logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak izolować rury PEX-AL-PEX 20mm do warsztatu 30m² i dobrać grzejniki?

13 Lut 2013 19:41 3570 7
  • #1 11930471
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #2 11930590
    Olek II
    Moderator
    Ocena: 413
    Mam tak:
    Do budynku ok.12m, rurki PCV, takie jakie idą do ogrzewania podłogowego.
    Głębokość wykopu ok 60 cm, na spód położony pas wełny mineralnej wycięty wzdłuż rolki grubości 10 cm. Rurki zawinięte w wełnę dość szczelnie, co kawałek zaciśnięte opaski z tworzywa. Zasypane i tak już to grzeje 5 rok. Rewelacja.
  • #3 11930616
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 11931557
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 11931649
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 11931751
    MaMik
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Opatulenie wełniane pokryłbym jeszcze izolacją przeciwwilgociową -np. folia, papa. Mokra wełna traci swoje własności izolacji termicznej.
  • #7 11931875
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 11932090
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    zarazowy napisał:
    Jeżeli chcesz sam to zrobić to kup kanalizacji 75 w sztangach po 2 m. i ponawiercaj otwory 12mm. co 0,5 m. Odcinki rur, którymi chcesz prowadzić czynnik wsadź w otulinę, połącz ze sobą żeby usztywnić, wsadź w przygotowaną kanalizację i wypełniaj stopniowo pianką ( jakąś lepszą gatunkowo ) przez nawiercone otwory aby wszędzie weszła,w wykopie ułóż wełnę na cały swój rurociąg i opatul wełną wiążąc ją. Wiem że to będzie trudne ale najlepiej by było gdybyś ustawił te rury wewnętrzne jak najbliżej osi rury zewnętrznej.

Z wełny zrobi się papka. Prędzej, czy później. Pianka natomiast, ta dostępna w handlu nie stwardnieje, bo one twardnieją w atmosferze powietrza.
    Ja stosowałem rury PEX, na które nasuwałem 2 warstwy otuliny z pianki polietylenowej. To wszystko wędrowało do rur kanalizacyjnych. Uszczelki tych rur nie dopuszczały wilgoci z gruntu. Wszystko mi działa ok 15 lat bez specjalnych ubytków ciepła - sprawdzałem kamerą termowizyjną. Zakopane na głębokości około 0,6 m
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje ogrzanie warsztatu o powierzchni 30m², oddalonego 10m od kotłowni, przy użyciu rur PEX-AL-PEX 20mm oraz dwóch grzejników żeliwnych. W dyskusji poruszono kwestie izolacji rur od gruntu, sugerując użycie wełny mineralnej oraz folii jako dodatkowej ochrony przed wilgocią. Rekomendowano także zastosowanie rur preizolowanych, jednak ze względu na trudności w ich zakupie, niektórzy użytkownicy proponowali ocieplenie zwykłych rur. Wskazano na konieczność wykopu na głębokości około 60 cm oraz na znaczenie odpowiedniego doboru grzejników w zależności od izolacji warsztatu i pożądanej temperatury.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA