logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć PC do TV, aby przesłać jednocześnie dźwięk i obraz?

agtal 14 Lut 2013 16:06 4860 17
  • #1 11934045
    agtal
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam.
    Było na ten temat już trochę wątków, ale na żadnym nie znalazłam odpowiedzi. Chciałam zapytać jak najprościej podłączyć komputer do telewizora tak, żeby telewizor odbierał i obraz i dźwięk. Zwykły kabel DVI->HDMI przesyła tylko obraz, natomiast gdy podłączam drugim kablem jack, 2x chinch, wtedy w TV muszę zmienić wejście z HDMI na av2 lub component (w zależności gdzie podłączę) i przesyła sam dźwięk, bez obrazu. Nie da się tego jakoś połączyć? Bardzo proszę o odpowiedź.
  • #2 11934265
    13adam13
    Poziom 29  
    Ocena: 453
    Najlepiej użyć przejściówkę (adapter) DVI-HDMI i kabel HDMI.
    Rozpisywać się nie będę, można inaczej jezli masz wejście jack przy wejściu HDMI przy TV. :D
    Powodzenia.
  • #3 11935270
    agtal
    Poziom 9  
    Owszem, jest jack, ale również nie wiedzieć czemu nie działa ;/
    Jak podłączyć PC do TV, aby przesłać jednocześnie dźwięk i obraz? Jak podłączyć PC do TV, aby przesłać jednocześnie dźwięk i obraz?

A tak jak napisał Pablo1964 gniazdo DVI niestety nie przenosi dźwięku.
    Może jakaś inna przejściówka...?
  • #5 11937520
    agtal
    Poziom 9  
    Tak również podłączałam dwoma osobnymi kablami; HDMI-DVI, a audio jackiem i cisza... Nie mam pojęcia dlaczego... Trzeba coś dodatkowo ustawić w TV albo w komputerze??
  • #6 11937595
    Sl4V4
    Poziom 17  
    Ocena: 42
    Podłącz PC JACKiem do TV i sprawdź na wejściach HDMI czy masz dźwięk z kompa, na wszystkich wejściach HDMI sprawdź. Mogą być wejścia źle podłączone ;)
    JACK w PC podłączasz do wyjścia słuchawkowego, albo na karcie muzycznej tak jak głośniki.
  • #7 11937614
    jur1
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 273
    Brak informacji o TV ( model, marka ) i zasobach komputera ( karty Video i muzyczna ), nie ułatwia sprawy ale:
    1 Podłącz
    agtal napisał:
    audio jackiem
    do wzmacniacza i sprawdź czy dźwięk wydostaje się z komputera. Jeśli nie to trzeba w opcjach karty muzycznej uaktywnić to wyjście.
    2.dalej jak kolega KIEROWCA_VW przedstawił (graficznie.)
  • #8 11937729
    agtal
    Poziom 9  
    dźwięk VIA High Definition Audio, karta graficzna NVIDIA GeForce GTS 250
    Telewizor LG 26LD350-ZA
    Wszystkie wejścia audio w komputerze działają, chodzą i głośniki 5.1 i słuchawki w tylnym wejściu i przednim ;/
  • #9 11938000
    Sl4V4
    Poziom 17  
    Ocena: 42
    agtal napisał:
    Telewizor LG 26LD350-ZA

Podłącz PC JACKiem do TV i sprawdź na wejściach HDMI czy masz dźwięk z kompa, na wszystkich wejściach HDMI sprawdź.

LG miały problemy z wejściami HDMI ;)
  • #10 11939538
    agtal
    Poziom 9  
    No i nowej rzeczy się dowiedziałam. Gdy podłączam samym jackiem, bez obrazu, dźwięk idzie zarówno na HDMI1 i na HDMI2. Natomiast gdy podłączam obraz kablem dvi-hdmi, dźwięk przestaje lecieć... ;/ ;/ Czyli kable chodzą pięknie, ale osobno... Co zrobić, żeby to połączyć? Jeszcze dla uzupełnienia mam Win7.
  • #11 11939669
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1573
    agtal napisał:
    Zwykły kabel DVI->HDMI przesyła tylko obraz

Skąd takie info? Z bajek, mitów?

Twój temat jest dobrym przykładem, że IMHO dźwięk wychodzi ze złącza DVI a TV to wykrywa i blokuje wejście analogowe dźwięku.

Nic nie słyszysz bo pewnie do GeForce GTS 250 nie jest doprowadzony strumień po S/PDIF z wyjścia karty dźwiękowej (zapewne zintegrowanej).

Wałkowane wiele razy.

Podaj dokładne modele: karty graficznej i płyty głównej - w razie czego fotki zamieść.
  • Pomocny post
    #12 11939738
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    Jest sposób, ale musisz mieć wyjście na karcie graficznej typu s-vhs.

Kupujesz kabel S-VHS + AUDIO-> SCART. (mam taki 15m)

Wtykasz SVHS do SVHS na grafice, AUDIO do wyjścia głośnikowego, a SCART do TV.

Jakość gorsza, ale sprawdzone, działa.
  • #13 11939841
    agtal
    Poziom 9  
    płyta ASUS P5Q SE PLUS, ATX12V Jak podłączyć PC do TV, aby przesłać jednocześnie dźwięk i obraz?

karta ASUS NVIDIA GeForce GTS 250, 1GB, 256bit Jak podłączyć PC do TV, aby przesłać jednocześnie dźwięk i obraz?

Dodano po 9 [minuty]:
    swiercm napisał:

Chodzi o taki kabel?
    http://img10.allegroimg.pl/photos/oryginal/30/08/49/44/3008494446

Jednak jakość pewnie będzie o wiele gorsza... Dobrze by było znaleźć jednak sposób na DVI-HDMI i jacka...
  • #14 11939994
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    agtal napisał:

swiercm napisał:

Chodzi o taki kabel?
    http://img10.allegroimg.pl/photos/oryginal/30/08/49/44/3008494446

Jednak jakość pewnie będzie o wiele gorsza... Dobrze by było znaleźć jednak sposób na DVI-HDMI i jacka...

Tak, właśnie taki kabel posiadam.
    Musi być dobrze ekranowany (stosowałem zwykłą samoróbkę i smużyło mi)

Ten, który kupiłem na allee bardzo gruby jest, ale jednocześnie dość miękki. Jakość - nie powala, ale może być w ostateczności, jeśli nie dasz rady z tym HDMI.
    I najważniejsze - działa na 10000% z głosem przez SCART.
  • Pomocny post
    #15 11940914
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1573
    http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/socket775/P5Q_SE_PLUS/E4182_P5Q_SE_Plus_manual.zip str. 1-32
    złącze SPDIF_OUT połączyć kabelkiem z wejściem na karcie graficznej - nie wiem jaka to więc:
    http://pl.asus.com/Graphics_Cards/NVIDIA_Series/GF_GTS_250

puścić dźwięk na wyjście cyfrowe albo ustawić je jako domyślne.

analogicznie jak w:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2482086.html#11846350
    i innych znalezionych tematach...
  • #16 11941659
    agtal
    Poziom 9  
    Jak podłączyć PC do TV, aby przesłać jednocześnie dźwięk i obraz? Jak podłączyć PC do TV, aby przesłać jednocześnie dźwięk i obraz? Jak podłączyć PC do TV, aby przesłać jednocześnie dźwięk i obraz?

Teraz z kolei nie mam pojęcia gdzie jest to wejście na SPDIF_OUT i jak znaleźć taki kabelek np. na allegro? Bo pod tą nazwą wychodzą zupełnie inne... W innych tematach nie znalazłam, nie widzę, albo nie rozumiem odpowiedzi ;/
  • Pomocny post
    #17 11941959
    romeok01
    Poziom 35  
    Ocena: 588
    Zaznaczyłem wyjście SPDIF na karcie graficznej.

Na tym zdjęciu lepiej je widać.

Na płycie głównej powinno być, takie samo wejście SPDIF, poszukaj w dokumentacji płyty głównej, łączysz przewodem z wtykami na goldpin.

Szukaj pod nazwą przewód goldpin.
  • #18 11977853
    agtal
    Poziom 9  
    WojtasJD i romeok01 zadziałało :)
    Znalezionym goldpinem podłączonym do SPDIF na karcie i płycie, dźwięk SPDIF w komputerze jako domyślny i idzie pięknie przez kabel HDMI->DVI. Dzięki za pomoc! :)

Podsumowanie tematu

✨ Aby podłączyć komputer do telewizora i przesłać zarówno dźwięk, jak i obraz, zaleca się użycie adaptera DVI-HDMI oraz kabla HDMI. Użytkownicy zauważyli, że złącze DVI nie przesyła dźwięku, co wymaga dodatkowego połączenia audio, np. jack do chinch. W przypadku problemów z dźwiękiem, sugerowano sprawdzenie ustawień karty dźwiękowej oraz podłączenie przewodu SPDIF z karty graficznej do płyty głównej. Użytkownik posiada kartę graficzną NVIDIA GeForce GTS 250 oraz płytę główną ASUS P5Q SE PLUS. Po podłączeniu SPDIF dźwięk przez HDMI działał poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA