logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OPEL CORSA B 1,2 \'97 - wymiana silnika x12sz na x14sz

doomi007 05 Lut 2013 18:13 3141 3
REKLAMA
  • #1 11892639
    doomi007
    Poziom 9  
    witam,
    nie znalazłem podobnego tematu więc zakładam nowy.

Szukam informacji na temat przekładki silnika w Oplu Corsa B z X12sz na X14SZ.

Nie chciał bym traktować tej wymiany w kategoriach "tuningu" tylko jako zwykła naprawa. ( silniki są w podobnej cenie )

czy ktoś z szanownych kolegów umie udzielić informacji, jakie z elementów dawcy oprócz gołego silnika trzeba by przełożyć, żeby wszystko działało?

z góry dziękuje za informacje

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 11899258
    techZ
    Poziom 9  
    Ocena: 14
    Witam, komputerek. Trzeba też pooglądać czujniki wszelkie, jeżeli nr. części jest taki sam zostawiamy, jeżeli nie podmianka. Można tego nie robić ale nie ma gwarancji poprawnej (optymalnej) pracy. Nie wiem co rozumieć przez "goły silnik" w Twoim przypadku, nie robiłem tego na tych silnikach akurat ale z pozycji mechanika mogę Ci powiedzieć tak... przyjrzyj się dobrze czy któreś koła pasowe nie są większe bądź mniejsze np. żeby nie okazało się że założysz stary osprzęt a PK będzie za krótki.
  • REKLAMA
  • #3 11899885
    doomi007
    Poziom 9  
    goły silnik to dla mnie blok + głowica bez osprzętu.

silniki są identycznie bliźniacze i czujki typu ( położenia wały, temperatury) przepustnica , wtrysk, paski, koła pasowe, paski mają takie same numery.
    kolektory, sprzęgło , koło zamachowe , rozrusznik, altek, zb. płynu - to samo.

chłodnica może być inna - ale to nie stanowi problemu, w razie gdyby się grzał zmienię na większą.

nie mam dostępu do epc opla i trochę na oślep po zamiennikach sprawdzałem czy części są te same w x14sz.

części takie jak komputer i wiązka, a także czujka spalania stukowego i chyba temperatury ( ten do kompa) nie występują w zamienniku do tych silników więc nie mam jak porównać - i tak naprawdę to jest istota mojego problemu.

co do komputera to przypuszczam że jeśli wszystkie czujki okazały by się te same to komputer będzie miał chyba tylko inne czasy otwarcia wtrysku.

gdzieś wyczytałem że w poprzednich silnikach ( tych na przerywaczu ) na komputerze z 1,2 chodzi bez większych problemów silnik 1,6

przeszukałem już pewnie pół internetu i nie znalazłem jednoznacznych informacji.

może ma ktoś jakiś dostęp do epc opla ?
REKLAMA