logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa B - Demontaż silnika razem ze skrzynia biegów

mech1958 08 Cze 2017 14:10 5373 10
REKLAMA
  • #1 16518907
    mech1958
    Poziom 11  
    Ocena: 29
    Witam.
    Padł mi silnik C14NZ w Corsie B mam 2 silnik ale inny typ i poj.1,2 bo bez możliwości założenia pompy wspomagania czyli będę musiał tez zmienić maglownicę bez wspomagania,Proszę o podpowiedz od czego zacząć (kupię chyba wyciągarkę ręczną na Allegro koszt 50zł. i podwieszę na suficie u kolegi w garażu gdzie jest kanał) Musze się liczyć z tym,że muszę też zmienić komputer bo w silniku który chcę założyć jest inny,ale największy problem to będzie z instalacja gazową bo czy po wymianie silnika i komp.będzie chodził na gazie?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16518929
    mech1958
    Poziom 11  
    Chodzi mi o to w jakiej kolejności zacząć demontaż silnika i czy łatwiej będzie go wyjąc ze skrzynią biegów czy bez bo 2 gi silnik mam ze szkynią

Dodano po 1 [minuty]:

8 zaworowy
    Załączniki:
    • Opel Corsa B - Demontaż silnika razem ze skrzynia biegów c14nz-29711.jpg (98.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 16518937
    mech1958
    Poziom 11  
    chcę wywalić 1,4 8 zaworowy a wstawić 1,2 też 8 zaworowy bo taki mam
    Dodano po 4 [minuty]:
    taki chcę wstawić
    Załączniki:
    • Opel Corsa B - Demontaż silnika razem ze skrzynia biegów opel_corsa_b_14.jpg (451.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 16518958
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6435
    Silnik to pestka ale instalację musisz zmienić i komputer. I do tego podpiąć gaz.

Ja bym kupił słupek 1,4 i zmieniał.
  • #6 16518966
    mech1958
    Poziom 11  
    Czyli kupić taki sam bez osprzętu i nie będzie zabawy z komp,gazem,przewodami itp.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 16519660
    mech1958
    Poziom 11  
    Kupiłem dzisiaj golasa taki jak mój za 2 stówki,mam go jutro otrzymać.
    Silnik jest bez sprzęgła.Dzisiaj ściągnąłem zderzak i wyjąłem chłodnicę,proszę podpowiedzcie mi w jakiej kolejności demontować silnik?mam 2 wyciągarki to nie będzie problemów z podniesieniem.Czy może porobić zdjęcia wtyczek czy je jakoś pozapisywać,doradzcie.Z góry dziękuję
  • #9 16521322
    mech1958
    Poziom 11  
    i dalej kłopot bo silnik który kupiłem ma oznaczenie również C14NZ ale kupiłem goły słupek i okazało się,że jest to inny model,nie ma otworów w bloku na rolkę napinająca pasek wielorowkowy,mam silnik 1,2 o podobnym rozrządzie ale nie wiem czy rozrząd podejdzie mi do tego słupka.Jestem pewny,że silnik który kupiłem jest z samochodu który nie miał wspomagania.Ciekawy jestem czy będzie mi chodzić maglownica bez pompy wspomagania?
  • #11 16521747
    mech1958
    Poziom 11  
    dlaczego nie będzie chodzić?koleś który dzisiaj ma pomóc mi wstawić silnik twierdzi,że będzie chodzić wspomaganie bez pompy ale ciężej,proszę o odpowiedz puki silnik nie założony to prościej maglownice wymienić

Dodano po 6 [godziny] 48 [minuty]:

Wiercimy otwory w bloku na napinacz do pompy wspomagania,kolega twierdzi,że to żeliwo więc pójdą w ruch 2 wiertła i gwintownik na fi 8 może się uda

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z wymianą silnika C14NZ w Oplu Corsie B na inny silnik 1.2, który nie obsługuje pompy wspomagania. Zastanawia się nad kolejnością demontażu silnika oraz nad tym, czy instalacja gazowa będzie działać po wymianie silnika i komputera. W trakcie dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące zakupu silnika o tych samych parametrach, aby uniknąć problemów z instalacją. Użytkownik planuje użyć wyciągarki do demontażu i pyta o szczegóły dotyczące podłączenia wtyczek oraz ewentualnych modyfikacji, takich jak wiercenie otworów w bloku silnika na napinacz paska.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA