Witam Proszę mi powiedzieć jaka jest różnica między napięciem 230V a 400V Co daje to wyższe napięcie.
Np silniki jeden 230 drugi 400V i oba mają np 1kw czym one się różnią?
Np silniki jeden 230 drugi 400V i oba mają np 1kw czym one się różnią?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamToldipol napisał:Np silniki jeden 230 drugi 400V i oba mają np 1kw czym one się różnią?
Toldipol napisał:jaka jest różnica między napięciem 230V a 400V
serwisor napisał:Jeśli już o to chodzi to 690 to napięcie 3 faz.
REVISOR napisał:.To jeszcze kolega niech wytłumaczy o pracy silników w układzie gwiazdy i trójkąta bo to też ma znaczenie. Wracając do tematu trzeba by autorowi tematu wyjaśnić powód istnienia instalacji trójfazowej i jej zalet nad instalacjami jednofazowymi pod względem przesyłu energii elektrycznej jak i wykorzystaniu jej w zasilaniu silników elektrycznych.
qadam12 napisał:Jak spadnie na głowę albo jak się napijemy kwasu?Nawet 12V akumulator zabić może.
BILGO napisał:Ale ja teraz kol. nie rozumiem. Kol. napisał ze mniejszy prąd przy 400V w stosunku do zasilania 230V wynika z prawa Ohma. Oczywiście mógł się kolega pomylić - natomiast ja nie będę o tym dyskutował, bo wiem, że na tym forum (a także na ISE) są osoby, które będą zapewniać, że istotnie to wynika z Prawa Ohma. Na bezsensowne dyskusje nie mam czasu.Kol. Darom, napisałem ogólnie, ponieważ Autor tematu nie raczył sprecyzować pytania... nie napisał o jaki prąd mu chodzi, ilu fazowy itd.
Toldipol napisał:po co jest to napięcie 400V i co ono daje
Toldipol napisał:to oczywistym jest, że łatwiej jest podłączyć i taniej dokupić kabel do zasilania napięciem 230V.
BILGO napisał:Mniejszy spadek napięcia, co przy 100 m odległości może mieć niemałe znaczenie - dla przekroju 2,5 mm², 1 kW i 100 m to będzie ok. 2,75% przy zasilaniu jednofazowym, a ok. 0,45% przy zasilaniu trójfazowym. Poza tematem zwracam uwagę, że trzeba dobrać przekrój przewodu ze względu na SWZ - przy 2,5 mm² będzie impedancja rzędu 1,5 oma, ale trzeba uwzględnić pozostałe elementy instalacji!Możliwość zasilania urządzeń o większej mocy...
Toldipol napisał:Właśnie mam starą solidną, dużą betoniarkę. Do niej mam niepodłączony silnik o,8kw, 400V, 1200 obr/min łączony w gwiazdę.
Strumien swiadomosci swia napisał:Pisałem wyżej - trzeba policzyć, czy taki przekrój będzie odpowiedni. Jaki jest spadek napięcia w pozostałej części instalacji do której będzie przyłączony ten przedłużać? Czy z tego przedłużacza będzie zasilana tylko betoniarka, czy cała budowa?Skoro masz kupić 100m przewodu to kup jednofazowy2,5m2 bo tańszy niz 3 f i później go wykożystasz.
AnTech napisał:Darom napisał:Załóżmy że bęben o średnicy 0,6m obraca się z prędkością 0,5obr/min.
Oczywiście miało być 0,5obr/sek.
Bronek22 napisał:Istotne jest to,że zwaszych wypowiedzi twórca tematu i tak nic nie zrozumie.
Więc jak on nie napisze o co mu chodzi to klepanie w klawiaturę i robienie prac doktorskich z nieokreślonego zagadnienia niema sensu.