logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zabezpieczenia - Bezpieczniki, esy jakie na kontakty i na oświetlenie ?

piotrusbor 18 Lut 2013 08:45 9351 7
  • #1 11950271
    piotrusbor
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam,
    Nie jestem elektrykiem więc zapytam......Mieszkam w bloku.
    Wystartowałem z remontem w przedpokoju, wymieniam całą instalację z starej aluminiowej na nową miedzianą (nie ruszając starej). Teraz tak, kable zasilające-główne do pokojów daje jako 3x2,5, pod halogeny, włączniki daję 2x1,5. Wymienić zamierzam również puszkę i stare wkręcane korki na esy. Na korytarzu mam zabezpieczenie esami 20A. Czy jeśli dam w domu np. zabezpieczenie na kontakty 16A a na oświetlenie 10A to będzie OK ? I jeszcze jedna sprawa czy muszę gdzies to zgłaszać że robię sobie nową instalkę elek. w domu czy nie skoro nie ruszam starej ?
    Dzięki i Pzdr
  • #2 11950457
    serwisor
    Poziom 29  
    Ocena: 164
    Dlaczego włączniki 2x1,5 a nie 3x1,5.
    Jeśli już robisz, to rób porządnie, żyła PE w nowych instalacjach jest obowiązkowa.

Czy powinieneś zgłosić, z tego co pamiętam, to administracja powinna być powiadomiona, ale większość tego nie robi.

Zabezpieczenia - kilka - a nie zabezpieczenie - jedno: odnośnie kontaktów, bo na jednym, to okaże się że za chwilę przekroczysz pobór i nagle zabraknie zasilania w całym mieszkaniu,
    to samo z oświetleniem, strzeli ci żarówka i zadziała zabezpieczenie, to w całym mieszkaniu ciemno.

Poza tym, trochę ciężko odrazu zrozumieć co napisałeś:
    Teraz tak, kable zasilające-główne do pokojów daje jako 3x2,5, pod halogeny, włączniki daję 2x1,5.

Czyli co: do halogenów 3x2,5 ?
    Ale spoko, rozumiem, że chodzi o zasilanie pokojów, a halogeny i włączniki chcesz 2x1,5,
    acz tak jak mówiłem, PE jest obowiązkowa w nowych instalacjach.
  • #3 11950489
    piotrusbor
    Poziom 11  
    Cytat:
    Jeśli już robisz, to rób porządnie, żyła PE w nowych instalacjach jest obowiązkowa.
    rozumiem OK.

Cytat:
    Zabezpieczenia - kilka - a nie zabezpieczenie
    To jasne, źle napisałem, w sumie będzie kilka esów, rozdzielam to tak, że oddzielnie na kontakty i oświetlenie w każdym pomieszczeniu czyli na pomieszczenie będzie po 2 eski. :)

Tylko jakie zabezpieczeni"a" dać, ktos mi powiedział że na oświetlenie daje sie 10A, a na kontakty 16A. Czy będzie OK?
  • #4 11950560
    serwisor
    Poziom 29  
    Będzie OK.
    Acz, do kuchni, możesz sobie odrazu poprowadzić do piekarnika / płyty osobny przewód z osobnym zabezpieczeniem (B16A)
    Prędzej czy później dorobisz się płyty - bo chyba wszyscy już chcą ją mieć, i wtedy będzie potrzeba posiadania takowego obwodu, a ty po prostu otworzysz puszeczkę w ścianie i podłączysz odpowiednio do sprzętu.

Rozumiem że instalację masz 1-fazową czy 3?
    Jeśli masz 3, to do tej płyty lepiej na zapas dociągnąć 3 fazy.
    Jeśli 1 faza, to "na zapas" lepiej było by puścić 4mm2, bo to jednak spore prądy są w niektórych urządzeniach, choć przy 3 fazach też lepiej mieć zapas, niż martwić się "czy wytrzyma".
  • #5 11950564
    mrst
    Poziom 18  
    Ocena: 70
    Powinno być ok. Na oświetlenie to nawet i 6 A starczy. Jeszcze oprócz nadprądowych musisz dać RCD.
  • #6 11950573
    piotrusbor
    Poziom 11  
    1-fazowa instalacja jest.
    RCD - no tak jeszcze to.
    Bardzo dziękuje za porady i uwagi. Już wiem co i jak, dzięki wam.
    Temat do zamknięcia.
  • Pomocny post
    #7 11950595
    serwisor
    Poziom 29  
    mrst napisał:
    Powinno być ok. Na oświetlenie to nawet i 6 A starczy. Jeszcze oprócz nadprądowych musisz dać RCD.

Nie wiesz jakie oświetlenie będzie zastosowane, więc nie 6A! 10A będzie OK.
    RCD w przypadku TN-S, a skąd wiesz jaką instalację ma autor?

Owszem, można RCD, ale bez pomiarów i tak nie wiesz czy zadziała tak jak powinien.

Co do zamknięcia, masz taki przycisk rozwiązano, albo zamknij.
  • #8 11950604
    piotrusbor
    Poziom 11  
    Jeszcze raz dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wymiany instalacji elektrycznej w bloku, gdzie autor planuje zastąpić starą aluminiową instalację nową miedzianą. Ustalono, że kable zasilające do pokojów powinny mieć przekrój 3x2,5 mm², a do oświetlenia i włączników 2x1,5 mm². Użytkownik zapytał o odpowiednie zabezpieczenia, na co uzyskał odpowiedzi sugerujące zastosowanie bezpieczników 16A dla gniazdek i 10A dla oświetlenia, z dodatkowym zaleceniem zastosowania RCD. Podkreślono również konieczność zgłoszenia zmian do administracji budynku, mimo że nie rusza się starej instalacji. Wskazano na obowiązkowość żyły PE w nowych instalacjach oraz możliwość dodania osobnego obwodu dla urządzeń kuchennych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA