logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ocieplić drewniany strop z tynkiem na suficie bez ryzyka gnicia desek?

taro3 13 Lut 2013 09:55 4644 6
REKLAMA
  • #1 11927773
    taro3
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam!
    Problem konstrukcyjny: strop drewniany, kolejno warstwami idąc od góry: polepa, deska, belki, deska, tynk na siatce metalowej przybitej do desek, czyli w pomieszczeniach mam otynkowane sufity, od góry zaś - nieużytkowe poddasze. Czy jeśli od spodu przykleję styropian 10cm, potem klej, siatka, klej, to będzie prawidłowy sposób ocieplenia? Nie będą mi deski nad tynkiem gniły?
    Dodam, że chciałbym zrobić tak, by nieco obniżyć pomieszczenia.
    Pozdrawiam
    shrequ
  • REKLAMA
  • #2 11927885
    pawel-jwe
    Poziom 30  
    Ocena: 273
    taro3 napisał:

Jeśli tylko o to chodzi, to nie taniej i prościej zrobić pod sufitem odpowiedni stelaż z profili aluminiowych i do tego płytę karton gips + siatka + gładź dla wyrównania.
  • REKLAMA
  • #3 11928126
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2933
    taro3 napisał:
    Witam!
    Problem konstrukcyjny: strop drewniany, kolejno warstwami idąc od góry: polepa, deska, belki, deska, tynk na siatce metalowej przybitej do desek, czyli w pomieszczeniach mam otynkowane sufity, od góry zaś - nieużytkowe poddasze. Czy jeśli od spodu przykleję styropian 10cm, potem klej, siatka, klej, to będzie prawidłowy sposób ocieplenia? Nie będą mi deski nad tynkiem gniły?
    Pozdrawiam
    shrequ

Nie będzie nic gniło, bo nad styropianem masz pomieszczenie nieużytkowe (brak nadmiaru pary wodnej, która by mogła się skraplać). Ponadto strop jest w miarę paroprzepuszczalny. Ja mam podobnie zrobione, tylko z tą różnicą że zamiast przyklejania do sufitu mam na esach spuszczony sufit o 10cm i miedzy profil z płytą G-K wsunięty ciasno styropian.
    Możesz też dać wełnę mineralną do ociepleń stropu. Dzisiaj można już od 6zł /m2 kupić w marketach wełnę 150mm w rolkach samorozprężną.
  • REKLAMA
  • #4 11928190
    DARO37PL3
    Poziom 2  
    Witam TOM ma zupe£na racie sam bym osobiscie tak zrobil tylko ze bym dal we£ne mineralna z aluminium pamientajac o tym ze aluminium dajemy do wewnentrznej strony pomiejszczenia troche drosze ale efekt tez lepszy a deski nie benda gni£y siedze w budowlance w wykonczeniowce 20 lat to sie wie to i owo pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 11928396
    taro3
    Poziom 11  
    spoko, dzięki, myślałem o styro - proste i szybkie, z alu nie chce mi się bawić i płyt karton gips chcę uniknąć - dzięki za rady, jesteście goście :)
    shrequ
  • #6 11931994
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2933
    taro3 napisał:
    spoko, dzięki, myślałem o styro - proste i szybkie, z alu nie chce mi się bawić i płyt karton gips chcę uniknąć - dzięki za rady, jesteście goście :)
    shrequ

No to jeszcze mi przyszło do głowy, że można przykleić twardą wełnę z lamelami. Będziesz miał tedy równo i nie trzeba będzie płyt G-K. Pociągniesz to jedynie jakimś tynkiem akrylowym i ew. pomalujesz. Wszystko zależy czy sufit jest równy. Nic prostszego nie wymyślisz.
  • #7 11935418
    taro3
    Poziom 11  
    Super dzięki za pomoc!
    Tylko niech się zimka skończy i biorę się za robotę :)
    Pozdro
    shrequ

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące ocieplenia drewnianego stropu z tynkiem na suficie, obawiając się o ryzyko gnicia desek. Odpowiedzi sugerowały różne metody ocieplenia, w tym przyklejenie styropianu o grubości 10 cm, co nie powinno prowadzić do gnicia, ponieważ nad styropianem znajduje się nieużytkowe poddasze, co ogranicza kondensację pary wodnej. Alternatywnie, proponowano zastosowanie wełny mineralnej, w tym twardej wełny z lamelami, co pozwoliłoby na uzyskanie równej powierzchni bez konieczności użycia płyt kartonowo-gipsowych. Użytkownik wyraził preferencję dla prostszych rozwiązań, takich jak styropian.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA