logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomocy - Komputer momentami świruje i nie pozwala pracować

krycha590 16 Lut 2013 14:25 1983 13
REKLAMA
  • #1 11942246
    krycha590
    Poziom 10  
    Witam.

Mam problem z swoim PC, mianowicie co jakiś czas przestaje działać, restartuje się i nie chce się włączyć, ciężko to opisać więc wysyłam filmik i zdjęcia po tym jak się sam naprawia i wyskakują takie błędy, resetuje się on także przy większych a czasami nawet przy drobnych wstrząsach.

Pomocy - Komputer momentami świruje i nie pozwala pracować Pomocy - Komputer momentami świruje i nie pozwala pracować

Sprzęt:
    Płyta Główna- Gigabyte GA-770T-USB3
    Grafika- GeForce GTX 550 Ti
    Procesor- AMD Athlon X4 630
    Zasilacz- CoreXStream OCZ-CXS500W sorry za pomyłkę

Z góry dziękuje za pomoc.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 11942260
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ocena: 353
    Napisz konkretnie:
    krycha590 napisał:
    Zasilacz- 600W
    600W zasilaczy są dziesiątki czy setki.
  • #3 11942736
    Oximon
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Płyta ma problemy z poprawnym zładowaniem ustawień BIOS'u. Zresetuj go poprzez wyjęcie bateryjki z płyty głównej na kilka minut, gdy komputer jest odłączony z sieci. Sprawdź także, czy nie jest ona rozładowana (powinna mieć 3V).
  • REKLAMA
  • #4 11942999
    krycha590
    Poziom 10  
    Zrobiłem tak jak kazałeś niestety nic nie pomogło dodam może jeszcze, że wyskakuje mi blue screen jak gram w jakąś grę która jest bardziej wymagająca.

Pomocy - Komputer momentami świruje i nie pozwala pracować
  • #6 11943351
    krycha590
    Poziom 10  
    Posiadam oryginalne oprogramowanie Vista z wszystkimi aktualizacjami.
  • REKLAMA
  • #7 11943584
    perlit
    Poziom 39  
    Ocena: 456
    krycha590 napisał:
    Posiadam oryginalne oprogramowanie Vista z wszystkimi aktualizacjami.

Przeczytaj drugi link, który Ci podałem i zastosuj się do porad z postu#2 i 3.
    Są one aktualne również dla Twojego systemu.
  • #8 11943702
    student11
    Poziom 21  
    Ocena: 28
    baterie sprawdź możliwe że zabrudzenie jest na tyle duże że wysypuje błędy
  • #9 11943853
    Oximon
    Poziom 27  
    krycha590 napisał:
    Zrobiłem tak jak kazałeś niestety

Zmierzyłeś napięcie, czy bateria nie jest wyczerpana? Spotkałem się z przypadkiem, że zamiast 3V miała 2,8V i komputer już nie działał poprawnie.
  • #10 11946277
    krycha590
    Poziom 10  
    Baterię sprawdzę dopiero jutro bo nie mam woltomierza, a co do ram to sprawdziłem memtestem i nie mam żadnych błędów, co do dysku to też niema a w 2 teście to:Pomocy - Komputer momentami świruje i nie pozwala pracować może dodam jeszcze że jak pracuję na kompie z pełną wydajnością czyli ramy są ustawione w biosie na 1666 i procesor na 2800 to mi się komp restartuje i zawiesza co 5- 10 min. Bo jak mam teraz ustawione na ramy 800 a procesor na 2000 to zawiesza się tylko na grach.
  • #11 11946848
    Oximon
    Poziom 27  
    Jeżeli po obniżeniu taktowania częstotliwość resetów i zwiech się zmniejszyła należy sprawdzić temperatury, może przegrzewający się podzespół jest przyczyną niestabilności. Pobierz program OCCT, uruchom na co najmniej 20min test z zakładki "Power supply" i wklej uzyskane po teście wykresy.
  • #12 11947370
    krycha590
    Poziom 10  
    O to ci chodziło: Pomocy - Komputer momentami świruje i nie pozwala pracować Pomocy - Komputer momentami świruje i nie pozwala pracować Pomocy - Komputer momentami świruje i nie pozwala pracować Pomocy - Komputer momentami świruje i nie pozwala pracować Pomocy - Komputer momentami świruje i nie pozwala pracować Pomocy - Komputer momentami świruje i nie pozwala pracować Pomocy - Komputer momentami świruje i nie pozwala pracować Pomocy - Komputer momentami świruje i nie pozwala pracować Pomocy - Komputer momentami świruje i nie pozwala pracować

Dodano po 2 [minuty]:

Pomocy - Komputer momentami świruje i nie pozwala pracować Pomocy - Komputer momentami świruje i nie pozwala pracować Pomocy - Komputer momentami świruje i nie pozwala pracować Pomocy - Komputer momentami świruje i nie pozwala pracować Pomocy - Komputer momentami świruje i nie pozwala pracować Pomocy - Komputer momentami świruje i nie pozwala pracować Pomocy - Komputer momentami świruje i nie pozwala pracować Pomocy - Komputer momentami świruje i nie pozwala pracować Pomocy - Komputer momentami świruje i nie pozwala pracować

Dodano po 1 [minuty]:

Pomocy - Komputer momentami świruje i nie pozwala pracować Pomocy - Komputer momentami świruje i nie pozwala pracować Pomocy - Komputer momentami świruje i nie pozwala pracować Pomocy - Komputer momentami świruje i nie pozwala pracować

jak zakończyłem test to wyskoczył mi błąd " program Crysis2.exe przestał działać"
  • REKLAMA
  • #13 11948910
    Oximon
    Poziom 27  
    Niestety program dokonuje błędnych odczytów ponieważ to niemożliwe, aby procesor miał 20*C. Temperatury grafiki wcale nie ma. Pobierz więc program HWMonitor, sprawdź czy on poprawnie odczytuje temperatury. Jeżeli tak, to ponownie odpal test i podaj nam najwyższą osiągniętą temperaturę (nie musisz sam pilnować, program będzie pokazywał najwyższą, najniższą i obecną).

Oximon napisał:
    jak zakończyłem test to wyskoczył mi błąd " program Crysis2.exe przestał działać"

Jeżeli błąd wyskoczył po zakończeniu testu przez ciebie, to nie ma co się martwić. Czasami coś głupieje jak sprzęt jest obciążony w 100%
  • #14 11949530
    krycha590
    Poziom 10  
    niestety nie mogę przeprowadzić testu ponieważ po 2 minutach komp się wyłącza ale najwyższa temperatura procka jaką wskazywał było 37 stopni. A to zdjęcie z HWMonitor Pomocy - Komputer momentami świruje i nie pozwala pracować procesor był ustawiony na 100% czyli 2800

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który sporadycznie się restartuje i nie włącza, zwłaszcza po wstrząsach. Sprzęt to płyta główna Gigabyte GA-770T-USB3, karta graficzna GeForce GTX 550 Ti, procesor AMD Athlon X4 630 oraz zasilacz CoreXStream OCZ-CXS500W. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym reset BIOS-u, sprawdzenie napięcia baterii, testy pamięci RAM oraz monitorowanie temperatury podzespołów. Użytkownik zauważa, że problemy nasilają się przy wyższych ustawieniach wydajności. Wskazówki obejmują również użycie programów OCCT i HWMonitor do diagnostyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA