma być stosowany tam, gdzie zastosowanie pasywnego dzielenia spowoduje zbyt duże straty sygnału,
    W Twojej sytuacji poziom tego sygnału będzie tak duży (ze Świętego Krzyża) że wskazane jest nawet "stracenie" tych 7 dB by zmniejszyć sygnał na wejściu odbiornika/dekodera.

Proponuje byś dla próby założył ten aktywny dzielnik w miejsce gdzie go planowałeś zainstalować i sprawdzić co będzie. Jeżeli wielkość poziomu sygnału będzie większa od jakości to znaczy, że jest coś nie tak...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące instalacji antenowej DVB-T, w której wykorzystano antenę ATX-91 z LNA 177 oraz aktywny rozgałęźnik ARA 1/4F DVBT do podziału sygnału na cztery tunery. Mieszka w okolicach Mirzec, gdzie sygnał z nadajników jest zróżnicowany. Otrzymał porady dotyczące montażu anteny na zewnątrz, zastosowania symetryzatora zamiast wzmacniacza oraz użycia pasywnych dzielników sygnału. Wskazano również na problem przesterowania sygnału oraz konieczność zmniejszenia jego poziomu przed tunerami. Użytkownik rozważał również zmianę anteny na mniejszą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA