logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop Radiotechnika DT-516A - brak synchronizacji podstawy czasu

piotrg85 29 Gru 2005 22:28 1740 1
REKLAMA
  • #1 2128440
    piotrg85
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Posiadam oscyloskop DT-516A, który kupiłem dwa miesiące temu na Allegro, i który miał być w 100 % sprawny :|. Dopiero teraz znalazłem troche wolnego czasu, więc napisze w czym problem.
    Oscyloskom jeśli chodzi o tory Y, to działa bez zarzutu, gorzej jest z podstawą czasu tzn. nie może "złapać" synchronizacji. Przy podłączeniu przebiegu prostąkątnego (tego z klibratora) widze na ekranie dwie poziome linie, zmiana zakresów czas/cm nie pomaga.
    Dopiero jak pokręce potencjometrem płynnej regulacji wsp. czasu, to można "złapać" ten przebieg, ale to i tak na nic, bo obraz ciągle "płynie". Regulacja LEVEL'em nie pomaga. Mam trzy części instrukcji do tego oscyloskopu, ale mimo tego obawiam się, że nie będę w stanie usunąć tej usterki ( brak drugiego oscyloskopu, brak gen. wzorcowego, brak doświadczenia w naprawianiu tego typu rzeczy )
    Jak narazie wymieniłem wszystkie elektrolity w podstawie czasu, zmierzyłem wszystkie niskie napięcia, no i to tyle....
    Zastanawiam się, czy nie oddać tego oscyloskopu do firmowego serwisu ( czytałem gdzieś na forum że jeszcze istnieje ) ?! Jak myślicie, ile będą chcieli za naprawę ( skalibrowanie ) :?:
    Oczywiście, czekam też na wasze rady jak można usunąć taką usterkę.
  • REKLAMA
  • #2 2130910
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 299
    - czy zasilacz niskich napięć daje idealnie dobre napięcia?

Oddawanie do serwisu radiotechniki nie ma sensu bo zapłacisz trzy razy tyle co on jest wart ( pod warunkiem że nadal istnieją).

Fakt faktem że bez drugiego oscyla synchronizacji nie naprawisz.

Trzeba by podać na wejście jednego kanału sygnał i innym skopem zobaczyć co wchodzi na wzmacniacz synchronizacji.

Jeśli sobie nie poradzisz to mogę Ci go naprawić i skalibrować.

Ps nie ruszaj za żadne skarby potencjometrów bo go potem będzie ciężko skalibrować.
REKLAMA