logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uniwersalne narzędzie do obróbki elektroniki - wiertarka, frezarka, tokarka?

MichałStach 16 Lut 2005 15:51 3804 8
REKLAMA
  • #1 1234881
    MichałStach
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Mam pytanie, czy spotkaliście się w handlu z jakimś takim uniwersalnym narzędziem?. Interesuje mnie narzędzie do obróbki na potrzeby elektroniki, tzn. plastykowe obudowy, czasem obudowa metalowa, klawisze, otwory itp.

Kiedyś w MT był opisywany taki kombajn jeszcze produkcji Niemcy Zachodnie mieszczący się w walizce.

Sprawdzałem w interku, min. www.narzedzia.pl , ale nie ma w ofercie nic takiego.
  • REKLAMA
  • #2 1235680
    drak
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Kombajn to kiepskie rozwiązanie. Do obódów potrzedna jest wiertarka stołowa precyzyjna frezarka górno wrzecionnowa. Tokarka zbendna. Takie zestawy to raczej zbendny wydatek.
  • REKLAMA
  • #3 1236508
    Randal
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Możesz przerobić wiertarke stołową na frezarkę poprzez zrobienie ruchomego łoża... ale do elektroniki i drobnego majsterkowania wystarczy jakaś frezarka CNC.
  • #4 1237680
    MichałStach
    Poziom 13  
    No tak, zgadzam się, że do elktroniki nie potrzeba wspaniałego sprzętu, ale co w takim razie z obróbką obudowy?

Ponawiam pytanie, czy Ktoś spotkał się z takim "kombajnem" ??
  • #5 1240587
    rcpilot
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Zobacz ten link www.thecooltool.com znajdziesz taki 'kombajn' - Unimat Classic. Pod koniec 2003 kosztował 399Euro, wersja Basic 200Euro.
    Prawdopodobnie można wstawić siliniki krokowe i mieć 'kombajn' CNC.
  • REKLAMA
  • #6 1241870
    MichałStach
    Poziom 13  
    Cytat:
    Zobacz ten link www.thecooltool.com znajdziesz taki 'kombajn' - Unimat Classic. Pod koniec 2003 kosztował 399Euro, wersja Basic 200Euro.
    Prawdopodobnie można wstawić siliniki krokowe i mieć 'kombajn' CNC.

Super, właśnie o coś takiego mi chodziło :).
    Pytanie do Rcpilot, czy próbowałeś w Polsce (z Polski) zamówić takie urządzonko?. A może je masz, jeżeli tak to Proszę podziel się uwagami.
  • REKLAMA
  • #7 1250275
    rcpilot
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Nie nie mam takiej maszyny. Wysłałem tylko zapytanie o ceny.
  • #8 1252772
    baildon
    Poziom 11  
    generalnie jest zasada jak cos jest do wszystkiego to w rzeczywistosci jest do niczego.
    jezeli juz potrzebujesz wiertarke , frezarke i tokarke to proponuje Ci kupic osobno np w upadlych zakladach pracy u syndykow
  • #9 1523377
    MichałStach
    Poziom 13  
    Od niedawna jestem posiadaczem Unimat Classic. Narazie zapoznaję sie z jego możliwościami. W plastiku i drewnie da się robic fajne rzeczy, no i można łatwo zabrać ze sobą.
    Dziękuję z pomoc w tym temacie

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania uniwersalnego narzędzia do obróbki elementów elektronicznych, takich jak plastikowe i metalowe obudowy oraz klawisze. Standardowe rozwiązania obejmują precyzyjną wiertarkę stołową, frezarkę górnowrzecionową oraz tokarkę, jednak zakup takiego zestawu jest kosztowny. Możliwe jest przerobienie wiertarki stołowej na frezarkę poprzez dodanie ruchomego łoża, a do drobnych prac elektronicznych często wystarcza frezarka CNC. W dyskusji wskazano na urządzenie Unimat Classic, dostępne na rynku europejskim (około 200-399 euro), które łączy funkcje wiertarki, frezarki i tokarki w kompaktowej formie, umożliwiając także modernizację do CNC poprzez montaż silników krokowych. Użytkownik potwierdził posiadanie Unimat Classic i pozytywne doświadczenia z obróbką plastiku i drewna. Zwrócono uwagę, że narzędzia „do wszystkiego” często są mniej efektywne niż specjalistyczne maszyny, a alternatywą jest zakup osobnych urządzeń, np. z likwidowanych zakładów pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA