logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa przesiewacz do złota i dlaczego złoto osadza się w matach?

biomedyczny 03 Lut 2013 19:26 17370 16
REKLAMA
  • #1 11884047
    biomedyczny
    Poziom 26  
    Ocena: 60
    Oglądam ostatnio na discavery ten program o poszukiwaniu złota.
    I szukam o co w tym chodzi.

Rozwalają ziemie na małe ziarenka. I potem płuczą przez bawełniane dywany.

No ale czemu akurat tak?
    Na moje oko jeśli znaleźli by nie wiem 2g zarodek to przecież spłynął by w dół.
    No i czemu złoto akurat zagłębia się w dywany?
    Jakieś oddziaływanie elektrostatyczne czy co.

Swego czasu Cejrowski pokazywał to samo z żwiru rzecznego. I też puszczali przez takie maty.

O ile mi wiadomo złoto jest diamagnetykiem. Więc moja koncepcja elektromagnesu jest błędna. No i gdyby było przyciągane to używali by elektromagnesu.

Przecież to musi być proste a szukam ponad h.
    I poza tym że używano baraniego futra itd, misek, gumy itd nie znalazłem nic.
    Nie chodzi mi o przeróbkę tego bo to już było nawet opisywane tu przy odzyskiwaniu złota ze styków. A jedynie o proces płukania.
  • REKLAMA
  • #2 11884254
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    biomedyczny napisał:
    Przecież to musi być proste

I jest ! Złoto jest zdecydowanie najcięższe z tej całej "brei", (błota), czy jak to nazywają, dlatego osadza się najniżej (na dnie miski do płukania), czy w innych matach dobieranych przez "płukaczy" metodą prób, lub po prostu nie mają niczego innego do zastosowania, a jeść się chce :D .
  • REKLAMA
  • #3 11884271
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 11884309
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4293
    milosek napisał:
    żeby je przechowywać i przewozić mieszali z rtęcią, bez tego to był dosłownie proszek.

Proszku nie można przechowywać i przewozić :?: :D
  • REKLAMA
  • #5 11884340
    biomedyczny
    Poziom 26  
    No dokładnie tak jest. Biorą glinę / żwir. Rozdrabniają wodą pod ciśnieniem + mieszają w wielkiej pralce żeby jeszcze bardziej rozdrobnić i potem na te maty.

Myślałem że to coś więcej niż grawitacja. No bo jeśli to grawitacja to jak puszcza wodę za szybko to wypukają złoto z mat. Jak za wolno to do osadzającego złota dojdą jeszcze inne ciężkie zdobycze.

Dziwne że nie opracowano do dziś jakiejś lepszej metody. O ile mi dobrze poczytałem ta ma dobry tysiąc lat.

P.S Szukając info znalazłem że gdzieś koło Częstochowy ktoś wypukał złoto. Tak że pralki w ruch.
  • #6 11884405
    dual
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    Oddzielanie grawitacyjne i późniejsze wypłukiwanie rtęcią to dwa różne procesy . Pierwszy oddziela wstępnie lecz pozostawia część zanieczyszczeń , a drugi polega na tworzeniu tzw. amalgamatu złota i rtęci , który jest płynny i łatwo oddziela się od zanieczyszczeń . Amalgamat po podgrzaniu rozkłada się na złoto i rtęć , którą najczęściej się odparowuje i odzyskuje z powrotem do procesu . Są również inne sposoby rozpuszczania złota n.p. cyjankowe i stosuje się te procesy do pozyskiwania bardzo rozdrobnionych złóż złota , bo większe samorodki lepiej oddzielać samym procesem grawitacyjnym .
  • #7 11885337
    biomedyczny
    Poziom 26  
    Tak ale ja nie pytałem o łączenie pyłu złota itd. Tylko właśnie o wypłukiwanie.

I jak sama nazwa tematu - przesiewacz.
    No ale mówicie że to tylko grawitacja.
    No i faktycznie ciężar to 19,3 g/cm3 i trudno o cięższe materiały. Uran, platyna itd. Nawet ołów jest lżejszy 11,34g/cm³.
    Dla mnie to duże zaskoczenie złoto wydawało mi się lekkim materiałem. No ale teraz rozumie.
  • #8 11885454
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4293
    biomedyczny napisał:
    Dla mnie to duże zaskoczenie złoto wydawało mi się lekkim materiałem

Chyba stykałeś się wyłącznie z dmuchaną złotą biżuterią :D
  • #9 11885723
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1040
    biomedyczny napisał:

I poza tym że używano baraniego futra itd, misek, gumy itd nie znalazłem nic.

Jest jeszcze mnóstwo metod pół-przemysłowych i przemysłowych opartych na tym samym. Nie służą one do ostatecznego otrzymywania złota tylko jego zatężania. Są to różne rodzaje pochyłych i karbowanych rynien - często istnieją całe systemy orurowania i orynnowania - które na okrągło pracują - aby w zakamarkach rynien gromadziła się najcięższa frakcja piasku. Wsadem jest kruszona skała lub piasek rzeczny.
    Produkt wyjściowy zawierajacy już sporo złota, to co się nagromadzi w zakamarkach rynien, jest przerabiany chemicznie.
    Tu najprostrzy wariant:
    http://www.google.pl/search?q=rocker+box+gold...aA8WH4gSym4HACA&ved=0CDAQsAQ&biw=1024&bih=612
  • REKLAMA
  • #10 11887841
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    biomedyczny, zainteresuj się wyjaśnieniem greckiego mitu o złotym runie.
  • #11 11888040
    biomedyczny
    Poziom 26  
    Coś gdzieś przeczytałem ze złote runo to od futra właśnie.
  • #12 11889987
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    biomedyczny
    Kiedyś podobnież używano wełny owczej do wyłapywania złotego piasku.
    Coś ala substytut mat w przesiewaczach.
  • #13 11916376
    Pablos_vw
    Poziom 2  
    Ocena: 12
    Ja mam maly przesiewacz do złota , oczywiscie nie wyglada to jak na filmie ale jest proste i co najwazniejsze skuteczne !
  • #14 11916683
    biomedyczny
    Poziom 26  
    Mówisz że coś wyłowiłeś :) ??
  • #15 11916871
    Pablos_vw
    Poziom 2  
    Ocena: 12
    A no wylowilem. Na dolnym slasku jest kilka miejsc, ja najczesciej grasuje w okolicach Złotoryji. Sprzet jakis specjalistyczny nie jest potrzebny do tego a to co jest potrzebne to poza miska mozna samemu zrobic.
    To co wykopie z dna to z najpierw przesiewam do wiaderka przez sito zeby odseparowac kamienie, to co mam na dnie w wiadrze sypie na przesiewarke a konkretniej to koryto. Koryto stoi w wodzie ktora plynie przez nie, i wszystko co najdrobniejsze sie osadzi w korycie to z maty plukam do pojemnika czyli otrzymuje tzw. szlich. Szlich plukam w misce i szukam zlota.
    Zabawa przednia zapewniam wszystkich
  • #16 17215932
    Ajdahoa
    Poziom 7  
    Ocena: 17
    Nie wiesz może gdzie kupić taką mate z rowkami, albo coś co by ją przypominało ... Samemu nie mam jak wyciąć tych rowków z grubej maty .
  • #17 17216052
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2480
    Ajdahoa napisał:
    Nie wiesz może gdzie kupić taką mate z rowkami, albo coś co by ją przypominało ... Samemu nie mam jak wyciąć tych rowków z grubej maty .

Co do mat gumowych to ten facet prawdopodobnie będzie mógł pomóc. Polecam kanał "Polskie Złoto" na YT.

Podsumowanie tematu

✨ Złoto osadza się w matach przesiewaczy do złota głównie z powodu swojej dużej gęstości (19,3 g/cm³), co sprawia, że jest najcięższym składnikiem w mieszance złożonej z piasku, żwiru i mułu. Proces płukania polega na oddzielaniu grawitacyjnym, gdzie woda wypłukuje lżejsze materiały, a złoto osadza się na dnie miski lub w matach. Użytkownicy stosują różne metody, w tym koryta i maty z rowkami, aby zwiększyć efektywność zbierania złota. W przeszłości używano także wełny owczej do wyłapywania złotego piasku. Istnieją również bardziej zaawansowane metody przemysłowe, które wykorzystują systemy orurowania do gromadzenia najcięższej frakcji piasku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA