logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nissan Primera 2.0 SLX - długi czas rozruchu zimnego silnika, pompa paliwowa?

artexx 16 Lut 2005 19:02 2220 13
REKLAMA
  • #1 1235545
    artexx
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Witam wszystkich ponownie.
    Jakiś czas temu pisałem na temat ciężkiego rozruchu zimnego silnika w moim samochodzie. Później sytuacja nieco się poprawiła, ale teraz wszystko wróciło na nowo, a może jest jeszcze gorzej.
    Powiem co wiem do tej pory:
    -silnik uruchamia się ale po dłuższym kręceniu rozrusznikiem, a czas kręcenia jest proporcjonalny do czasu przez jaki samochód stał nie używany, wciśnięcie pedału gazu do oporu też nie pomaga
    -sprawdziłem czujnik temperatury (ok), w trakcie testu komputer wyświetla kod 5 5 (czyli wszystko w porządku, po odłączeniu czujnika lub przepływomierza natychmiast pojawia się kod błędu danego urządzenia)
    -wlałem do zbiornika jakiś preparat STP rzekomo czyszczący wtryskiwacz (w moim aucie 1), benzynę z tym szajsem już wyjeździłem
    - ostatnio pewien mechanik zasugerował mi, że to może być wina pompy paliwowej, że nie wytwarza odpowiedniego ciśnienia (przed uruchomieniem silnika słychać , że pompa chodzi przez kilka sekund, jej kilkakrotne załączenie przed uruchomieniem silnika też nie pomaga)

Uffff, i to chyba na tyle.
    Czy ktoś może i zechce mi pomóc?
    Pozdrawiam i z góry dziękuję .
  • REKLAMA
  • #2 1235957
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 802
    Nissan ma bardzo precyzyjne wtryskiwacze nie wytrzymują naszej benzyny.Spróbój zdjąć czujnik temp.wówczas jest max.czas wtrysku.
    Jeżeli się uruchomi to zn. jednak wtryskiwacze.
  • REKLAMA
  • #3 1236190
    artexx
    Poziom 14  
    Czy to znaczy, że mam poprostu zdjąć wtyczkę z czujnika temperatury (tego który informuje o temperaturze silnika komputer)?
    Tak można jeździć, niczym to nie grozi?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1236210
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    No nie jeżdzić tylko uruchomić silnik,zobacz co się będzie działo.
  • #5 1236631
    artexx
    Poziom 14  
    Dziękuję, jutro sprawdzę i przekaże spostrzeżenia
  • #6 1238630
    artexx
    Poziom 14  
    Uruchamiałem dzisiaj we wskazany sposób i... nic. Nie było ani krócej ani dłużej, bez zmian.
    Gdy znowu całkiem wystygł próbowałem jeszcze raz z samostartem przy całkowicie wciśniętym pedale gazu - efekt - zarzuciło świece i ledwie wogóle zapalił. Myślę, że to może jest jakaś usterka elektryczna. Czy można cokolwiek sprawdzić gdybym przy zimnym silniku wykręcił świece, z założonymi przewodami ustawił je na masie(-) i zakręcił rozrusznikiem. Sprawdziłbym w ten sposób czy iskra jest od samego początku rozruchu, ale czy coś ponadto? Czy można spróbować czegoś takiego?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 1239055
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Można ale na drugim komplecie świec,przy wykręconych świecach mieszanka wylatuje przez otwory po świecach i silnik staje w płomieniach.
    Dlatego świece muszą zostać na miejscu.
    Jeżeli na rozłączonym czujniku temp.też ciężko zapala,to może jednak pompa paliwa daje za małe ciśnienie,trzeba by sprawdzić.
  • #8 1243268
    artexx
    Poziom 14  
    Byłem dzisiaj u mechanika. Udało mi się dostać już za drugim podejściem.
    Sprawdził ciśnienie paliwa za filtrem - po włączeniu zapłonu skoczyło na 4,2 atm to chyba dobrze bo w książce ciśnienie robocze jest 2,5 do 2,55 atm. Ilość podawanego paliwa też jest dobra - w ciągu kilku sekund naleciało prawie pół litra.
    I znowu jestem w punkcie wyjścia i nie wiem nic.
    Rano zobaczę jeszcze czy w pierwszej fazie uruchamiania wtryskiwacz podaje paliwo, ale jeżeli tak to co dalej?

Poooooomooooooocyyyyyyy!!!
  • #9 1279004
    holy`
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    hej, mam prawie to samo. tylko u mnie silnik zaskakuje, jeśli podczas kręcenia rozrusznikiem - szybko wcisnę i odpuszczę pedał gazu...
  • Pomocny post
    #10 1279089
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    witam
    moze by tak wymienic filtr paliwa i wyczyscic przeplywomierz
  • #11 1280558
    artexx
    Poziom 14  
    Jeszcze raz witam wszystkich i dziękuję tym, którzy zechcieli zainteresować się tematem oraz udzielić rzeczowej pomocy.
    Samochód już jest naprawiony, znowu "pali na dotyk" z czego się cieszę, a przyczyną opisanych niedomagań okazał się mocno zanieczyszczony parowacz gazowy. W trakcie uruchamiania na benzynie "doładowywał" silnik dodatkową porcją gazu. Nie pisałem o zainstalowanym w samochodzie gazie gdyż nie brałem nawet pod uwagę, że to on może być przyczyną problemów. Moja wina, mój błąd i moje koszty.
    Teraz wszystko wróciło do normy, kapitalka parowacza 200zł.

Jeszcze raz dziękuję
    Pozdrawiam wszystkich forumowiczów
  • #12 1282701
    holy`
    Poziom 11  
    janusz27 napisał:
    witam
    moze by tak wymienic filtr paliwa i wyczyscic przeplywomierz

ja przepływomierz miałem czyszczony, a filtr paliwa ma najwyżej 10 kkm...

artexx napisał:
    Jeszcze raz witam wszystkich i dziękuję tym, którzy zechcieli zainteresować się tematem oraz udzielić rzeczowej pomocy.
    Samochód już jest naprawiony, znowu "pali na dotyk" z czego się cieszę, a przyczyną opisanych niedomagań okazał się mocno zanieczyszczony parowacz gazowy. W trakcie uruchamiania na benzynie "doładowywał" silnik dodatkową porcją gazu....

u mnie to chyba raczej nie jest przyczyna, bo gaz mam sekwencyjny - więc albo dziąłają wtryski benzynowe.. albo gazowe. raczej oba na raz nie...
  • #13 1394022
    balt
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    holy a ten objaw to masz na gazie czy na benzynie i co to za pojazd i silnik?
  • #14 1441465
    holy`
    Poziom 11  
    balt napisał:
    holy a ten objaw to masz na gazie czy na benzynie i co to za pojazd i silnik?

pojazd do primera p10 2.0 gt, objaw mam na benzynce oczywiście.

Podsumowanie tematu

✨ W Nissan Primera 2.0 SLX występował problem z długim czasem rozruchu zimnego silnika, który nasilał się wraz z czasem postoju pojazdu. Sprawdzono czujnik temperatury silnika oraz przepływomierz, które nie wykazywały błędów. Próby uruchomienia silnika z odłączonym czujnikiem temperatury nie poprawiły sytuacji. Mechanik zmierzył ciśnienie paliwa za filtrem, które było prawidłowe (4,2 atm przy normie 2,5-2,55 atm), a ilość podawanego paliwa również była odpowiednia. Podejrzewano wtryskiwacze oraz ewentualne usterki elektryczne, jednak ostatecznie przyczyną okazał się mocno zanieczyszczony parowacz gazowy w instalacji LPG, który podczas uruchamiania na benzynie "doładowywał" silnik gazem, powodując problemy z rozruchem. Po wymianie parowacza problem został rozwiązany i silnik uruchamia się natychmiastowo. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące czyszczenia przepływomierza i wymiany filtra paliwa oraz uwagi o sekwencyjnej instalacji gazowej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA